Sayılarla Konya - GeziBilen

Sayılarla Konya

Sayılarla Konya

“Hoşgörü memleketi” diye de anılan Türkiye’nin en büyük şehri Konya’nın yüzölçümü 38 bin 257 kilometrekaredir. Şehir, 38 derece 00 dakika 48 saniye Kuzey enlemi, 32 derece 41 dakika 56 saniye ise Doğu boylamında bulunur.

Konya’da yapılan son nüfus sayımına göre şehrin nüfusu 2 milyon 205 bin 609’dur. Bir önceki yıla göre yüzde 1,17’lik oranla 25 bin 460 kişi artan nüfusun yüzde 49,62’lik oranla 1 milyon 94 bin 441’ini erkekler, yüzde 50,38’lik oranla 1 milyon 111 bin 168 kişisini ise kadınlar oluşturur. Konya ayrıca nüfus yoğunluğu bakımından Türkiye’nin 7’nci en kalabalık şehridir.

Konya’nın Ahırlı, Akören, Akşehir, Altınekin, Beyşehir, Bozkır, Çeltik, Cihanbeyli, Çumra, Derbent, Derebucak, Doğanhisar, Emirgazi, Ereğli, Güneysınır, Hadim, Halkapınar, Hüyük, Ilgın, Kadınhanı, Karapınar, Karatay, Kulu, Meram, Sarayönü, Selçuklu, Seydişehir, Taşkent, Tuzlukçu, Yalıhüyük ve Yunak’tan oluşan 31 ilçesi ve 205 beldesi bulunur.

Coğrafi konumu itibariyle Orta Anadolu yaylası üzerinde yer alan Konya, Türkiye’nin en büyük 2’nci gölü olan Tuz Gölü de dahil toplamda 12 adet gölü sınırları içerisinde barındırır.

Karasal iklimin hüküm sürdüğü şehirde yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise soğuk ve kar yağışlıdır. Buna bağlı olarak yaz mevsimlerinde sıcaklığın gece ve gündüz arasındaki farkı 16 ile 22 derece arasında değişkenlik gösterir. Kışın ortalama 120 gün yerde kalan kar, soğuk geçen kış mevsiminin bir göstergesi niteliğindedir. Konya’da en çok yağışın yaşandığı dönem yıl içerisinde Mayıs ve Nisan aylarındadır. Konya’da aynı zamanda step ikliminin etkisi olarak oldukça kurak geçen yaz mevsimi nedeniyle Türkiye’nin en kaliteli buğdayının burada yetişmesini sağlar.

Din turizminin Türkiye’de en çok geliştiği şehir olan Konya’da müze ziyaret oranları da oldukça fazladır. Konya Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün rakamlarına göre şehirdeki müzeler 2019 yılında 3 milyon 662 bin 166 misafir ağırlamıştır.

Yorumlar

    GeziBilen

    Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

    GeziBilen Logo
    Google Play Badge
    AppStore Badge
    AppGallery Badge
    İletişim

    0 (212) 274 2121

    merhaba@gezibilen.com

    Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

    • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

      2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

    • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

      Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

    • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

      Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

    Diğer İçerikler