Tarihi Kastamonu Hamamları - GeziBilen

Tarihi Kastamonu Hamamları

Tarihi Kastamonu Hamamları

Tarihi dokusuyla otantik bir yapıya sahip Kastamonu’da hala kullanımda olan en eski hamamlar 16’ncı yüzyılda yaptırılmış; yani bugünden tam 500 yıl öncesine ve hatta daha da eskilere uzanıyor. Ortada göbektaşının; etrafında ise kurnaların olduğu sofa şeklindeki hamamların sıcaklık bölümü, ziyaretçilerinin gönlünü de ısıtır. Göbektaşında sırt üstü yatarken içerisinin sıcak buharının tavandaki deliklerden çıkışını izlemek, oradan çıkan ışık huzmesini seyretmek insanın derdini tasasını unuttur, yüzyıllar öncesine götürür…

Kastamonu’daki hamamlar da işte müdavimlerinde bu hissiyatı yaşatıyor. Sadece sağlık yönüyle değil, sosyal ve kültürel faaliyetler açısından da önemli buluşma noktalarından olan hamamlara verilen değer, Kastamonu’da hala değişmemiş. Yaptırıldığı günden bu yana kullanımda olan bu hamamlarda ilgi, alaka ve hizmet hala üst noktalarda tutuluyor. Şayet kendinizi yüzyıllar öncesine ışınlamak isterseniz diye buyurun sizlere Kastamonu’nun en tarihi ve bir o kadar da değerli tarihi hamamlarına götürelim!

16’ncı Yüzyıldan Kalma Tarihi Kastamonu Hamamları

Dede Sultan Hamamı: Bu hamamı, Mevlevi Dergahı Şeyhi Celalettin Dede Sultan yaptırmış. Mevlevihane’den günümüze ulaşan tek eser olma özelliği taşıyan hamam, 1514 yılında inşa ettirilmiş. Moloz taşların harçla üst üste konularak yapılmasıyla dikkat çeken yapının son restorasyonu birkaç sene önce tamamlanmış. Kastamonu’daki en iyi kesenin burada atıldığı söylentiler arasında!

Çifte Hamam: Bu hamamı Yavuz Sultan Selim’in Hocası Halim Çelebi yaptırmış. İki ayrı yapı olarak kadınlar ve erkekler kısmı yan yana inşa ettirilmiş. Hamamın girişinde bulunan kitabeye göre 1524 yılında tamamlanmış. Güler yüzlü çalışanlarıyla dikkat çeken Çifte Hamam, uygun fiyatı nedeniyle de epey tercih ediliyor. Köpük masajının iyi olduğunu da belirtmeden olmaz.

Arabapazarı Hamamı: Burayı da Nasrullah Kadı yaptırmış. İnşa edildiği 1515 yılından bu yana 1918 ve 1981’de onarım geçirmiş. Oldukça sıcak bir ortam olan Arabapazarı Hamamı, dönemin mimarisi olan moloz taşların harçla üst üste konularak yapılmasıyla oluşturulmuş.

19’uncu Yüzyıl Yeni Hamam: Hamam Karamustafa Paşa tarafından 1811 yılında yaptırılmış. Alan bakımından diğerlerine göre daha küçük olan Yeni Hamam’ın oldukça otantik bir havası da var. Son olarak 2005 yılında restore edilen hamamda sauna ve havuz gibi hizmetler de veriliyor. Kısacası siz isminin yeni olduğuna bakmayın.

Yorumlar

  • aydinliramazzann
    22.03.2023 11:07

    Çifte hamamına gitme fırsatım olmuştu gayet temiz ve güzeldi.

  • CvhQORkv
    22.03.2022 09:20

    tarih e sahip çıkmak yaşatmak ileriki kuşağa miras daha iyisini daha sağlam ve yaşanabilir bir ortam bırakmak herkesin görevi olmalıdır

GeziBilen

Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

GeziBilen Logo
Google Play Badge
AppStore Badge
AppGallery Badge
İletişim

0 (212) 274 2121

merhaba@gezibilen.com

Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

  • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

    2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

  • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

    Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

  • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

    Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

Diğer İçerikler