Trabzon'dan Ne Getirmeniz Gerektiğini Söylüyoruz - GeziBilen

Trabzon'dan Ne Getirmeniz Gerektiğini Söylüyoruz

Trabzon'dan Ne Getirmeniz Gerektiğini Söylüyoruz

Sürmene Bıçağı

Trabzon'da gönlümüzce gezdik, istediğimiz gibi yedik; yanaklarımız pembe pembe oldu, temiz havasından ciğerlerimiz bayram etti... İnce belli bardakta tavşan kanı çayın en güzelinden de yudumladık, sıra geldi alışverişe.

Trabzon'da alabileceğiniz bütçenize göre birçok şey var aslında enfes lezzetleri mesela, bunları soğuk zincirini bozmadan muhafaza edip mutfağınıza götürebilirsiniz. Kadınlar takı alabilir yahut kırmızı şallarını tercih edebilir ama benim tercihim hem kadınların hem de erkeklerin göz bebeği olan Sürmene bıçakları

Sırrı Balık Yağında

Sürmene bıçağı oldukça keskindir. Genel itibariyle tamamen el işçiliği ile hazırlanan bu bıçaklara balık yağıyla beraber su verilir. Bu da bıçağın keskin olmasını sağlar.

El İşçiliği Babadan Oğula Öğretilmiş

El işçiliği derken Trabzon'da gerçek Sürmene bıçağını üreten yalnızca 15 tane işletme var. Babadan oğula öğrenilen bu sanat eski dönemlerde aile bireyleriyle birlikte yapılırken, sonradan sadece tek kişinin sürdürdüğü bir uğraş haline geldi. Bu üretiminde bıçağın tüm bölümleri elde ustaların kendilerinin yapıyor olmasını kapsıyor. Her ne kadar son dönemde fabrikalar açılmış olsa da işletmeler sipariş üzerine bu bıçakları hazırlıyor.

Keskinliğiyle Dünyaya Nam Salıyor

Keskinlik ve dayanıklılığı ile dünyada nam salmış Sürmene bıçağı aynı zamanda kültürel de bir markadır. Lakin bu bıçakların en meşhuru Sürmene oluklu kamasıdır. Bu kamanın sapı boynuzdan yapılır. Bıçak ustası, ısıttığı boynuza şekil verir ve üzerini gümüşle işler. Sonra dövme çelikten yaptığı ucu takar ve güzel bir bıçak meydana getirir. Bıçak ustası buna bir de kılıf yapar; dışı buzağı derisinden, iç haznesi kızılağaç odunundan. Kama artık görücüye hazırdır.

İlle de Bıçak Olacak Diye Bir Şey Yok!

Sürmene’de ekmek bıçağından satırına, süs bıçağından fileto bıçağına, tıbbi bıçaklardan çakıya kadar birçok bıçak üretiliyor.

Tavsiye Dükkan: Hepsi Sürmeneden

İletişim: 0 (532) 175 69 61

Yorumlar

    GeziBilen

    Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

    GeziBilen Logo
    Google Play Badge
    AppStore Badge
    AppGallery Badge
    İletişim

    0 (212) 274 2121

    merhaba@gezibilen.com

    Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

    • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

      2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

    • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

      Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

    • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

      Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

    Diğer İçerikler