Şaban Kaptan Camii
10.02.2023 07:16
İstanbul’daki Osmanlı İmparatorluğu’ndan miras kalmış sayısız eserden biri olan Şaban Kaptan Camii, şehrin tarihi camilerin çokluğu ile bilinen ilçelerinden Beyoğlu sınırlarında, Şişhane ve Kasımpaşa semtleri arasında konumlanır.
Keşfetmeye meraklı gezginler için ilham verici, dar bir sokak üzerindeki caminin geçmişi 1500’lü yıllara kadar uzanır. Dönemin Osmanlı Kaptan-ı Deryası, yani Donanma Komutanı Şaban Kaptan tarafından yaptırılmıştır.
Dayanıklı yapı elemanları ile çıkıldığı için asırlar boyu İstanbul’un birçok noktasında karşılaşılan doğal felaketlere karşı durmuş, 1942’ye kadar ibadete açık kalmıştır. Ancak bu tarihte yıkıldığı kaydedilir. Cami, 30 yıl sonra ise aslına bir formda yeniden yaptırılarak ibadete açılmıştır. Yıkım sırasında cami yakınındaki Şaban Kaptan’a ait mezar yerinden alınmıştır. Günümüzde yakın mesafedeki Lohusa Kadın Türbesi’nde ziyaret edilebilir.
1970’li yıllarda yeniden yaptırılan Şaban Kaptan Camii, tuğla, beton ve taştan yapılmıştır. Küçük bir yapıdır, 130 metrekare arsa üzerine taştan inşa edilmiştir. Tek şerefeli minaresi, ahşap kürsü ve imamın Cuma hutbesini okuduğu yer olan minberi dikkat çeker.
İmamın cemaatin önünde namaz kıldırdığı Kıbleyi gösteren süslü bir bölüm olan mihrabında zarif Kütahya çinileri kullanılmıştır. Avlusunda altında tuvalet, şadırvan ve üstte görevli lojmanına ait katın olduğu bir de bina yer alır.
Yorumlar
omrkazncc
11.01.2023 12:55Güzel eski ve küçük tari bir camii
ftherdincc
04.01.2023 08:25Çok küçük sessiz arada tarihi bir camii binaların arasına sıkışmış vaziyette caddeden görmeden geçip gidebilirsiniz fatketmeden…
beraattglr
13.01.2023 13:54Cami, Kaptanı-ı Derya Şaban Kaptan tarafından 1643 yılında yaptırılmış.