Milyonlarca Yıllık Bir Tarihe Yolculuk: Avanos'ta Gezilecek Yerler - GeziBilen

Milyonlarca Yıllık Bir Tarihe Yolculuk: Avanos'ta Gezilecek Yerler

Milyonlarca Yıllık Bir Tarihe Yolculuk: Avanos'ta Gezilecek Yerler

Avanos'ta Tarih ve Mimari

Nevşehir Merkez’e 18 kilometre uzaklıkta bulunan tarihi bir ilçe olan Avanos, Hitit döneminden beri bölgede süregelen çömlekçilik faaliyetleri, halıcılık ve üzümleriyle meşhurdur. Çömlekçilik buraya yerleşen tüm kavimler için bir geçim kaynağı ve sanat aracı olmuştur. Hala Avanos’ta aileden gelen bir miras olarak devam eden çömlekçilik faaliyetleri vardır. Tüflü ve killi toprakları ile bölgeden geçen Kızılırmak’ı bile eskiden kızıla boyamış olan Avanos toprakları, tarihi ve coğrafi açıdan yüzyıllardır var olan bir ruha sahiptir. Sadece bu ruhu hissetmek bile insana iyi gelirken üzerine bir de özel yetiştirilmiş üzümler ile yapılmış şarapları tatmak, burayı modern dünyadan doğaya kaçısın en iyi adreslerinden biri haline getirir. 

Nevşehir’den Avanos’a yapacağınız bu 18 kilometrelik yolda, etrafınız tarihi bir doku ile dolu olacak. Belirli bir coğrafyada hala varlığını sürdüren bu manzara, apartmanlar ve otomobillerin içinden çıkıp gelen modern insan için adeta bir zaman yolculuğu niteliği taşımaktadır. 

Avanos’un içinde dolaşırken yeni ve eski mimariyi bir arada göreceksiniz. Avanos’un eski zamanlarında, Kızılırmak çevresine yerleşen kavimler, tehlikelerden korunmak amacıyla mağaraların içine yerleşmiştir. Zamanla mağara oyukları içerisine kurulan evler, dışarıya doğru büyüyerek, mağaraların üzerine yığma evler yapılmıştır. Bugün hala bölgede taşların oyulması ile yapılmış otellerde kalmak mümkündür. Avanos ve civarına has jeolojik özellikler ile oluşan taşların yontulması ile yapılan bu konaklama yerleri bölgenin tarihi yaşam tarzını kısa süreliğine de olsa tatmanızı sağlayacaktır. 


AVANOS’TA GEZİLECEK YERLER


Tarihi Avanos Evleri 

Mimarisi hakkında bilgi verdiğimiz Avanos’un yüzyıllara meydan okumuş evlerini görebileceğiniz bu bölge, ilçenin tam ortasında yer almaktadır. Çömlekçilik faaliyetleri ile ilgili bilgi alabileceğiniz ve bizzat çömlek yapabileceğiniz mağara çömlekçileri ile de burada karşılaşacaksınız. Çömlekçiler yerin altındaki mağaralarda faaliyet gösteriyor, çünkü bölgenin tüflü toprağı için en iyi koşullar orada. Çömlek yapmayı öğrenirken, çömlekçilerin el yapımı hediyelik eşyalarından da satın alabilirsiniz. Eğer biraz detaylı incelerseniz çok değişik ve güzel heykeller bulabilirsiniz. Bunun haricinde çömlekten yapılmış kül tablaları, kahve fincanları, güveç tasları gibi evinizde sık sık kullanabileceğiniz eşyalar vardır. Burada bölge esnafı ile sohbet edebilir, dükkanların beslediği kedileri sevebilirsiniz. Tarihi Avanos Evleri’nin bulunduğu bölgede mağara otellere de denk geleceksiniz. Konaklamak isterseniz, bohem bir ruha sahip bu otelleri tercih edebilirsiniz. Yürüyerek dolaşacağınız için şarap evlerinde soluklanabilir, şarap tadımı yapabilir ve sıcak şarap içebilirsiniz.


Kızılırmak Kıyısı

Kızılırmak, bölgeye doğanın ruhunu veren diğer unsurlardan biridir. 2,6 milyon yıl öncesine dayanan oluşumu ile pek çok devletin ve kavmin yerleşim yeri olarak seçtiği Kızılırmak’ın geçiş noktalarından biri de Avanos’tur. Irmak üzerinde iki köprü bulunmaktadır. Biri 2. Abdülhamit döneminden kalan ayaklara sahip Taş Köprü’dür. Bu köprü araçların geçişi için yapılmıştır. Bir diğeri ise Sallanan Köprü’dür. Bu köprü üzerinden geçerken sallandığı için insanların eğlence kaynaklarından biri olmuştur. Kızılırmak’ın çevresinde kafeler bulunmaktadır. Yürüyüş için uygun bir yol vardır. Taze balık satın almak isterseniz, balık çiftliği de vardır. Kızılırmak’ın ördekleri ve kuğuları ise ayrı bir neşe kaynağıdır.

Bu iki yerin dışında araçla seyahat eden gezginler için Avanos’un çevresinde görülebilecek pek çok yer vardır. Fakat bu yazıda, bir gününüzü yaya olarak Avanos’ta nasıl değerlendireceğinizi anlatmak istedik. Eğer yemek yemek isterseniz de testi kebabı bölgenin en meşhur önerisi olarak karşınıza çıkacak.

Avanos, doğanın elleriyle oluşturduğu bir bölgedir. Yaşamak için nehir kıyısına yerleşen kavimler bile doğanın tesiri ile evlerini mağaraları oyarak yapmışlardır. Hem milyonlarca yıllık taş oluşumu ile hem de Kızılırmak’ın geçiş noktalarından olması ile Avanos, doğa ve insanın buluşmasının 21. Yüzyıl manzarasını sizlere hissettirecektir. 


Yazan: Selin Hızarcı

Yorumlar

  • irembozz
    29.03.2023 08:17

    Tarihi Avanos Evlerine gidip oradan hediyelik eşya ve çömlek alabilirsiniz ?

GeziBilen

Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

GeziBilen
Google Play Badge
AppStore Badge
AppGallery Badge

İletişim

0 (212) 274 2121

merhaba@gezibilen.com

Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

  • GeziBilen Gezi Noktaları

    2.500 gezi noktası

    2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

  • GeziBilen Ülkeler

    4 Farklı Dil Seçeneği

    Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

  • GeziBilen Rotalar

    185 Tematik Rota

    Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota