Van'ın Tescillenmiş, Guinness'e Bile Giren Lezzetleri - GeziBilen

Van'ın Tescillenmiş, Guinness'e Bile Giren Lezzetleri

Van'ın Tescillenmiş, Guinness'e Bile Giren Lezzetleri

Guinness Rekorlar Kitabı'na 30 çeşidi aşan kahvaltı menüsüyle girmeye hak kazanan Van, elbette ki İpek Yolu üzerinden geçen mistik mutfak kültürüyle yıllardır harmanlanarak zenginliğine zenginlik katmıştır.


Düşünüyorum düşünüyorum insan ne için çalışır; elbette gezmek, yemek, içmek, eğlenmek! Peki, turumuzda istikametimizi çevirmişken Van'a neler yemeli, nerelere gitmeliyiz; değil mi ama... Van mutfağı aslında gizli bir hazine kutusu gibi geliyor bana... Gerçi yalnızca kahvaltısındaki çeşitliliği düşününce bile 'kutu' yerine 'büyük büyük sandıklar' demem gerekiyor galiba:) İpek Yolu'nun zenginliğini yüzyıllardır mutfağıyla özleştiren bu şehrin öyle böyle lezzetleri yok! Bunları şimdi sizler için sıralayacağım... Eğer Van'a gider de bunları tatmazsanız olmaz!


Van Kahvaltısı

Osmanlı'dan günümüze Türk insanı için kahvaltı padişahlar gibi, öğle yemeği normal bir kişi gibi, akşam yemeği ise fakirmiş gibi yenilir... İşinin ehli diyetisyenler dahi kahvaltının ne derece önemli olduğuna vurgu yapar. Ancak Van insanı padişahları, sultanları bile aşacak bir çeşitlilikle güne merhaba diyor. Otlu peynir, murtuğa, Van pidesi, cacık, lavaş, tahin pekmez, kaymak ve daha fazlasını içinde bulunduran bu kahvaltı tüm damaklara hitap ediyor. Van’ın meşhur kahvaltısını sabahın erken saatlerinde ya da gün içinde herhangi bir zaman diliminde yapmak isterseniz; Sütçü Kenan sizler için kapılarını 05:00'te açıyor. 


Öneri Mekan: Sütçü Kenan

Adres: Cumhuriyet Caddesi Kahvaltıcılar Sokak No: 7/A Merkez, Van

İletişim: 0432 216 84 99


Kavut

Urartulardan günümüze ulaşan; kavrulmuş buğdayın el değirmenlerinde dövülerek un haline getirildikten sonra kızgın tavada tereyağıyla buluşmasıyla ortaya çıkan Van'ın vazgeçilmez lezzetlerinden ‘kavut’ artık tescilli bir lezzet. Özelikle kış aylarında besleyici özelliğiyle geçmiş dönemde askerlerin beslenmesine katkı sağlayan bir yiyecek olması itibarıyla bölgesel bir değer anlamında üstelik Patent Enstitüsü tarafından da onaylı! Tamamen Van'a ait olan bu yemeğin tadına bakmak için birçok alternatif var fakat yine de biz size bunun duayeninin adresini verelim.


Öneri Mekan: Van Kahvaltı Konağı

Adres: Eski Cami Mahallesi Sahil Caddesi 350/6 Edremit, Van

İletişim: 0532 563 00 65



Ciğer Köftesi

Özellikle son yıllarda gelişen hayvancılıkla beraber et kültürü de zenginleşen Van'da daha önce hiç duymadığım bir lezzeti gördüm, tattım, bayıldım. Şimdi de tavsiye ediyorum: Ciğeri çektirip, köfte yapar gibi şekil veren ustalar, en son köftenin üzerine tereyağı gezdiriyor. Üzerine yeşillik serperek sunumu yapılan bu tabakların görüntüsü de tadı da bir bambaşka. 


Öneri Mekan: İpekyolu Sur Ciğercisi

Adres: Kazım Karabekir Bulvarı No: 170 Semaver Kavşağı Yanı 65100, Van

İletişim: 0530 631 14 65


Tandır Balığı

Van'ın sodalı, tuzlu gölünde yetişen inci kefalini burada tandırda pişiriyorlar. Bu balığın başka hiçbir yerde yetişmediği de düşünülürse, gerçekten de ne kadar çok Van'a ait bir lezzet olduğu görülebilir. Gölden tutulan taptaze balıklar, anında sofranızda!


Öneri Mekan: Altınsu Restoran

Adres: Eski Cami Mahallesi Sahil Caddesi 212 Van Edremit, Van

İletişim: 0542 391 75 07


Van'a dair diğer lezzetleri de belirterek şimdiden tadabilenlere afiyetler olsun diyoruz.

Kavurmalı Uşgun Ekşilisi, Murtuğa, Sengeser.

Yorumlar

    GeziBilen

    Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

    GeziBilen Logo
    Google Play Badge
    AppStore Badge
    AppGallery Badge
    İletişim

    0 (212) 274 2121

    merhaba@gezibilen.com

    Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

    • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

      2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

    • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

      Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

    • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

      Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

    Diğer İçerikler