00:00
00:00
Kireçtepe Şehitliği
21.05.2024 21:25
Gelibolu Yarımadası içinde yer alan bazı şehitlikler gerçek, bazıları ise semboliktir. Gerçek bir şehitlik olan Kireçtepe Jandarma Şehitliği, Kapanca Tepe’nin zirve noktasında bulunur. Muhabereler devam ederken oluşturulan bu özel mekanı ziyaret edip de tüylerin diken diken olmaması mümkün değildir.
Şehitlikte mezarların hemen yan tarafında Kireçtepe Jandarma Anıtı dikkat çeker. Bu anıt eski bir taşın üstüne oturur. Anıtın etrafı taştan yapılan alçak bir duvarla örtülüdür. Bu mezar taşlarında yer alan yazıların Osmanlıca olduğu görülür. Anıtın varlığı, yabancı kuvvetlerin çekilmesinden hemen sonra Türk savunmasının üstün başarısını temsil eder. Gelibolu Yarımadası’nda benzer motivasyonla dikilen iki anıt daha bulunur.
Kireçtepe Jandarma Şehitliği Anıtı 1996 yılında onarımdan geçer. Bu onarımda mezar bölümleri de elden geçirilir. Eceabat Jandarma Kuvvetleri bu onarımı üstlenir. Mustafa Kemal Atatürk’ün muhabere devam ederken şehitliği ziyaret ettiği ve jandarma askerlerini gösterdikleri mücadeleden dolayı tebrik ettiği bilinir. Bölgede yer alan ikinci anıt Kireçtepe Kitabesi’dir. Bu kitabenin mimarı ise Ahmet Gülgönen’dir. Bu bölüm 1985 senesinde eklenir. Kitabe üzerinde Türkçe bir açıklayıcı metin de yer alır. Kitabe şehitliğin olduğu noktanın hemen elli metre doğusunda konumlanır.
Gelibolu ve Bursa Jandarma taburları hatırasına yapılan bu gerçek şehitlik, sene boyunca ziyaret edilir. Savaş döneminde savunma birliklerinin sağ kanadını bu iki tabur oluşturur. Savaş esnasında piyade birliklerinden sayıca geri kalırlar. Bu anlamda birlikteki asker sayısı düşünülenden azdır. Bu durum ne yazık ki düşman karşısında zor anlar yaşamalarına neden olur. Kireçtepe Jandarma Şehitliği’ne ulaşım oldukça kolaydır. Bölgeyi ziyaret etmek adına Tuz Gölü üzerinden bağlanan yolu takip etmeniz gerekir. Aynı şekilde Anafartalar Ovası üzerinden gelmek de mümkündür.
Yorumlar
mervebakknn
21.09.2022 08:57Çanakkale’de ilk şehitliklerden birisi burası bölgedeki çoğu abide ve şehitlik Cumhuriyet sonrası yapılmıştır. Buradaki Kireçtepe anıtı savaşın sonlarında yapılmıştır. Anıtta kullanılan kovanlar gerçek top mermilerinin kovanlarıdır. Anıt yapıldıktan sonra önünde Anafartalar grup komutanı Albay Mustafa Kemal’in olduğu bir resim ile harp mecmuasına da basılmıştır