Türbeler Şehri Bursa - GeziBilen

Türbeler Şehri Bursa

Türbeler Şehri Bursa

Evliya Çelebi Bursa için ‘Üzerinde nur dolaşan ruhaniyetli bir şehirdir’ diye bahsetmiştir. Kuşkusuz ki bu şehrin aslında birer de simgeleridir bu türbeler… Ki zaten Bursa için ‘Türbeler Şehri’ de denilmektedir.

Bursa'da yaşamış İslam alimleri Emir Sultan ve Üftade Hazretleri'nin cami ve türbeleriyle beraber Osmanlı Devleti'nin de ileri gelen sultanları, şehzadeleri hep bu coğrafyada istirahate çekilmiştir. Bu nedenle size şimdi bu türbelerin birkaçını sıralayacağım…

Çoban Bey Türbesi

Umur Bey mahallesinde, kendi adıyla anılan sokakta türbe, Osmanlı Devleti’nin Kurucularından Osman Bey’in oğlu Çoban Bey’e aittir. Türbe kare planlı, üzeri basık kubbe ile örtülüdür. 

Osman Gazi Türbesi

Bursa Tophane semtinde, Park girişinin solunda, Şehitlik Anıtı’nın yanındadır. Osman Gazi Söğüt’te vefat ettiği zaman babası Ertuğrul Gazi’nin türbesine gömülmüştür. Bursa’nın Türklerin eline geçişinden sonra naaşı Bursa’ya getirilmiştir.

Orhan Gazi Türbesi

Bursa Tophane semtinde, Tophane Parkı girişinin sağında, Osman Gazi Türbesi’nin karşısındadır. Bizans döneminde tarihlenen Saint Elie Kilisesi kalıntısı üzerine yapılmıştır. 

Okçu Baba Türbesi

Nusret Paşa Türbesi olarak da bilinir. Hisar bölgesinde Saltanat Kapı’ya yakın bir alanda bulunan türbenin 14’üncü yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir. Bursa’nın fethinde önemli hizmetleri olan Nusret Paşa’ya aittir. 

Cem Sultan Türbesi

Altıgen planlı bu türbe, talihsiz Sultan Cem Sultan’ın mezarını barındırmaktadır. Kubbe ve duvarlar zengin kalem işleri ile bezelidir. 

Orhan Gazi Külliyesi

1339-1340 yılları arasında Orhan Bey tarafından yaptırılan külliye, cami, medrese, imaret, mektep, hamam ve han (Emir Hanı) yapılarından oluşmaktadır. Bursa surlarının dışında yaşam alanlarının oluşturulmasının ilk örneklerinden olan külliye, diğer sultan külliyelerinden farklıdır.

Muradiye Külliyesi

Muradiye Külliyesi, Bursa’da Osmanlı sultanları tarafından yaptırılan son külliyedir. Sultan II. Murad tarafından 1425-1426 yılları arasında yaptırılmış ve içinde bulunduğu semte ismini vermiştir. 

Kırgızlar Türbesi

İznik'in tarihi değeri yüksek yapılardan biri olan Kırgızlar Türbesi'nin tarihi hakkında çok fazla bir bilgi bulunmasa da sahip olduğu mimarisiyle turistlerin ziyaret ettiği yerlerden biridir. 

Üftade Türbesi

Üftade Camii’nin doğusunda yer alır. 1589 yılında vefat eden Üftade ile beraber oğulları Mustafa, Mehmed, Hayreddin, Ahmed’e ait sandukalar ile kimliği belirsiz dokuz ahşap kabir bulunur. 

Abdal Mehmed Türbesi

Abdal Cami’nin karşısında bulunan türbe 1450 yılında Sultan II. Murad tarafından yaptırılmıştır. Kare planlı türbenin üstü, sekizgen bir kasnağa oturan, dıştan kurşunla kaplı kubbe ile örtülüdür.

Emir Sultan Türbesi

Üç Osmanlı sultanı dönemlerinde yaşamış ve sufilikte velilik rütbesini kazanan Emir Sultan Hazretleri’nin türbesinin Müslüman dünyasında beşinci makam olduğu ileri sürülmektedir. 

Yeşil Türbe

Yeşil Camii’nin güneyinde bulunan Yeşil Türbe, Yıldırım Bayezid’in oğlu Çelebi Mehmed tarafından 1421 yılında yaptırılmıştır. Türbenin mimarı Hacı İvaz Paşa’dır.

Yıldırım Bayezid Türbesi

Türbe 1406 yılında Yıldırım Bayezid’in oğlu Emir Süleyman tarafından yaptırılmıştır. Türbe, önündeki revakıyla, kendinden sonra yapılan revaklı Osmanlı Türbelerinin öncüsü olmuştur.

I. Murad Türbesi

Hüdavendigar Camii karşısında yer alır. I. Kosova Savaşı’nda (1389) şehit olan Sultan I. Murad’ın türbesini oğlu Yıldırım Bayezid yaptırmıştır.

Yorumlar

    GeziBilen

    Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

    GeziBilen Logo
    Google Play Badge
    AppStore Badge
    AppGallery Badge
    İletişim

    0 (212) 274 2121

    merhaba@gezibilen.com

    Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

    • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

      2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

    • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

      Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

    • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

      Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

    Diğer İçerikler