Ankara’nın Simgesi: Hitit Güneş Kursu - GeziBilen

Ankara’nın Simgesi: Hitit Güneş Kursu

Ankara’nın Simgesi: Hitit Güneş Kursu

Türkiye'nin başkenti Ankara’nın hafızalarımızda elbette ki çok başka yerleri vardır. Kimimizin aklına Ankara denildiğinde Anıtkabir gelir, kimimizin Mustafa Kemal Atatürk; bazıları Ankara kedisi der, bazıları ise bakanlıklar; Behzat Ç. diyen bile var ki bu da son zamanların en popüler TV dizilerinden bir Ankara polisiyesidir. Yaşayan gece hayatındaki gazino kültürüyle bile başkadır bu şehir; hatta tüm Türkiye bilir ki ‘La bebe’ diye arkanızdan biri seslenirse şüphe yoktur ki o Ankaralıdır.


Yemesi, içmesi, gezmesi, havasıyla ‘başımızın tacı’ olan bu şehirde ise resmiyette dahi neredeyse yarım asırdır şehrin simgesi "Hitit Güneş Kursu" olmaya devam ediyor. Ankara’ya geldiğinizde bu sembol ile birçok yerde karşılaşmanız olasıdır. Hatta Ankara Üniversitesi’nin dahi amblemidir bu sembol… Ankara’nın en işlek meydanı olan Sıhhiye’ye gelmenizle beraber Hitit Güneşi Kursu, 4 bin 250 yıllık hikayesiyle ziyaretçilerine kucak açar. Peki neden?


Bu sembolün anlamı çok eski medeniyetlere dayanıyor. Hitit bile değil, aslında Hatti Uygarlığı’na kadar tarihi gidiyor, yani milattan önce 2500 ile 2000’li yıllar özetle bugünden 4 bin 250 yıl öncesine! Ankara’dan ziyade Çorum’a bağlı Alacahöyük kazılarında ilk kez keşfedilen Hitit Güneşi sembolünün anlamı da bir o farklı! Çıkış noktası bugünkü Ankara toprakları olan Anadolu’nun en eski uygarlığı olarak bilinen Hatti Uygarlığı zamanında bu sembol, krallarla beraber ün kazanmış. Dini törenlerde barışı simgeleyen geyik sembolünün, üremeyi ve bereketi simgeleyen kuş ve ağaç figürleri ile bezenen dairesel güneş şekli aynı zamanda kralların cenazelerinde de sıklıkla kullanılırmış.


Resmi anlamda ise ilk kez 1973 yılında, dönemin Ankara Belediye Başkanı Vedat Dalokay tarafından şehrin simgesi haline getirilmiş ve 1978 yılında ise Sıhhiye'deki anıtın açılışı gerçekleştirilmesiyle sembolleştirilmiştir. O günden bu yana hafızalara da hala Hitit Güneşi Kursu öyle ya da böyle Ankara’nın simgesi olarak yer edinmiştir. Dolayısıyla sevgili gezmeyi, görmeyi ve turistik ziyaretler yapmayı seven dostlarımız. Kuşkusuz ki Ankara’nın caddelerinde, sokaklarında gezerken bu sembolü gördüğünüzde şaşırmayın. Lakin bu sembolün tarihi tam 4 bin 250 yıl önceki yıllarda yaşayan uygarlıkların, bugünün Ankara'sına hediye olmuş durumda!

Yorumlar

  • muratball
    23.03.2023 08:15

    Ankaranın Önemli simgelerinden.

  • muratball
    23.03.2023 08:14

    4250 Yıl öncesinden bugüne kadar korunması harika 👏🏼

GeziBilen

Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

GeziBilen Logo
Google Play Badge
AppStore Badge
AppGallery Badge
İletişim

0 (212) 274 2121

merhaba@gezibilen.com

Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

  • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

    2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

  • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

    Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

  • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

    Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

Diğer İçerikler