Trabzon Mimarisi - GeziBilen

Trabzon Mimarisi

Trabzon Mimarisi

Bir liman ve ticaret kenti olmasından kaynaklı tarihi boyunca tüm dünyanın ilgisini çekmeyi başaran Trabzon, geçirdiği tüm bu uygarlık ve kültür evrelerini mimarisindeki güzellikle yansıtır. Kültürel zenginliğini bu denli yapılarında hissettiren şehir, sivil mimari tarzının en özel ve en güzel örneklerini de içinde barındırır. Birazcık daha detaya inmeye ne dersiniz? Bakalım bakalım bu denli dikkat çeken yapıların özellikleri nelermiş? Başlıyoruz!

Trabzon Kalesi

Ünlü tarihçi P. Minas Bijişkyan tarafından ‘tavus kuşu’ benzetmesine tabii tutulan kale yalnızca ince işlemeleriyle değil ihtişamıyla da göz doldurur. Bizans’tan kalma şehir surların üzerine inşa edilen kalenin en eski sur yapısı milattan önce 400’e kadar uzanır. Aynı zamanda şehrin en eski yapıları arasında olan Trabzon Kalesi, Zağnos ve Tabakhane vadileri arasında kalan kaya kütlesi üzerine kurulduğundan yamuk görünse de şehrin en güzel manzarasını verir.

İmaret Deresi Su Kemeri

İhtişamıyla Mimar Sinan’ın İstanbul’daki Mağlova Su Kemeri’ni aratmayan İmaret Su Deresi 6’ncı yüzyıla tarihlenir. Doğu Roma İmparatoru I. Justinianus’un yaptırdığı ve zaman içerisinde pek çok kez onarım geçiren kemer günümüzdeki haline 13’üncü yüzyılda kavuşur. Beş göze sahip kemerin tamamı kesme taştandır. Trabzon Kalesi’nin yanındaki hizmetkar olarak da nitelendirilen kemer aramızda kalsın ama her gün batımında kaleye ilan-ı aşk eder… 

Sivil Mimarisi Bile İnce İşçilik Dolu

Kanuni Sultan Süleyman’ın doğduğu Ortahisar’da ağırlıklı olmak üzere sivil mimari tarzının en güzel örneklerini barındırır Trabzon. Özellikle eski Türk evlerinin ön plana çıktığı Ortahisar aynı zamanda Osmanlı’nın şehri fethettikten sonra ilk mimari eserlerini yaptığı yer olarak da bilinir. Genellikle kesme taş kullanılarak yapılmış olan eserler, bölgedeki geniş kültür zenginliğini de yansıtan en önemli unsurların başında gelir. Kısacası eski Türk mimarisinin günümüze ulaşmış en ruha dokunur yapılarını saklar içinde Ortahisar Evleri.

Saymakla Bitmez, Gezmeden Bilinmez!

Sümela Manastırı, Kundupoğlu Evi, Atatürk Köşkü, Kızlar Manastırı, Ayasofya Müzesi, Vezalon (Yahya) Manastırı ve daha saymakla bitmez niceleri… Bulunduğu bölgenin ticari ve kültürel zenginlikleriyle binlerce yılda şekillenir Trabzon. Aynı zenginliği de sonuna kadar yansıtır yapılarında. Doğayla hemdem olan binaları, camileri, manastırları ve kaleleriyle görsel bir şölen yaratan Trabzon, binlerce yıldır kendine hayran bırakmayı bildiği gibi sizi de es geçmeyecektir!

Yorumlar

    GeziBilen

    Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

    GeziBilen
    Google Play Badge
    AppStore Badge
    AppGallery Badge

    İletişim

    0 (212) 274 2121

    merhaba@gezibilen.com

    Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

    • GeziBilen Gezi Noktaları

      2.500 gezi noktası

      2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

    • GeziBilen Ülkeler

      4 Farklı Dil Seçeneği

      Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

    • GeziBilen Rotalar

      185 Tematik Rota

      Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota