Kastamonu'da Gezilecek Yerler: En Güzel 7 Yer ve Daha Fazlası - GeziBilen

Kastamonu'da Gezilecek Yerler: En Güzel 7 Yer ve Daha Fazlası

Kastamonu'da Gezilecek Yerler: En Güzel 7 Yer ve Daha Fazlası

GeziBilen’de bugünkü durağımız yeşil ile mavinin muhteşem şekilde buluştuğu nadir Batı Karadeniz şehirlerinden birisi olan Kastamonu. Sümerlerden Hititlere, Frigyalılardan Bizans İmparatorluğu’na, Selçuklulardan günümüze kadar uzanan tarihiyle, evliyalar şehri olarak anılır Kastamonu.

Köklü tarihi ve yemyeşil doğası ile kısa süreli tatillerinizde beklentilerinizi fazlasıyla karşılayacak bir şehirdir Kastamonu. Özellikle de doğaseverlerin burayı çok seveceğinden eminiz.  

“Kastamonu nasıl bir yer, nereleri gezebiliriz?” sorularınıza yanıt olarak sizin için bir liste hazırladık. Şimdiden iyi tatiller!


1. Ilgaz Dağı Milli Parkı ve Kayak Merkezi


kar, açık hava, dağ, eğim içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu


1976 yılında milli park statüsü kazanan Ilgaz Dağı’nın bir bölümü Kastamonu’dayken bir bölümü ise komşu illerden birisi olan Çankırı’dadır. Kış aylarında ayrı güzel olan Ilgaz Dağı Milli Parkı’nda yaz ve bahar aylarında ise doğanın uyanışına ve güzelliğine canlı canlı tanık olabilirsiniz. 

Ilgaz Kayak Merkezi, kış sporlarını ve kayak yapmayı sevenler için Kastamonu’da gezilecek yerlerin başında gelir.  Kayak merkezinde 800m ve 1500m uzunluklara sahip iki kayak pisti yer almaktadır. Kış sezonu aralık ayında başlar ve Mart, Nisan aylarına kadar devam eder. 

Baharı, yazı ve doğayı sevenler için ise Ilgaz Dağı Milli Parkı, Kastamonu gezilerinde önerebileceğimiz yerler arasında ilk sırada yer alıyor. Karaçam, köknar gibi ağaçların ağırlıkta olduğu ormanlarda piknik, doğa yürüyüşü, kamp gibi birçok aktivite yapabilirsiniz. Ayrıca bisiklet turlarına da katılabilirsiniz. Dağlarda gezinen kurt, ayı gibi yırtıcı hayvanların yanı sıra kızıl geyik, siyah leylek, kerkenez, saksağan gibi birçok kuş ve sürüngen türlerini de gözlemleyebilirsiniz. 

Ilgaz Dağı Milli Parkı’nda her yıl Kastamonu Valiliği tarafından düzenlenen İstiklal Yolu Yürüyüşü etkinliğine de katılabilirsiniz. Doğanın eşsiz güzelliklerinin sunulduğu Ilgaz Dağı Milli Parkı ve Kayak Merkezi’nde bol bol fotoğraf çekilmeyi de unutmayın.


2. Gideros Koyu


açık hava, gök, su, çayır içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu


Kastamonu’nun Cide ilçesinde yer alan Gideros Koyu şehir kalabalığından uzak, sessiz sakin bir tatil isteyenler için harika bir seçenek olacaktır. Antik Çağ destanlarında bile adı geçen bu koy yeşili ve mavinin buluşmasını tüm güzelliğiyle ortaya döküyor. Gideros Koyu’nda yer alan otellerde kalarak tatilin keyfini çıkarabilirsiniz. Bu güzel koyda yer alan şirin lokantalarda balık yiyebilirsiniz. Dilerseniz hem kamp yapabilir hem de kendi balığınızı kendiniz tutup pişirebilirsiniz. Karadeniz’in bilindik, hırçın denizine nazaran koyun denize açılan kısmının oldukça dar olmasından dolayı buradaki deniz çok sakin ve tertemizdir. 

Doğaseverlerin, şehir kalabalığından sıkılmış, sessiz sakin bir yerde tatil yapmak isteyenlerin Gideros Koyu’na gitmelerini kesinlikle tavsiye ederiz.


3. Horma Kanyonu


ağaç, açık hava, taş, doğa içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu


Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesinde bulunan Horma Kanyonu, Küre Dağları Milli Parkı içinde yer alıyor. Ahşap bir yürüyüş parkuru üzerinde yaklaşık 3 km boyunca kanyonu birçok farklı açıdan izlemenize olanak sağlıyor. Aynı zamanda ahşap balkon tarzı, korkuluklu yollardan geçerek meşhur Ilıca Şelalesi’ne de ulaşabilirsiniz. 

Rehberler eşliğinde de yapabileceğiniz bu yürüyüşte eğer yükseklik korkunuz varsa dikkatli olmanızı tavsiye ediyoruz. Buna ek olarak yolculuğun belli yerlerinde yeme-içme noktaları ve büfeler de mevcut. Horma Kanyonu’nda yer alan yemek yerlerinde enfes mangalda köfteyi de tatmanızı kesinlikle tavsiye ederiz.


4. Küre Dağları Milli Parkı


dağ, doğa, ilkbahar içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu


Tarih boyunca pek çok seyyahın notları arasında yerini alan Küre Dağları, 2000 yılında milli park olarak ilan edilmiştir. Birçok farklı canlı türüne sahip olan ve uluslararası alanda da dikkatleri üzerine çeken Küre Dağları, Türkiye’nin ilk, Avrupa’nın 13. PAN Park’ı unvanını kazanmıştır.

Kastamonu denince akla ilk gelen yerlerden biri olan Küre Dağları Milli Parkı, tertemiz havası, piknik ve gezi alanları ile kesinlikle görmenizi tavsiye ettiğimiz yerler arasında. Ayrıca Küre Dağları Milli Parkı’nda 100’e yakın mağara yer alıyor.


5. Valla Kanyonu


ağaç, açık hava, gök, dağ içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu


12 km uzunluğu ve 800 m ile 1300 m arasında yüksekliğe sahip duvarları ile Türkiye’nin en büyük kanyonu Valla Kanyonu... Dünyanın en derin kanyonlarından biri olan Valla Kanyonu Devrekani ve Kanlıçay nehirlerinin birleşmesi sonucunda oluşmuştur. Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesinde yer alan Valla Kanyonu, 720 metre yüksekliğe konumlandırılmış bir seyir terasına sahip. Valla’nın eşsiz güzelliğini gözler önüne seren bu seyir terası, çelik konstrüksiyon ile oldukça sağlam bir yapıya sahip. Terasa ulaşmak için adeta basamakları aşarak çıkmak zorundasınız. Ahşap bir giydirmeye sahip terasta, ucu bucağı görünmeyen manzarayı doya doya izleyebilirsiniz. 

Macerasever okuyucularımız için birebir olan bu kanyona ulaşabilmek için oldukça zorlu ve tehlikeli yolları aşmak zorunda olduğunuzu unutmamalısınız. 


6. Ilgarini Mağarası


ağaç, açık hava, doğa, bitki içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu


Kastamonu’nun doğa harikalarından biri olan Ilgarini Mağarası, denizden 1250 metre yükseklikte ve 800 metre uzunluğa sahip. Bu özellikleriyle dünyanın en büyük dördüncü mağarası olan Ilgarini Mağarası’nın içinde, Roma ve Bizans dönemlerinden günümüze ulaşabilmiş pek çok tarihi yapıt yer alıyor. Tarih ve doğanın iç içe olduğu bu mağarada yer alan dev sarkıtları da mutlaka görmelisiniz. 


7. Kastamonu Kalesi


açık hava, sarı, ulaşım, şehir içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu


Kastamonu’nun sembolü olan Kastamonu Kalesi, 12. yüzyılda Komnenoslar tarafından yaptırılmıştır. Sonraki yıllarda Kastamonu’da yaşayan çeşitli uygarlıkların kaleye yaptığı eklemelerden dolayı kalede farklı uygarlıklara ait çeşitli mimari öğeler yer alıyor. Ulaşım açısından oldukça kolay bir konumda yer alan kaleyi kesinlikle ziyaret edip, muhteşem Kastamonu manzarasının tadını çıkarmalısınız.


Kastamonu’da gezmenizi tavsiye ettiğimiz diğer yerler ise şöyle:


1. Kastamonu Saat Kulesi

2. Ev Kaya Mezarları

3. Şehit Şerife Bacı ve Şehitler Anıtı

4. Pompeipolis Antik Kenti

5. İnebolu Evleri

6. Kastamonu Arkeoloji Müzesi

7. Kastamonu Kent Tarihi Müzesi

8. Nasrullah Kadı Camii ve Şadırvanı

9. İsmail Bey Hanı (Kurşunlu Han)

10. Çifte Hamam


Kastamonu’da Denize Girilecek Yerler


Plajlar açısından da oldukça iyi seçeneklere sahip Kastamonu sahillerinde hem doğanın hem de yüzmenin tadını doya doya çıkarabilirsiniz. Özellikle yazımızda da bahsettiğimiz Cide ilçesinde yer alan Gideros Koyu’nu kesinlikle tavsiye ediyoruz.

Kastamonu’da denize girilecek diğer yerler ise;

Belediye Plajı, Cide

Kumluca Yolu Kumsalı, Cide

Liman İçi Plajı, Doğanyurt

Boyranaltı Plajı, İnebolu

Özlüce Plajı, İnebolu

Yakaören Plajı, Bozkurt

Hacı Veli Köyü Kumsalı, Abana

Ginolu Plajı, Çatalzeytin olarak sıralanabilir.


Sessiz, sakin bir tatil isteyen okuyucularımız için birebir olan Kastamonu’yu gezilecek yerleri ve denize girilecek plajları ile sizlere tanıtmaya çalıştık. Umarız güzel bir tatil geçirirsiniz.



Yazan: Berkay Yenidünya

Yorumlar

    GeziBilen

    Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

    GeziBilen Logo
    Google Play Badge
    AppStore Badge
    AppGallery Badge
    İletişim

    0 (212) 274 2121

    merhaba@gezibilen.com

    Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

    • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

      2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

    • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

      Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

    • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

      Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

    Diğer İçerikler