Van'da Ne Getirmeliyim? - GeziBilen

Van'da Ne Getirmeliyim?

Van'da Ne Getirmeliyim?

Van’dan evinize dönerken satın alabileceğiniz özel eşyaları sizler için derledik, buyurunuz...

Ülkemizin İran üzerinden Asya’ya açılan kapısı Van’ın tüm turistik, doğal, tarihi mekanlarını gezdik; yediğimizi yedik içtiğimizle de susuzluğumuzu giderdik gidermesine ama dönerken yanımızda neler almalıyız? 

Takıların Asırlık Gözdesi: Savatlı Gümüş

Hanımlar, duyduk duymadık demeyin! Yazımızın bu kısmı öncelikle sizleri ilgilendiriyor. Başlıyorum: Takıları hangimiz sevmeyiz, hele ki tamamı el işçiliğiyle ve özenle hazırlanmışsa… Osmanlı döneminden bu yana ülkemizde yalnızca Van ve Diyarbakır vilayetlerine yüksek ayar gümüşe tuğra vurma yetkisi verilmiş, bunu biliyor muydunuz? Tamam, sadede geliyorum. İşte böylesine usta ellerin hazırladığı gümüş takılar Van’ın en önemli değerleri arasında yer alıyor. Bakır, kurşun ve gümüşün potada eritildiği, manda boynuzuna dökülerek soğutulduğu, iki saat dinlendirildikten sonra çubuklara döküldüğü malzemeye savat; gümüşün üzerinde çizilen figürleri bunlarla doldurmaya da savatlama deniliyor. Ve bu süsleme tekniğinin ana vatanı da yalnızca Van! Kolyeden küpeye, bileklikten, kolye yüzüğe; yüzlerce çeşitten en beğendiğinizi seçin bakalım…

Nereden Alınır: Cumhuriyet Caddesi ve Maraş Caddesi’ndeki dükkanlardan.

El Emeği Göz Nuru: Van Kilimi

İkinci opsiyonumuz da yine bir el işçiliği şaheseri… Van’da daha çok okuma yazma bilmeyen kadınların ilmek ilmek, motif motif kendi elleriyle işlediği; doğal boyalarla boyadığı Van Kilimlerinden bahsediyorum sizlere… Daha çok Van Beyazı (kirli beyaz), lacivert, bordo, kahverengi gibi renkler kullanılır. Yöre insanının hayvancılıktan elde ettiği ipliklerle dokunur.

Nereden Alınır: İran Çarşısı, Van Evleri.

Oymalı Kakmalı Ceviz Ağacı Hediyelikleri

Yine mi el işçiliği diyebilirsiniz ama ne yapalım buranın da özelliği bu! Van’da yetişen ceviz ağaçları biçilip kalas haline getirildikten sonra üç gün boyunca nemini alması için fırınlanıyor. Altı, yedi ay boyunca tamamen neminin gitmiş olması için bekletilen kalaslar ince parçalara bölünüp tekrar bekletiliyor. Torna makinesinde şekli verilen ürün cilalandıktan sonra kullanıma hazır hale geliyor. Peki, neler mi var? Neler yok ki: Satranç tahtası, mumluk, şekerlik, çeyiz sandığı neler neler; tercih sizin!

Nereden Alınır: Bahçesaray ve Çatak ilçelerindeki dükkanlar.

Kahvaltının Gözdesi: Otlu Peynir

Öğünlerin sultanı kahvaltı, Van’ın en gözde öğünü desek abartmamış oluruz bence… 30 çeşitten oluşan kahvaltı seçenekleriyle birbirinden lezzetli kahvaltılıkların tadı damakta kalıyor. Ama tam da bu noktada damakta kalmayıp yanımızda götürelim diye sizlere otlu peyniri tercih etme nedeninizi anlatacağım. Van’ın yöresel lezzeti otlu peynir daha çok koyun ve keçi sütünden elde ediliyor. Meşakkatli bir mayalama işleminden sonra toprak küplere konulan, üzeri üzüm yaprağıyla kapatılan ve çamurla sıvanarak muhafaza edilen bu lezzet; genelde toprak altında bekletilerek hazır hale geliyor. Eee, böylesine lezzeti ağzınıza layık olan otlu peynirden evine de götürmek isteyenler, nerede bulabileceğinizi aşağıda paylaşıyorum. Bu arada aman dikkat lütfen peynirinizi vakumlanmış poşetlerde ya da bidonla alınız ki uzun bir süre bozulmadan, taze kalabilsin.

Nereden Alınır: Peynirciler Çarşısı, Cumhuriyet Caddesi.

Burada Bal Tutan Parmağını Yalar

Zengin bir bitki florasına sahip olan Van’ın bir diğer meşhur yiyeceği de kuşkusuz baldır. Tamamen doğal ortamında, katkısız toplanan ballar için geçmişten günümüze karakovan balı üretimi yapılıyor. Bölgede yetişen arılardan kaliteli ballar elde ediliyor. Bu arada gerçek balın asla bozulmayacağını da belirtirim.

Nereden Alınır: Çatak, Bahçesaray ilçeleri.

Yorumlar

    GeziBilen

    Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

    GeziBilen Logo
    Google Play Badge
    AppStore Badge
    AppGallery Badge
    İletişim

    0 (212) 274 2121

    merhaba@gezibilen.com

    Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

    • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

      2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

    • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

      Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

    • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

      Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

    Diğer İçerikler