Tasınızı Tarağınızı Kapıp Gelin : Van'ın Hamamları - GeziBilen

Tasınızı Tarağınızı Kapıp Gelin : Van'ın Hamamları

Tasınızı Tarağınızı Kapıp Gelin : Van'ın Hamamları

“Tıynetin nâ-pâk ise hayr umma sen germâbeden,

Önce tathîr-i kalb et, sonra tatrîr-i beden!”

“Kötü huylu ve bozuk karakterli bir kimse isen, hamamdan bir hayır bekleme! Temizlik istiyorsan evvelâ kalbini temizle sonra da bedenini...”

Tarihi geçmişi uzun olsa da herhalde günümüzdeki en şanssız illerden biridir Van… Bu şehirde hayat milattan önce 6 binli yıllarda yeşermiş ama maalesef 1915 Rus işgali ve Ermeni isyanında tarihi eserlerin büyük kısmı yok olup gitmiş. Yüzyıllardan bu yana süregelen kaleler, ibadethaneler gibi tüm yapılar isyanlarda ve işgallerde yıkılmış ve elbette bundan nasibini hamamlar da almış.

Ama ne yapıyoruz, kendimizi karartmıyoruz! Çünkü bu kadim kentin pürü pak insanları bu eksikliği görüp yıllar içerisinde kendilerine yine hamam inşa etmeye devam etmiş. Elbette günümüzde SPA konforunda yapılan bu mekanlar, hamam kültürünü sohbetiyle yeme içmesiyle bir buluşma noktası formunu kazandırmış.

Van’da günler süren araştırmalarımın sonunda hamamlara dair en taze bilgileri vereyim ve sonrasında da alternatiflerimize bakalım! Osmanlı Devleti zamanında Eski Van’da toplam altı tane hamam varmış ancak bunların tamamı işgaller sürecinde yok edilmiş. Cumhuriyet sonrasında yeniden kurulan şehrin merkezinde ise üç tane hamam açılmış: Bunlar Türkoğlu, Hacı Kadri Saydan ve Cumhuriyet hamamları… Günümüzde ise SPA merkezi kıvamında olsa da şifa bulacağınız keyifli mekanlar var, yok değil! Şimdi sizlere bunları sıralıyorum ama en bombasını sona sakladım, bilginize.

Şifa Hamamı (Erkek Hamamı)

Adres: Şerefiye Mahallesi, Ordu Caddesi, Japon Pasajı Yukarısı, Diyar Pasajı No:13, 65100 İpekyolu/Van

Çalışma Saatleri: Haftanın her günü açık. 05:30-00:00

Erkeklere özel olarak hizmet veren bu hamam, Van’ın en popülerleri arasında yer alıyor. Modern biz çizgiyle oluşturulan bu merkezde sauna, hamamı, spor salonu, buhar odası, jakuzi ve havuz hizmeti veriliyor. Özellikle Cumartesi günleri 16:00-19:00 saatleri arasında en yoğun olduğu bilinen Şifa Hamamı’nda kese köpük hizmeti de veriliyor.

Kültür Bayan Hamamı (Kadınlar Hamamı)

Adres: Kültür Devlet Tiyatrosu Yanı, Şerefiye Mahallesi, 2. İnkılap Sokak, Erkat Sitesi, D: 6, 65100 İpekyolu/Van

Çalışma Saatleri: Haftanın her günü açık. 08:00-21:00

Yalnızca kadınların faydalandığı Kültür Bayan Hamamı’nda ayrıca özel organizasyonlar da yapılıyor. Gelin hamamından mezuniyet kınasına kadar etkinliklere de olanak tanıyan işletmede kese köpük, sauna, masaj, maske gibi alternatifler de mevcut. Kültür Bayan Hamamı’nın Cumartesi günleri 14:00-20:00 saatleri arasında yoğun olduğunu belirtelim.

Büyükşehir Hamamı

Adres: Şerefiye Mahallesi, Eski Zerbant Sokak, Göksoy İş Merkezi Altı, 65140 Merkez/Van

Çalışma Saatleri: Haftanın her günü açık. 05:00-23:00

Van’da bir ilke sahip olan Büyükşehir Hamamı, doğal gaz sistemiyle ısıtılıyor. Çevreci bir hizmet anlayışıyla doğuda bir ilke imza atan bu işletmede kişiye özel ısıtmalı localar, soyunma ve yıkanma locaları ve dinlenme kabinleri bulunuyor. Fiyat bakımından genel rakamlarla aynı ücrete sahip olan Büyükşehir Hamamı’nda kesek köpük hizmeti de veriliyor.

Bonus: Mahallenin Doğal Kaplıcası

Sizlere Van’daki belli başlı hamamlardan birkaç örnek verdim… Sıra geldi bonusa, hazır mısınız?

Su ve hamam kültürü Osmanlı’dan günümüze temizlenme, arınma noktasında her zaman önemli bir yere sahiptir. Keza Van’da da öyle bir mahalle var ki, kendi doğal yöntemlerini yapmışlar. Her ne kadar Van’daki hamamlar İpekyolu tarafında toplanmış olsa da Erciş’teki Taşkapı Mahallesi her yerden konuk ağılıyor ve de ücretsiz!

Taşkapı Mahallesi sakinleri evlerinde banyo yapmıyor. Nedenine gelirsek, mahallenin hemen yanındaki dereden kaynak su çıkıyor. Sakinler de bu suyu değerlendirmek için önüne bir set çekmişler ve tam 94 derece sıcaklığa sahip havuz şeklindeki doğal kaplıcadan isteyen herkes faydalanıyor. Hatta yan mahallelerden de para toplayarak burayı genişleteceklerini söyleyen sakinler kısa süre içerisinde kadınlar ve erkeklere ayrı olmak üzere üstü kapalı bir hamama dönüştürmeyi planlıyor. Mutlaka ziyaret edip, deneyimleyin deriz.

Yorumlar

    GeziBilen

    Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

    GeziBilen Logo
    Google Play Badge
    AppStore Badge
    AppGallery Badge
    İletişim

    0 (212) 274 2121

    merhaba@gezibilen.com

    Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

    • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

      2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

    • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

      Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

    • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

      Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

    Diğer İçerikler