Kars Mutfak Kültürü - GeziBilen

Kars Mutfak Kültürü

Kars Mutfak Kültürü

Kars’ta Ne Yenir?

Midesi tıka basa dolu olanların bile acıkacağına bahse gireriz! Zengin mi zengin mutfak kültürüyle insanı baştan çıkartan, bu güzelliklere kapılıp gidildiği takdirde balık etli olmayı garanti eden Kars, başka hiçbir yerde bulamayacağınız tatlarla damağınızda festival düzenlemeye ant içmiş gibi duruyor! Bakalım neler varmış bu şehrin güzide mutfağında?

Umaç Helvası

İlk görüşte un helvasına benzetme olasılığınız yüksek olsa da bu helvanın yapımı da tadı da bir başka!

Hörre (Un Çorbası)

“Azıcık un ve biraz da su, ne kadar güzel olabilir ki?” dediğinizi duyar gibiyiz ama ağzınızın içinde lezzet festivali olacağına bahse gireriz! 

Kars Böreği

Lütfen herkes saygı duruşuna geçsin! Burada içi muazzam Kars gravyeri ile dolu el açması bir börekten bahsediyoruz. Dikkat! 

Hıngel (Hangel)

Sakın yalancı mantı demeyin buna, alınırız! Unutmayın, Kars’ın her lezzeti ayrı güzel ve kendine has. Havasından mıdır suyundan mıdır bilinmez ama kendisi kıymasız mantı gibi değil de kıymaya tenezzül etmeyen bir assolist resmen!

Kete

Hemen yıkın o önyargılarınızı! Bu sizin bildiğiniz ketelere benzemez. İçinde halis muhlis Kars balı var bir kere!

Erişte Pilavı

Ve karşınızda patates, erişte ve yeşil mercimeğin inanılmaz uyumu! Bunu yedikten sonra pirinç pilavına dönmeyeceğinizi garanti ediyoruz!

Haşıl

Kars’ın bitmek tükenmek bilmeyen yine de vazgeçilemeyen kışının en ünlü yemeğidir kendisi. Bulgurun yoğurt ve kızgın tereyağıyla uyumuna inanamayacaksınız!

Ekşili Et

“Iyy o da ne be!” dediğinizi duyuyoruz sanki? Çok ayıp, hemen geri alın o lafı! “Etin en güzel halinin ekşili olduğunu bilmezdik, biz bu mutfağa düşmeden önce…” diye şiir coverlattırır insana bu lezzet. 

Feselli

İsminde tek bir harf değişikliği yaparak insanı tüm dertlerinden arındırıp teselli edebilen bir şeydir kendisi. Sacda pişirilmiş sıcak sıcak bir feselliye kim hayır diyebilir ki?!

Hasuda

Damağınızdan midenize ‘löpçük’ diye inecek efsane bir tatlı olan hasuda anlatılmaz, yaşanır!

Tandıra Kaz Çekmesi (Kaz Asması)

Merak etmeyin, son zamanlarda sosyal medyada karşına çıkan talihsiz olaylar serüveninden bir kesitle karşılaşmayacaksınız. Bu sefer işi ehillerine bırakıp kenara çekilmeniz yeterli. Tadına doyum olmayan kaz etini bir de asmada yiyin!

Nezih

Kendisi katık istemeden yenen, tadına da asla doyum olmayan bir ekmek türü. Efsanevi oluşu da su yerine kaymakla yoğrulduğundan.

Kuymak

Ve yeni bir tartışma konusu bırakıp kaçıyoruz. Kars kuymağı mı Trabzon kuymağı mı? 

Bu arada, fikrinizi değiştirmek gibi olmasın ama Kars kuymağı halis muhlis manda kaymağıyla ve Kars’a özel çeçil peyniriyle hazırlanıyor! 

Genel itibariyle hamur işi ve peynir üzerine kurulu Kars mutfağının güzelliği bir yana, aldıracağı kiloları da hesaba katmayı unutmayınız. Şimdiden afiyetle!

Yorumlar

  • Y5O2mcCN
    31.07.2022 11:35

    Süper hepsi

  • leylakorkmazz
    29.03.2023 12:30

    Hepsinide denememiz lazım…

  • Kezban
    19.06.2023 20:40

    Kaz etini yiyen birinin normal eti et familyasindan saymayacağıniza emin olun.

  • leylakorkmazz
    29.03.2023 12:29

    Okurken acıktım resmen

GeziBilen

Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

GeziBilen Logo
Google Play Badge
AppStore Badge
AppGallery Badge
İletişim

0 (212) 274 2121

merhaba@gezibilen.com

Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

  • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

    2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

  • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

    Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

  • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

    Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

Diğer İçerikler