Geçmişten Günümüze Muğla - GeziBilen

Geçmişten Günümüze Muğla

Geçmişten Günümüze Muğla

Milattan önce 3400 yılına kadar uzanır Muğla’nın tarihçesi diye pek çok yerde duymuş olma ihtimaliniz yüksektir burayla ilgili hikayeleri ve tarihi bilgileri. Ancak sıkıcı anlatımlardan uzakta bir genel hatları toplayalım istedik sizler için.

Antik Karya Bölgesi’nin en mi en eski yerleşim yerlerinden biridir Muğla. Yazılı ve sözlü olmak üzere bilinen tüm tarihi boyunca Anadolu’nun yerli halkı olarak betimlenen Karyalıların ilk yerleşim yeri olan Muğla, zamanın akışında Karyalıların ardından Mısır, Asur ve İskitlere de ev sahipliği yapmıştır. Ardından Medler gelmiş bu kadim güzellikteki topraklara sonrasındaysa Persler. Derken Büyük İskender fethetmiş Muğla’nın ihtişamlı doğasıyla göz kamaştıran topraklarını.

İskender’in ardından ise Bizans İmparatorluğu gelmiş buraya ve milattan sonra 395 yılında bölünene kadar hüküm sürmüş buralarda. İkiye ayrılınca Roma İmparatorluğu sınırlarında kalmış. Tarihi o kadar güçlüdür ki bu şehrin, sınırları dahilinde tamı tamına 103 farklı ören yeri bulunur Muğla’da.

Neden sonra Osmanlı Devleti gelmiş Muğla’ya… Döneminin padişahı Yıldırım Beyazıt tarafından 1391 yılında fethedilmiş ve bundan sonrasında da tamamen Türkleşmiş. Yüzyıllar boyunca Osmanlı himayesinde kalan Muğla 11 Nisan 1919 tarihinde yani I. Dünya Savaşı’ndan sonra İtalyanlar tarafından işgal edilene kadar da Osmanlı kültürüyle gelişmiş. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde gelişen Kurtuluş Savaşı’yla birlikte yeniden Türk toprakları halini alan ve işgalden kurtarılmış. Böylelikle Muğla bugün Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bölünemez bütünlüğünün bir parçası halini almıştır.

Yorumlar

    GeziBilen

    Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

    GeziBilen Logo
    Google Play Badge
    AppStore Badge
    AppGallery Badge
    İletişim

    0 (212) 274 2121

    merhaba@gezibilen.com

    Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

    • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

      2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

    • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

      Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

    • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

      Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

    Diğer İçerikler