Çifte Minareli Medrese
Çifte Minareli Medrese
Anadolu Selçuklu Devleti’nden Erzurum’a kalan en ihtişamlı eser Çifte Minareli Medrese, şehrin simgesidir.
Uzun yıllar Anadolu’ya hükmetmiş Selçuklu Devleti’nin saymakla bitmeyecek izlerini takip ettiğinizde en ihtişamlılarından biri olan Çifte Minareli Medrese’ye ulaşırsınız. Erzurum’un simgesi, ziyaretçilerinin nefesini kesen güzelliğiyle Anadolu’nun kara incisi bu eser, gerçek anlamda bir görsel şölen niteliğindedir.
Tam olarak kim tarafından yaptırıldığı bilinmeyen medresenin Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat’ın kızı Hundi Hatun ya da İlhanlı Hanedanı Padişah Hatun’ca inşa ettirildiği düşünülür. Adını da bani olma ihtimali olan bu iki hatundan alan, bu yüzden halk arasında Hatuniye Medresesi olarak da bilinen yapı, 13’üncü yüzyıldan bugüne kalan en değerli mimarilerdendir.
İki katlı ve dört eyvanlıdır medrese… 35 metreye 46 metre boyutlarındaki geniş ölçüleriyle özellikle geniş eyvanlı mimarilerin en önemli örneğidir. Selçuklu taş süslemelerinin en ihtişamlısı ve en derin sanatsallık taşıyan yapısı olan Çifte Minareli Medrese, Orta Asya Türklerinin simgesi çift başlı kartal, dilimli yapraklardan oluşmuş hayat ağacı ve ağzı açık iki adet yılan motifiyle özenle işlenmiştir.
Adını aldığı minareleri şerefelere kadar yapılan medresede işlemelerin yanı sıra kullanılan renkler de dikkat çeker. Özellikle minarelerde kullanılan turkuaz renkli süslemenin en önemlisi ise yine üst kısımda bir pano şeklinde oluşturulmuş turkuaz renkli bezemedir. İçerisinde Arapça Allah yazan bu bezemenin nasıl bir şıklık ve estetik anlayışıyla yapıldığını görenler adeta büyülenir.
Osmanlı Devleti padişahlarından IV. Murad döneminde bir süre tophane olarak da kullanılır Çifte Minareli Medrese… Bugün hem bir müze hem de resim sergi salonu olan yer, sanatı içinde barındıran en görkemli yapı olarak sanata hizmet eder.
Yorumlar
pelinakgl
20.06.2022 12:05Buranın yapımında ustanın çırağını kıskanıp atladığı söyleniyor, bu hikaye doğru mu?