İstanbul’un Hamamları - GeziBilen

İstanbul’un Hamamları

İstanbul’un Hamamları

Öncelikle hamamın ne olduğunu anlatalım. Osmanlı kültürü için hamam, yalnızca vücudun yıkandığı ve temizlenilen yer değil aynı zamanda bu temizlikle birlikte ruhun da arındırıldığına inanılan yerlerdi. Bununla birlikte o dönemlerde her evin kendine has çeşmesi olmadığından ve durgun su yerine akan su temiz kabul edildiğinden, özellikle de inançları gereği insanlar sıklıkla buralarda banyo yaparlardı. 

Bu inanç ve felsefenin bir getirisi olarak da Osmanlı pek çok yere hamamlar yaptı. Ama özellikle külliye mantığında yaptırdığı İstanbul’daki yapılarında hamamlara ayrı bir özen gösterdi. Bol köpüklü, buhar banyolu, dileyenlere buz gibi şifa sulu ve mis gibi sabun kokulu banyolar dileriz şimdiden.

Şimdi de size İstanbul’da gidebileceğiniz en tarihi ve en güzel hamamlardan hangilerini seçmişiz onlara bakalım. Ancak unutmadan şunu da söyleyelim, İstanbul öyle bir şehir ki hemen her semtinde en az iki veya üç tarihi hamamı bulunur. 

Tarihi Galatasaray Hamamı

Taa 1481 yılına kadar uzanan bir tarihi var buranın. Ve tabii bir de efsanesi… Efsaneye göre günlerden bir gün Sultan Bayezid bölgede gezinirken bugün hamamın olduğu yerde bir kulübe gözüne çarpmış. Bu kulübe, zamanının sayılan zatlarından olan Gül Baba’ya aitmiş ve Sultan Bayezid bu zat ile tanışıp “Gül Baba bir dileğiniz var mıdır?” diye buyurmuş. Bunun üzerine Gül Baba da bu arsaya yüzyıllara hükmedecek, içinde büyük bir mektep ve büyük kubbeli hamam bulunacak bir külliye yapılmasını istemiş. İşte Tarihi Galatasaray Hamamı da anlatılanlara göre bu şekilde yüzyıllardır ayakta durmayı başarmış.

Adres: Kuloğlu Mah., Turnacıbaşı Cad., No: 8, 34433 Beyoğlu/İstanbul

Telefon: 0212 252 42 42

Tarihi Gedikpaşa Hamamı

Mimar Sinan’dan sonra Osmanlı’nın en ünlü mimarı sayılan Mimar Hayrettin’in en ünlü eserlerinden biridir Tarihi Gedikpaşa Hamamı. 1475 yılında Gedik Ahmet Paşa tarafından yaptırılan bu muazzam mekan, misafirlerine adeta mistik bir dünyanın kapılarını açar.

Adres: Gedikpaşa Mah., Hamam Cad., No: 61, Fatih/İSTANBUL 

Telefon: 0212 517 89 56

Kılıç Ali Paşa Hamamı

Kaptan-ı Derya Kılıç Ali Paşa Külliyesi’nin bir uzantısı olan ve neredeyse 500 yıldır misafirlerine Osmanlı hamam kültürünü sunan Kılıç Ali Paşa Hamamı, bugün İstanbul meraklılarının vazgeçilmezleri arasında yer alır.

Adres: Kemankeş Karamustafa Paşa Mah., Hamam Sok., No: 1, 34425 Beyoğlu/İstanbul

Telefon: 0212 393 80 10

Tarihi Üsküdar Şifa Hamamı

Üsküdar’ın halka açık en eski hamamıdır burası. 15’inci yüzyıldan günümüze ulaşan ve esasen bir çifte hamam olarak yapılan bu mekanda tarihin geçmiş yüzyıllarında asılı kalmış gibi hissedebilirsiniz.

Adres: Mimar Sinan Mah., Doğancılar Cad., No: 46, 34672, Üsküdar / İSTANBUL

Telefon: 0216 343 24 53 – 0216 492 23 08

Çinili Hamam

1640 yılında Osmanlı’nın en ünlü kişilerinden Kösem Sultan tarafından yaptırılan bir yapıdır Çinili Hamam. Yüzyıllardır ayakta sapasağlam kalmayı başarmış bu yapı buram buram tarih kokar.

Adres: Çavuşdere Cad., Muratreis Mah., No: 204 Üsküdar / İSTANBUL

Telefon: 0216 553 15 93 – 0216 334 97 10

Mihrimah Sultan Hamamı

Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan için Mimar Sinan’a yaptırdığı külliyenin bir parçası olan bu hamam, 1565 yılında tamamlanmış. Yüzlerce yıldır insanların hem vücutlarını temizlemelerine hem de inanışa göre ruhlarını arındırmalarına yardımcı olan bu hamamda köpük masajı yaptırmayı aman ihmal etmeyin.

Adres: Karagümrük Mah., Fevzi Paşa Cad., No: 333, 34091 Fatih/İstanbul

Telefon: 0212 523 04 87

Cağaloğlu Hamamı

Hazır hamamlardan bahsediyoruz, yeri gelmişken size bir hamam geleneği de anlatalım. “Gelin Hamamı” adı verilen bir adet vardır Türklerde… Evlenecek kız, düğünden birkaç gün önce en yakın arkadaşlarını ve akrabalarını toplayarak hamama gelip burada eğlenir. Bir nevi kına gecesi gibi olan bu adetin asıl amacı ise eğlencedir. Türk mutfağına özgü yaprak sarmaların, kısırların, el açması böreklerin ve genellikle ilkbahar ya da yaz mevsiminde yapılan düğünlerde yaz meyvelerinin göbek taşına sofra gibi serilip, tefler çalınarak eğlenilip; yenilip içildiği bir eğlence türüdür kendisi. Neyse, şimdi de bu hamamımızın tarihçesine geçelim.

1741 yılında Osmanlı’nın uzun zaman aradan sonra yaptığı ilk hamamdır Cağaloğlu Hamamı… Yapılış amacı ise o zamanlarda bir camii olan Ayasofya’nın içerisinde bulunan Sultan Mahmut Kütüphanesi’ne gelir sağlamaktır. Sizi sıkmayalım, bu kadar bilgi yeter. Bu hamamı tercih edersiniz tavanında yıldız, kare ve altıgen şekilli pencerelerinden sızan ışık huzmelerini bolca seyretmeyi unutmayınız. Bizden söylemesi.

Adres: Alemdar Mah., Profesör Kazım İsmail Gürkan Cad., No: 34, 34110, Fatih/İstanbul

Telefon: 0212 522 24 24 – 0541 622 81 36 

Çemberlitaş Hamamı

Sizi masallar diyarında gibi hissettirecek bir başka hamam da hiç kuşkusuz burası. Ustaların ustası Mimar Sinan’ın gözlerini, ellerini, hayallerini, düşüncelerini ve bugün bile şaşkınlık uyandıran mühendislik yaklaşımlarını içinde saklayan bir sırlı sandıktır Çemberlitaş Hamamı.

Adres: Çemberlitaş Mah., Vezirhan Cad., No: 8, 34440, Fatih/İstanbul

Telefon: 0212 522 79 74

Süleymaniye Hamamı

Süleymaniye Hamamı, Osmanlı hamam mimarisinin en göz dolduran yapılarından biri olarak kabul edilir. Adından da anlaşılacağı üzere Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılmış olan bu hamam, aslen Süleymaniye Külliyesi’nin bir parçasıdır. 1557 yılında, Mimar Sinan'ın “Kalfalık eserim” dediği Süleymaniye Camii'nin hemen yanı başında yer alan bu hamam, size kendinizi bir sultan ya da padişah gibi hissettirecektir.

Adres: Süleymaniye Mah., Mimar Sinan Cad., No: 20, 34116 Fatih/İstanbul

Telefon: 0212 519 55 69

Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı

Biraz önce bir hamam kültüründen bahsetmiştik. Ancak fark etmişsinizdir ki ağırlıklı olarak Mimar Sinan’ın eserlerini sizlere tavsiye etmekteyiz. O halde onun bir sözünü bırakalım yazımızın tam da şu noktasına…

“Umut ederim ki zamanın sonuna ve kıyamete dek yaptıklarıma göz gezdirecek temiz yürekli dostlar, çabamdaki ciddiyet ve gayreti öğrendiklerinde; insaflı bir gözle bakıp, beni hayır dualarıyla yad ederler, inşallah.” Mimar Sinan…

Şimdi de hamamımızın tarihinden bahsedelim sizlere. Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi Hürrem Sultan tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan bu hamam, 16’ncı yüzyıl hamamları arasında en ihtişamlı olanlarından biridir. 1556’da inşası başlanan ve bir yıl süren hummalı çalışmaların ardından 1557’de tamamlanan yapı, milattan sonra 532 yılında tamamen yıkılan tarihi Zeuksippos Banyoları'nın bulunduğu yere inşa ettirilmiş olmasıyla da önem kazanır.

Adres: Cankurtaran Mah., Ayasofya Meydanı, No: 2, 34122 Fatih/İstanbul

Telefon: 0212 517 35 35 

Yorumlar

  • gunessygz
    22.03.2023 10:58

    Çinili hamamı duymuştum nasip olursa gidicem.

GeziBilen

Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

GeziBilen Logo
Google Play Badge
AppStore Badge
AppGallery Badge
İletişim

0 (212) 274 2121

merhaba@gezibilen.com

Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

  • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

    2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

  • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

    Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

  • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

    Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

Diğer İçerikler