Nevşehir'in Lezzet Kültürü - GeziBilen

Nevşehir'in Lezzet Kültürü

Nevşehir'in Lezzet Kültürü

Birbirinden leziz yemekleriyle hem göze hem de mideye şölen tadında bir ziyafet çektiren Nevşehir’in yemekleri seni bekliyor! Karşı koymanın imkansız olduğu bu eşsiz lezzetlerin en güzellerini senin için araştırdık. Haydi, biraz daha yakından bakalım.

Testi Kebabı

“Kör de bilir Avanos’un yolunu, çömlek kırığından bellidir.” diye boşuna dememişler. İçi zırhlanmış el yapımı testilerin içine inci gibi yerleştirilen kuzu etlerinin en güzel sebzelerle buluşturularak iki saat boyunca ağır ağır pişirilmesi ve sonra da demini alsın diye yarım saat kadar dinlendirilmesinin ardından oluşan bu lezzet festivali kaçırılacak gibi değil! Hazırlanması uzun sürdüğünden genellikle öğlen gibi alınan siparişler, Nevşehir’in akşam yemeği tercihleri arasında tam bir taçsız kral!

Asma Cacığı

Dünyanın en kaliteli üzümlerinin burada yetiştiğini kim inkar edebilir ki?! Şarabının güzelliği ve doğal olarak üzümünün kalitesiyle meşhur olmuş Nevşehir’in en gözde yemeklerinden biri de doğal olarak Asma Cacığı’dır. Yaprak Cacığı diyenin de olduğu bu yemek, toplanmış taze üzüm yapraklarının bulgurla, sarımsaklı yoğurtla, ekşiyle ve arzu edilirse de kuzu etiyle hemdem olmuş halidir. Tadına doyum olmayan bu güzide lezzeti Haziran sonu, Temmuz başı gibi üzüm hasat zamanlarında kasasını 20 liraya alabileceğiniz tazecik yapraklardan siz de yapmayı ihmal etmemelisiniz.

Ağpakla

Nevşehirli eti oldum olası çok sever. Öyle ki midesine inen şey etsizse doymaz bu yörenin halkı. E haliyle değer verir, her yemeğinde eti kullanılır. Yörenin en güzide et yemeklerinden biri de ağpakladır. Ağpakla aslında bir kuru fasulyedir ama bu bir başkadır. El yapımı çömleklerin içerisine doldurulan lokum gibi etler, kuru fasulye, baharat, yağ ve tandır ekmeği ile özenle döşenip tandıra yerleştirilir. Sabırlı olmalısınız çünkü bir nevi ateşe gömülen çömlek tam dört saat boyunca usul usul pişer. İyiden iyiye acıktığınızda, yani dördüncü saatin sonunda çıkartılır ateşin içinden. İçindeki efsane lezzetine ulaşmak için kırılan çömlekten adeta cennet kokuları yayılır. Hazırlanması da pişmesi de demlenmesi de bir hayli uzun olan ağpaklanın yemesi ise saniyeler kadar kısa, ağzınızda bıraktığı aroma ise ömürlüktür.

Dolaz

Un helvası sevenlerdenseniz bir de yumurtalı olanını denemelisiniz! Kendine has yapısıyla damakta uzun süren şahane bir etki bırakan dolaz ceviz, yumurta, un, yağ ve şekerin en güzel buluşması.

Kuru Kaymak

Kaymak mı sütten yapılmış bir gofret mi kararını siz verin ama ne ederseniz edin bu lezzeti kesinlikle deneyin! Sağılan sütün kaynatılıp dinlendirilmesi ardından kurutulması filan derken yapımı beş gün süren bu cefalı güzelliğin sefasını sürmeden Nevşehir’den dönmeyin.

Gendirme Çorbası

“Aman Tanrım!” dedirtecek bir lezzet daha; Gendirme Çorbası. Tereyağında kavrulan soğan ve salçanın üzerine eklenen yarmanın kurutulmuş kemikle birlikte çömlekte pişmesinden doğan efsane tat! İçtiğiniz en güzel çorba olacağına garanti verdiğimiz gendirmenin tadına doyamayacağınıza da eminiz.

Aside Tatlısı

Bir efsane tatlı daha: Aside… İsmindeki naif ahengi lezzetinde de barındıran bu yedikçe yiyesinizin geldiği tatlı aslında üç malzemeden oluşuyor ama işin ustalarından tadıldığında da bir başka oluyor. Pekmez, un ve suyun inanılmaz buluşmasına şahitlik etmemek ayıp olur doğrusu.

Tavsiye Edilen Restoranlar

Haliçi Nevşehir Tavacı Mustafa: Sümer Mahallesi, Yeni Sanayi, 8. Blok, 50040 Nevşehir Merkez/Nevşehir, Telefon: (0384) 213 61 80

Millocal Restaurant: Tekelli Mah. Karlık Sok. No:30 Uçhisar, 50240 Nevşehir, Telefon: 0535 100 19 25 

Muhterif Restoran: Tekelli Mahallesi Belediye MeydanI No: 3, 50240, Uçhisar/Nevşehir, Telefon: 90 384 219 30 44

Şıra Restoran: Tekelli Mahallesi, Göreme Caddesi, No: 87, 50240 Uçhisar/Nevşehir, Telefon: 0384 219 30 37

Cappadocian Cuisine: Uzundere Caddesi, No:5/B, Göreme Otobüs Durağı yanı, Göreme/Nevşehir, Telefon: 0384 271 27 01

Yorumlar

  • irembozz
    29.03.2023 08:11

    Testi kebabından tutun Ağpakla sına hepsi ayrı ayrı lezzetli.

GeziBilen

Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

GeziBilen Logo
Google Play Badge
AppStore Badge
AppGallery Badge
İletişim

0 (212) 274 2121

merhaba@gezibilen.com

Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

  • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

    2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

  • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

    Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

  • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

    Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

Diğer İçerikler