00:00
00:00
Çatalhöyük Neolitik Kenti
14.06.2024 08:11
Yerleşik hayata yeni geçen toplulukların kültürel yaşamına dair kalıntıların yer aldığı Çatalhöyük Neolitik Kenti, uzun yıllardır kaşiflerin ilgisini çeken noktalar arasında yer alıyor.
Çatalhöyük Antik Kenti, Güney Anadolu Platosu boyunca yaklaşık 14 hektarlık bir alana yayılıdır. Burası, insanlık tarihinin en eski ve belki de gizemli bilgilerinin bir kısmını barındırır. Doğu ve batı olmak üzere iki ayrı höyükten oluşan Çatalhöyük Neolitik Kenti’nin doğudaki yerleşkesinin tarihi milattan önce 7400 yılına kadar uzanmaktadır.
Doğu höyüğünde 18 ayrı neolitik yerleşim katmanı bulunur. Neolitik çağ insanının günlük sosyal yaşamı ve yerleşik hayata geçtiğinde yaşadığı sorunların incelendiği bu yerde, sayısız kalıntıya rastlanmıştır. Rölyefler, duvar resimleri, heykeller ve sanatsal pek çok başka öğenin de bulunduğu bu arkeolojik kazılarda ulaşılan bulgular bugüne ışık tutar.
Çatalhöyük Neolitik Kenti’nin batı höyüğü, doğu höyüğüne göre daha gençtir. Yapılan kazı çalışmalarında ulaşılan eserlere bakıldığında milattan önce 6200 yılına kadar uzanan bir tarih yolculuğu görülür. Bakır Taş Çağı olarak da adlandırılan Kalkolitik döneme ait kültürel pek çok eserin yer aldığı höyükte, aynı zamanda 2 bin yıldan uzun süredir varlığını sürdüren köylere de ulaşılmıştır. Terkedilmiş bu köy yapıları, geçmiş dönem insanlarının kentsel yaşama geçişi hakkında önemli bilgiler verir.
Binlerce yıllık tarihe tanıklık etmek isteyenlerin görmeden dönmediği Çatalhöyük Neolitik Kenti, arkeologların aktif araştırma noktalarından biridir.
Yorumlar
fatmahnterr
01.07.2022 08:45Milattan önce 8 binlere dayanan gittiğinizde o dokuların her birini hissedeceğiniz neolitik kent.
zeynpbalcii
11.08.2022 08:03İnsanlığın yerleşik hayata geçiş sürecini, tarım ve avcılıktaki gelişim ve değişimini detaylı şekilde öğrendiğiniz evrensel değere sahip bir yer
betulalp
03.07.2022 09:50Görülmesi gereken en önemli yerlerden biri olmasına rağmen çevresinde oturup bir şeyler içebileceğiniz bir mekan yok. Bu bakımdan eksik olduğunu düşünüyorum. Biz gittiğimizde ziyaretçilerin çoğu yabancıydı. Türkler bu tarz miraslara çok kayıtsız kalıyor. Gidip görmelisiniz.