Kastamonu Arkeoloji Müzesi
02.09.2024 14:21
İhtişamlı mimarisiyle göz dolduran yapı, zengin koleksiyonuyla da Türkiye’nin önde gelen arkeoloji müzeleri arasındadır. Milli Mimari’nin öncüsü Mimar Kemaleddin Bey tarafınca 1917 yılında planı çizilen binada yer alır Kastamonu Arkeoloji Müzesi. 1945’te tarihi eser deposu olarak kullanılmaya başlanan yer 1951 yılında resmen müze olarak hizmet vermeye başlar. Kastamonu Arkeoloji Müzesi üç ana bölümden oluşur. Bunlar; Taş Eserler Koleksiyonu Bölümü, Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Şapka İnkılabı Bölümü ve Kastamonu’da gerçekleşen arkeolojik kazılarda ulaşılmış Bizans Dönemi Kalıntıları Bölümü’dür. 32 bin 904 eserin bulunduğu müzenin Şapka İnkılabı bölümünün Atatürk’e ait eşyalar kısmı büyük ilgi görür. Bunun yanı sıra lahdi ve içerisindeki mücevherlerle birlikte sergilenen Satyr heykeli de müzeyi ziyarete gelenlerin oldukça ilgisini çeken parçalar arasında yer alır. Müzenin arkeolojik kalıntılar kısmındaki eserler kronolojik sırayla yerleştirilmiştir. Devrekani Kınık kazılarında bulunan ve dini ritüellerde kullanıldığı bilinen boğa başlı metal kaplar ve Hitit döneminden kalma sorguçlu miğfer görülmesi gereken eserlerin başını çeker. Koleksiyonun hiyeroglif metinle süslü çanağı ise Hitit döneminden kalma ve Anadolu’da bulunan tek örnek olarak sergilenir.
Yorumlar
furkanakay
29.08.2022 06:57Giriş ücretsiz içeride Mustafa kemal paşamızın şapkası ve giydiği elbiseler var bunun dışında kastamonu civarında bulunan roma dönemine ait onlarca eser var hatta antik çağlara ait başka eserler de var taş yazıtların türkçeye çevrilmiş olması da çok mantıklı ne yazdığını anlayabiliyorsunuz mutlaka görülmesi gereken bir müze tavsiye ederim
guvenylmz
03.08.2022 07:13Müze küçük ve ücretsiz çalışanlar güler yüzlü. Eserler dönemlerine göre ayrılmış ve detaylı bilgi verilmiş bir şekilde sergileniyor.