Selimiye Camii

Selimiye Camii

Selimiye Camii

Edirne denildiği zaman pek çok kişinin aklına gelen ilk mekan muhtemelen Selimiye Camii’dir. Şehir için tam anlamıyla bir sembol olarak kabul edilen Selimiye Camii, şehre gelenlerin asla es geçmediği bir eserdir. Bu özel caminin II. Selim tarafından Mimar Sinan’a yaptırdığı var sayılır; ancak bu konuda net bir bilgi yoktur. Sadece Edirne şehrinin değil aynı zamanda Osmanlı’nın en kıymetli eserlerinden biri olarak görülen Selimiye Camii’nin yapım süreci 1568 senesinde başlar. II. Selim Avusturyalılar ile barış anlaşması imzalamak için şehre gelir ve uzun süre burada kalır. Gençlik dönemlerinden bu yana zaten kendisinin Edirne’ye ilgisinin olduğu bilinir. II. Selim’in ölümü nedeniyle planlanandan çok önce apar topar açılmak durumunda kalır. Selimiye Camii, yakın zaman önce UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilerek onurlandırıldı. 2011 senesinde ise ‘Geçici’ statüsü kaldırıldı ve gerçek anlamda bu listeye girmiş sayıldı. Mimar Sinan camiyi inşa ettiğinde 80 yaşındaydı. Gerçi bu bilgi bazı kaynaklarda 90 olarak da geçer. Bu nedenle de Selimiye Camii için “Ustalık eserimdir.” ifadesini kullanmıştır. Osmanlı sanatını tüm dünyaya gururla sunan cami tam anlamıyla bir başyapıt olarak değerlendirilir. Bugün caminin mülkiyet hakları Sultan Selim Vakfı’na aittir. Cami Edirne şehir merkezinde yer alan Yeni Mahalle üzerindeki Kavak Meydanı’nda bulunur. Daha önceki yıllarda aynı bölgeye Yıldırım Bayezid de bir saray yapmıştır. Selimiye Camii’nin en çok dikkat çeken kısmı dört minaresidir. Bu dört minare çok uzaklardan dahi kolayca fark edilir. Cami büyük ölçüde kesme taşta malzemesinden yapılmıştır. Yapıldığı dönemin en büyük camisi olma unvanını elinde tutan Selimiye Camii’nin bugünkü teknolojik ve mühendislik bilgilerine rağmen devasa kubbesinin nasıl olup da yıkılmadığı merak ve bir o kadar da araştırma konusudur. Toplamda 2 bin 475 metrekarelik devasa bir alanı kaplayan ve aynı zamanda tıpkı İstanbul’daki Süleymaniye Camii gibi bir şehir planlama örneği olan Selimiye Camii’nin her bir detayı Mimar Sinan’ın ustalığından pasajlarla inşa edilmiştir. Caminin yerden yüksekliği 43 metredir. Kubbe boyu ise Ayasofya’nın önündedir.

Selimiye CamiiSelimiye CamiiSelimiye CamiiSelimiye Camii

Yorumlar

  • brahimerve
    29.05.2022 10:50

    gurur veren bir yapıt. hemen aşağısında eski ulu camii var kesinlikle oranın da görülmesi gerekir

  • AERqbQpE
    14.05.2022 18:48

    restarasyon sebebiyle çok küçük bir bölümü acik

  • 1zjtW9S9
    08.06.2022 04:22

    Edirne Pharmacy

  • zusFnEvH
    12.07.2022 09:45

    yeni düzenlemeler ile birlikte

  • balimm
    19.11.2023 08:33

    Çok güzel görünen, huzurlu, tarihi bir mekan. Mutlaka görülmesi gerekiyor.

  • ialynamstfackk
    21.03.2022 04:26

    çok görkemli mükemmel bir camii etrafında Osmanlı'dan kalma müzesi var arka girişte kapalı çarşı var çok yakınında başka tarihi bir camii daha var Selimiye harika büyüklüğe sahip fevkalade bir camiidir..

  • irembozz
    29.06.2022 07:02

    Muhteşem ötesi buram buram tarih kokan Mimar Sinanın şaheseri Atalarımızdan kalan muhteşem tarihi bir yapı.

GeziBilen

Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

GeziBilen Logo
Google Play Badge
AppStore Badge
AppGallery Badge
İletişim

0 (212) 274 2121

merhaba@gezibilen.com

Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

  • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

    2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

  • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

    Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

  • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

    Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

Diğer İçerikler