Harikalar Diyarı Muğla Mutfağı - GeziBilen

Harikalar Diyarı Muğla Mutfağı

Harikalar Diyarı Muğla Mutfağı

Tertemiz havası, masmavi denizi, yemyeşil doğası ve zengin toprağıyla hem Ege’nin hem de Akdeniz’in ikliminde yetişen meyve ve sebzelerle zenginleşen Muğla mutfağı bünyesinde inanılmaz lezzetleri barındırıyor. 

Muğla sanıldığının aksine yalnızca balık ve meze çeşitlerinin olduğu bir mutfak değildir! Tam tersine bu topraklarda yetişen sebzelerle harmanlanan yemekler, çorbalar, etli ve zeytinyağlı çeşitler doldurur sofraları… Aile boyu kurulan upuzun masalarda hamurlu tatlılardan, yazdan hazırlanan lezzetlere kadar birbirinden leziz harikalar sunulur konuklara… Muğla mutfağı aslına bakarsanız harikalar diyarıdır aslında…

Tarhana ama Muğla Usulü

Türk mutfağında Uşak ile tanınan bu çorba her derde devadır. İstisnasız herkesin ‘Hasta Çorbası’ olarak bildiği bu lezzeti herkes evinde yazın hazırlar, kış mevsimi için stoklar.

Bu kısma kadar tüm yöntemler bellidir, her aile çorbasını standart prosedürle hazırlar fakat Muğla’da işler farklılaşır. Bir kere boşuna zengin mutfak demedik. Muğlalılar çorbalarını yazdan hazırlayıp kuruturken içine çok daha fazla bol malzeme eklerler. Tarhana otu, buğday yarması, yoğurt tabii ki işin özü ancak Muğlalılar bu karşıma ayrıca nohut, fasulye, mercimek, soğan, salça ve biber de ekler. Hal böyle olunca bizim Muğla usulü Tarhanamız da doyuruculuk ve besleyicilik bakımından elbette hemen üst sıralara yerleşiyor.

Çökertme Kebabı, Bodrum’da Yenir

Anavatanı Türkiye, Bodrum olan bu kebap, dillere destan… Kebabı hazırlarken dillere pelesenk olan ancak biraz hüzünlü olan türküyü mırıldandığınızı duyar gibiyim… 

Çökertme kebabı tamamen Muğla’nın Bodrum ilçesine mal olan bir lezzet! Yöre halkı, bu yemek için ‘Bodrum Kebabı’ da diyor. Peki, bu lezzetin bileşenleri ne? Öncelikle kibrit inceliğinde kesilerek kızartılan patates, bonfilenin en güzel terbiyelenmiş halinin süzme yoğurtla anlam bulan buluşmasından oluşuyor. 

Et Yemeden Doymayanlar: Buyurun, Döş Dolması

Özellikle bayram sofralarının vazgeçilmezi bu lezzeti evde hazırlaması zor! Zira tarifin orijinal haline uymak istiyorsanız taş fırına ihtiyacınız var demektir! Fakat üzülmeyin Muğlaların bu vazgeçilmez yemeğini bölgenin birçok yerinde tatmanız mümkün!

Bu tarifte Muğlalılar aslen oğlak eti kullanıyor. Oğlağa eşlik eden kuşbaşı ya da ciğer ise bu tadın efsaneleştirmeye yarıyor. Ve elbette patates, biber ve domates de döş dolmasının eşlikçileri arasında yer alıyor.

Türk Mutfağının Mihenk Taşı, Keşkek

Keşkek, padişahlara layık bir yemektir Türk mutfağında… Rivayet odur ki Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim Han’ın 1514 yılında düzenlediği İran seferi dönüşünde bu lezzet damaklarda vuku bulmaya başlamıştır. Amasyalı bir kadıncağız mutfağında olanlarla hazırlar bu lezzeti ve padişaha sunar. O gün bu gündür Türk mutfağının mihenk taşı olan bu lezzet sultan sofralarının ana yemekleri arasında yerini alır.

Muğla’da hazırlanan keşkekler de, diğer keşkekler arasında pek ünlüdür. Buranın mutfaklarında buğdaya oğlak, dana veya tavuk eti eşlik eder. Üstüne serpilen salçalı ve zeytinyağı sos da lezzetine şölen katar.

Has Bil Has Milas Köftesi

Bizler miller olarak köfteye bayılırız; çoluk çocuk, genç yaşlı en sevdiğimiz lezzetlerdendir. Fakat Milas, bu lezzetin tadını üst notalara çıkarıyor.

Milaslılar köftelerini hazırlarken iç malzemesine çok fazla şey katmazlar. Öz ve öz malzemeyle hazırlanan bu tada iç yağ eşlik eder. Tabaklarda ise domates ve közlenmiş biber eşlik eder. Tabii yanında getirilen otlu mezelerin haricinde…

Tabağa Açan Çiçek: Kabak Çiçeği Dolması

Osmanlı’dan bugüne kadar mutfağımızın karakterini veren ana yemeklerimiz vardır… Ve bu yemekler mutfak kültürümüzün karakteristik özelliklerini belirler. Türk mutfağından çıkan tabaklar aslında oldukça meşakkatli hazırlanır, saatler süren çalışmaların sonunda tabaklarımıza gelir ancak bunların içinde en nazlı olanlarından biri de şüphesiz kabak çiçeği dolmasıdır.

Muğlalılar kabak çiçeğini sabahın erken saatlerinde toplayıp iç harcını hazırlayıp pişirmek zorundadır. Çünkü bu nadide lezzetin çiçekleri sabahları açılır akşamları kapanır. Ancak böylesine nazlı da olsa tabakta yemeye doyamazsınız.

Bunlardan başka:

Muğla’nın yöresel yemelerini aşağıda sizler için sıralıyorum Sizler hangisini merak ederseniz edin, hangisini canınız çekerse çeksin mutlaka hepsini tatmanın bir yolunu bulun bence;)

  • Börülce Ekşilemesi
  • Ballı Lokma
  • Muğla Halkası
  • Kaya Koruğu Salatası
  • Yağlı Patlıcan Yemeği
  • Sulu Kebap
  • Oğlak Yahni
  • Kefal Dolması
  • Ekşili Balık.

Yorumlar

  • 9IyRhxBm
    15.08.2022 15:07

    Yakın zamanda gelmeyi düşünüyorum. Bı yolunu bulup tatlarına bakmayı deneyeceğim

  • leylakorkmazz
    05.05.2023 12:30

    Kabak sevenler için kabak çiçeği dolması lezzizz

  • welder
    20.07.2022 16:51

    Ağzımın suyunu sileyimde,öyle yorum yapayım😊

GeziBilen

Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

GeziBilen Logo
Google Play Badge
AppStore Badge
AppGallery Badge
İletişim

0 (212) 274 2121

merhaba@gezibilen.com

Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

  • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

    2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

  • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

    Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

  • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

    Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

Diğer İçerikler