Urfaliyam Ezelden, Gönül Geçmez Güzelden - GeziBilen

Urfaliyam Ezelden, Gönül Geçmez Güzelden

Urfaliyam Ezelden, Gönül Geçmez Güzelden

Türk halk müziği, türkü ve arabesk dalında ülkemizde ‘İmparator’ lakabı ve 4 oktavlık ses kalitesiyle tanınan İbrahim Tatlıses; Şanlıurfa’da doğan, Şanlıurfa’da yetişen ve Şanlıurfa’ya müze dahil birçok değer katan önemli bir isimdir. 

Adanalı bir sinemacının, inşaatta türkü söylerken kendisini fark etmesiyle şöhret olan İmparator lakaplı türkücü; 1952 yılında fakir bir ailenin ilk çocuğu olarak Şanlıurfa’da dünyaya geldi. Hayatında hiç okula gidemeyen Tatlıses, yıllar sonra bu soru sorulduğunda dahi “Urfa’da sanki Oxford vardı da biz mi gitmedik!” yanıtını vererek tüm dikkatleri bu şehre çekmeyi de başarmıştır.

Şanlıurfa tarihi kültür bakımından oldukça eski bir mimariye, kültürel zenginliklere, örf ve adetlere bağlılık gibi değerlere sahip olsa da maalesef halkının bir kısmı fakirlik yaşamaktadır. Ancak Tatlıses bu konuda ‘Allah’ın Yürü Ya Kulum’ dediği kullardandır.

Urfa kültürünü “Urfaliyam Ezelden, Gönül Geçmez Güzelden” türküsüyle sevdiren sanatçı; kendi memleketine de yatırımlar yapmaktan geri kalmamıştır. Yıllar sonra çok para kazanıp memleketine yatırım yapmayı borç bilen ünlü isim ilk önce kendi adına müze yaparak işe başlar. “Mağarada doğdum, iyi ki de mağarada doğmuşum ya orada doğmasam, sarayda doğsam kim bilir ne olurdu. Mağarada doğduğum için iftihar ediyorum.” diyerek doğduğu yer müzeleşen mekan, 2011 yılında açıldı. Sanatçıların şarkı söylerken ya da müzik aleti çalarken canlandırılması, mumdan yapılmış mankenler, üzerlerinde otantik giysiler ve çevrelerinde dönemin eşyaları ile birlikte sunuluyor. 

Tanınmış sanatçı, Şanlıurfa’yla özdeşleşmiş, önde gelen kişiler arasında gösteriliyor. Keza İbrahim Tatlıses; müzik kariyerinin dışında gıda, inşaat ve sinema sektörlerinde de çalışmalar gerçekleşirmiştir. Şanlıurfa’nın simgesi çiğ köftenin diğer bölgelerde de yaygınlaşmasına katkı sağlayan “Tatlıses Çiğköfte” bu iş kollarından da biridir. 

Son olarak Göbeklitepe’ye dikkat çeken usta isim, bu bölgeye otel yaptırtmayı planlıyor: “Göbeklitepe turizmi için otel düşünüyorum, turistler gelsin kalsın. En fazla yabancı turist gelir. Biz Urfa’dayız gidip görmeyiz Balıklıgöl’ü ama yabancı turist merak eder gelir.”

Günümüze kadar 30’dan fazla albüm çıkarıp, birçok filmde oyuncu ve yönetmen olarak görev alan, 19 yıl süren İbo Show'da sunuculuk yapan İmparator Tatlıses; Türkiye'nin yanı sıra Yunanistan ve Orta Doğu’da da iyi tanınmaktadır. Şanlıurfa’da müzik ve kültürüne artı değer katan böyle önemli bir ismi de anmasak olmazdı…

O halde haydi bir türkü patlatmanın vakti geldi: 

“Urfalıyam ezelden

Göynüm geçmez gözelden

Göynümün gözü çıksın

Sevmeseydim ezelden…”

Yorumlar

    GeziBilen

    Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

    GeziBilen Logo
    Google Play Badge
    AppStore Badge
    AppGallery Badge
    İletişim

    0 (212) 274 2121

    merhaba@gezibilen.com

    Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

    • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

      2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

    • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

      Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

    • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

      Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

    Diğer İçerikler