Kastamonu Kalesi
05.08.2024 06:26
Kastamonu Kalesi, tarihi ve tarihsel kalıntılarıyla öne çıkan Kastamonu’nun en önemli simge yapısıdır.
120 metre yüksekliğe sahip, bölgeye hakim bir tepe üzerinde konumlanan Kastamonu Kalesi, Her ne kadar önemli bir kısmı tahrip olmuş durumda olsa da görkemini korumayı sürdürür. Şehrin adıyla anılan kalenin çeşitli ayrıntıları hakkında yeterli sayıda bilgi mevcut değildir. Ancak Bizans İmparatorluğu’nda uzun yıllar yönetimin başında yer alan Komnenos Hanedanı tarafından 12’nci yüzyılda yaptırıldığı bilinenler arasındadır.
12’nci yüzyıldan sonraki asırlarda Selçuklular, Candaroğulları Beyliği ve Osmanlı hakimiyetine geçen Kastamonu Kalesi, tüm bu hakimiyet değişikliği dönemlerinde kısa süreli de olsa kullanılmaya devam eder. Yapının, iç kısım kale şeklinde sınıflandırılan bölümünden bir kule günümüzde halen sağlamlığını korur. Öte yandan sarnıçları, tünelleri, zindanı ve Bayraklı Sultan olarak bilinen Türk askeri Yunus Mürebbi’nin türbesini barındıran yapısıyla da hem tarihi hem de manevi bir değere sahiptir.
Kalenin diğer bölümleri, asırlar boyu çeşitli etkilerle yıkılmıştır. Bu noktada dış surlarının 1700’lerde tamamen ortadan kalktığı tahmin edilmektedir. Orta Çağ karakteristik kale tiplerine yakın bir tasarıma sahip olmakla birlikte bazı özellikleri ile Türk mimarisinden de izler taşıyan Kastamonu Kalesi; şehrin siluetini meydana getiren en önemli ögelerden biridir.
Yorumlar
vlknckcc
22.09.2022 09:41Kastamonu’nun dar ve güzel sokaklarından ilerleyerek gidilen Bizans döneminden kalma, tüm Kastamonu’ya hakim konumda yeni restore edilmiş güzel bir yapı. Oldukça büyük kısım kısım dağılmalar olsada bu güne kadar kendini korumuş olması ayrıca güzel.
pelinakgl
01.07.2022 08:34Kale tüm Şehire hakim konumda bulunması nedeniyle kastomonu ayaklarınızın altında girişi yaşlılar için zor.