Gonya Yolundayız! - GeziBilen

Gonya Yolundayız!

Gonya Yolundayız!

Bir Konya aşığı olan Alaaddin Keykubat huzurlarınızda! Konya’ya olan aşkından Antalya’da buraya benzeyen bir yer yaptırıp adına Konyaaltı diyecek kadar topraklarına bağlı olan Selçuklu Hükümdarı Keykubat’ın, Kılıç Arslan’ın ve daha pek çok muhterem zatın mezarının bulunduğu Konya’nın en yüksek tepesine gidip onları selamlamadan olmaz. Tarihe, tevekküle ve sevgiye açılan kapılardan biri olan Alaaddin Tepesi’ni görmek tıpkı bize olduğu gibi size de çok şey katacak.

Hürrem Sultan Hamam Müzesi

Aman efenim bu kadın dizide “Sülüman, Sülümann.” deyip duruyordu, ne ara hamam yaptırmış demeyin sakın! Osmanlının en çok darüşşifasını (hastanesini), en çok aşevini yaptıran kişilerden biridir Hürrem Sultan. Eserlerinde sadeliğin ihtişamını yansıtan, görenleri derinden etkileyen yapılarla kendine hayran bırakan Mimar Sinan’a yaptırdığı bu hamam ise bugün bir müze olarak emrinize amade. Yüzlerce yıl önce kullanılan hamam gereçlerinin sergilendiği bu akustiği mistik olan hamam-müzeye gittiğinizde aslında bunun bir felsefe olduğunu, anlamınınsa ruhu arındırmak olduğunu anlayacaksınız. Daha temiz bir neden de bulamazsınız!

Nasreddin Hoca Türbesi

Hangi birini anlatalım? Göle “Ya tutarsa” diyerek maya çalmasını mı yoksa eşeğe tersten binmesini mi? Türk edebiyatının ve anlatı sanatının en komik hikayelerini oluşturan Nasreddin Hoca’nın türbesi bile tebessüm oluşturur yüzde. Abartmıyoruz, gerçekten de öyle! O karamsar hava yok burada, öyle ki daha türbeye gidiş yoluna girdiğinizde etrafınızdaki yemyeşil ağaçlarla kaplı mıcırlı yol sanki eşek tepesinde ormanın içinde ilerliyormuşsunuz gibi hissettiriyor. Yeşil bir külah içinde gibi görünen türbenin 1284 yılından bugüne ulaşması da ayrı bir ihtişam. Ne diyeyim, gülelim, güldürelim, Nasreddin Hoca’mızı ziyaret etmeyi, bu şehre gelmek için neden eyleyelim.

Mevlana Müzesi

Hem türbe hem de bir müze burası… Zamanında Mevlana Celaleddin Rumi’nin dergahı olarak tüm dünyaya nam salan bu yerin naif sevgisi insanın içini öyle bir ısıtır ki çıkmak istemezsiniz. Bugün Brad Pitt’in bile kolunda Rumi’nin sözlerinden oluşmuş dövmesi varken namı yedi cihana yayılmış bu hoşgörü timsalini ziyaret etmek Konya’ya gelmek için başlıca tek bir sebep olmaz da başka ne olur acep? 

Şems-i Tebrizi Türbesi

Dostluktan oluşan sevgi bağının Mevla’nın aşkına ulaştırdığı güzel insanlardan birinin huzuruna çıkmak, gönlü güzelleştirmeyi, hoşgörüyü fazlalaştırmayı ve maneviyat dolu bir huzura kavuşmayı vadediyoruz size! Boğazınızda oluşacak bir düğümle gezeceğinizi bildiğimiz Şems-i Tebrizi Türbesi’ni görmekten başka sebep mi gerek! 

Bonus: Bamya Çorbası

Bunu yazmasak olmazdı. Bamya sevmeyenler toplansın bakem! İlk sırada biz varız, önce onu söyleyelim de yamacımıza gelin siz de. Böyle bir lezzet yok yahu yok! Çiçek bamya dedikleri bir çeşitten yapılan bu çorba, bize (ve eminiz ki tanımadığımız daha binlercesine) bamyayı sevdirdiyse size neler yapmaz bir düşünün. Her şey yerinde güzel bir de tabii, ille de Konya’da içeceksiniz bu çorbayı. Bavulları hazırlayın, mideyi boşaltın, doğru Gonya Yolu’na.

Yorumlar

  • ssedatylmz
    31.03.2023 07:46

    Mevlana Müzesi çok güzel tasarlanmış yerlerden biri

GeziBilen

Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

GeziBilen Logo
Google Play Badge
AppStore Badge
AppGallery Badge
İletişim

0 (212) 274 2121

merhaba@gezibilen.com

Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

  • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

    2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

  • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

    Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

  • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

    Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

Diğer İçerikler