Adım Adım Gezdiğimiz Kars’ın En Lezzetli Mekanları Neresi? - GeziBilen

Adım Adım Gezdiğimiz Kars’ın En Lezzetli Mekanları Neresi?

Adım Adım Gezdiğimiz Kars’ın En Lezzetli Mekanları Neresi?

Hayvancılığın en doğal ve taze haliyle mutfaklarını şenlendiren Kars insanı; etinden sütüne, peynirinden kazına kadar oldukça zengin bir mutfağa sahiptir. 

Mis gibi kokuların başınızı döndüreceği bu serhat şehrindeki lezzetlerden etkilenmemek elde değil. Yiyenin bir daha yemek isteyeceği, yemeyenin de mutlaka denemesi gerektiği bu tatları sizler için derledik. Dükkan isimlerinden adreslerine hatta fiyatlarını bile bulacağımız yazımızda sizi şöyle alalım.

Hem Hikayesi Hem Yöresel Lezzetleri Eşsiz

130 yıllık tarihi bir bina içerisine konumlanan Pushkin Restaurant, hem lezzetleri hem de hikayesiyle ünlü. Menüsü yöresel yemeklerin çoğunlukta olduğu mekanın en popüler iki lezzeti mevcut. Kars’ta ‘etsiz mantı’ olarak adlandırdıkları Hangel ve 1815 yıllarında Kafkasya göçmenlerinden öğrenilen ve Kars kültürüyle harmanlanan kuzu incik, nohut ve safranın lavaşla buluştuğu özel bir lezzet Piti! Mekanın işletmeciliğini ise Sercan Bey yapıyor.

İşletmenin isminin hikayesi ise şuradan geliyor: Rus Şair ve Yazarı Aleksandr Pushkin, 1834 yılında Kars’a sürgün edilmiş ve üç yıllığına Kars’ta yaşamış. Pushkin, "Maça Kızı" ve "Yüzbaşının Kızı" isimli meşhur romanlarını burada yazmış. Rusya’ya dönünce de Kars ve Erzurum seyahatlerinden sıkça bahseden yazarın, bu şehir üzerine yazdığı çokça şiirinin olduğu biliniyor. Bu mekana da sahibi, bir ahde vefa örneği olarak işletmenin ismini Pushkin’e atfetmiştir. 

Adres: Yusufpaşa, Atatürk Cad., No: 28, 36000 Merkez/Kars

Kars'ın Meşhur Kazını Kazevi'nde Yiyin

Kars’ın kazı dillere destandır, en güzel kaz Kars’ta yetişir. Kazevi’nde daha siparişinizi vermeden masaya ikram olarak acılı ezme ve karışık turşu getirilir. Kesme aşı çorbasının içerisinde; elde kesilen erişte, yeşil mercimek ve sos bulunur. Ketesi de Kars’ın meşhur lezzetlerindendir. Reyhan şerbetiyle beraber eşsiz bir ikili olurlar. Mekanın ana lezzetini oluşturan kaz etinin de bulgur pilavıyla sunumu yapılır. Burada yemeğinizin sonunda mutlaka Ovmaç Helvası (Kars Helvası) denemenizi tavsiye ederiz.

Adres: Yusufpaşa Mah., Atatürk Cad., No:1, 36100 Merkez/Kars

Süt ve Yoğurtla Aromalandırılan Döner

Kars’ta döner yemek istiyorsanız Tadım Döner Salonu’nu mutlaka ziyaret etmelisiniz. Masaya oturduğunuz anda ikramların (soğan salatası, mevsimlik salata, söğüş domates, közlenmiş biber ve turşu biber) geldiği bu mekanda, bir porsiyon döner ortalama 120-130 gramdan oluşuyor. Mekan, Kars Merkez’de Aslanlı Yol’un sonunda bankaların olduğu caddede bulunuyor. Şentürk Usta’nın işletmeciliğini yaptığı dönerin etleri süt ve yoğurtla yumuşatılarak hazırlanıyor. 

Adres: Yusufpaşa, Kazım Karabekir Cad., No:18, 36000 Merkez/Kars

Ben Gravyere Gravyer Demem, Burada Tatmadıkça

Kars’ın dünyaya nam salan gravyeri de eski kaşarı da burada tadılır ve alınır! Gravyer peyniri 25 litre sütten yapılıyor ancak bundan yalnızca 1 kilo peynir elde ediliyor. Bir parçasında ortalama bir bardak sütün olduğunu düşünebilirsiniz. Mayıs-Haziran ve Temmuz aylarında hayvanların otlamasıyla elde ediliyor. Yılda üç ay içerisinde senede 50 ton üretilebilen bu kıymetli peynir üretiminde kesinlikle hile yapılamıyor. 

İşletmeciliğini Gürkan Bey’in yaptığı ve yalnızca Metinbey Peynircilik’te bulunabilecek ısırgan otlu, kekikli ve sarımsaklı eski kaşar da mevcut.

Adres: No: 4, Faikbey Cad., 36000 Merkez/Kars

Künefesi de Kadayıfı da Çıtır Çıtır

Genellikle soğuk havalarda insanın canı tatlı çeker. Eh, tabii malumunuz, Kars da soğuk havasıyla nam salmış, memleketimizdendir… Kars’ta canınız tatlı yemek isterse pek fazla alternatifiniz bulunmuyor fakat Künefeci Hasan Usta’ya da uğramadan dönmeyin deriz. Kadayıf ve künefesiyle meşhur olan Hasan Usta’nın çıtır çıtır tatlıları, çatalınızı daldırır daldırmaz tazeliğiyle dağılıyor. İşletmeciliğini de bizzat kendisi yapıyor

Adres: Ortakapı, Faikbey Cd. No:27, 36100 Kars Merkez/Kars

Sıcacık Sohbetlerin Yareni

Kars’ta irili ufaklı birçok yerde çayevi bulunur. Hem sıcacık çayınızı yudumlayacağınız hem de Kars kültürünü gerçek sahiplerinden daha yakından dinleyebileceğiniz çayevleri içerisinde Kazımpaşa Çay Evi, ailece gönül rahatlığıyla çayınızı yudumlayabileceğiniz bir mekan.

Adres: Yusufpaşa, 36000 Merkez/Kars

Yorumlar

  • leylakorkmazz
    29.03.2023 12:45

    Künefeci Hasan Usta kadayıf dolması önerilir yemeden dönmeyin. 😋😋😋

GeziBilen

Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

GeziBilen Logo
Google Play Badge
AppStore Badge
AppGallery Badge
İletişim

0 (212) 274 2121

merhaba@gezibilen.com

Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

  • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

    2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

  • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

    Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

  • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

    Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

Diğer İçerikler