Ünü İzmir’i Aşan Yöresel Lezzetler - GeziBilen

Ünü İzmir’i Aşan Yöresel Lezzetler

Ünü İzmir’i Aşan Yöresel Lezzetler

Zeytinyağı ile lezzetlenen ot çeşitleri ve taptaze balıkların değişik lezzetlerinin yanı sıra İzmir aslına bakıldığında göçebe bir hayat tarzına sahip olduğundan dolayı sokak lezzetleriyle harmanlanan bir yapıya sahiptir: O yüzdendir ki sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi boyoz ve gevrek, atıştırmalıkların ana tercihi kumru, yolda yürürken yemelik çöp şişler ve her köşe başında bir lokmacı hemen her yerde görülür. Ancak İzmir’i İzmir yapan yöresel lezzetler bunlarla sınırlı değildir. İzmirlilerin sofralarını süsleyen bu harika lezzetleri sizler için derledik:

Boyoz

Özellikle İstanbul, Ankara gibi şehirlerde sabahları işe giden kesimin elinde mutlaka ya bir simit ya bir poğaça veyahut açma görürsünüz… İzmir’deyse tek ihtimal var, o da boyoz! Vakti olan ve evinde yiyecek olanlar haşlanmış yumurta eşliğinde bu hamur işini yerken, sabahtan yollara dökülenler de ellerinde yiye yiye giderler. Rivayete göre desek de tarihçilerin de hemfikir olduğu bir gerçek var ki; o da şu: 1492 yılında bir Sefarad toplumu, İspanya’dan kovulduktan sonra İzmir’e yerleşmiş. Yemek yaparken artan hamurları da ziyan olmasın diye boyoza çevirmiş… İşte yüzyıllardır bu şehirle ünlenen boyozun doğuşu da böyle olmuş.

Kuşkonmaz Kavurması

Daha çok Mayıs ayında çıkan kuşkonmaz otu, çok da faydalıdır. Her halde bu nedenle olacak ki İzmirliler kuşkonmazı kahvaltı da dahi tüketir. Baharatlarla harmanlayıp kavurur.

Kumru

Tüm Türkiye’ye nam salan İzmir’in fastfoodudur bu lezzet aslına bakarsanız, tamamen İzmir’e özgü bir sandviç çeşididir. Sandviç ekmeğinin görüntüsünün kumruyu andırdığı için bu ismi alan lezzetin ekmeği fırınlarda özel olarak pişirilir. Çünkü orijinalliği ekmeğin susamlı olmasından gelir. İçinde sucuk, salam, kaşar peyniri, domates, biber ve tabi ki tulum peyniri ile mayonez ve ketçap bulunur.

İzmir Tulumu

İzmir’in Bergama ilçesine özgü olan bu peynir, yalnızca koyun sütünden yapılır. Sert görünümünün ardında harika bir lezzetle kahvaltıları süsler. Bu peynir öyle sevilir ki salatalarda dahi kullanılır.

Şevketibostan

Bu bitkiden yapılan yemek de vallahi bağımlılık yapıyor. Sulu yemek gibi kuzu etiyle pişirilen şekli de popüler, haşlanıp kavrulanı da… Yaprakları dikenli olduğundan dolayı temizlemesi ve pişirmesi zahmetli olsa da İzmirliler için hiç önemi yok! Yeter ki tabaklarında şevketibostan olsun.

Arapsaçı

Muhteşem bir meze olarak yapılan Arapsaçı otu aslına bakarsanız yalnızca İzmir’de yetişiyor olmasa da kesinlikle popülerliğini buraya borçlu! Aslında rezenenin toprak üstünde kalan kısmından yapılan bu eşsiz lezzet oldukça da faydalı!

Kabak Pabucaki

Etli yapanlar da var, kıymalı yapanlar da ancak her halükarda sandal sefası olarak biliniyor bu lezzet. Girit mutfağından miras kaldığı da söylentiler arasında.

İzmir Köfte

İzmir’in kavaklarının altında İzmir köfte yenmez mi hiç? Şarkılara, türkülere konu olmuş bir lezzetten bahsediyorum. Kızartılan köftenin fırınla buluşmasıyla tabaklarımızı süsler. Tadı damakta kalır; patatesi, biberi ayrı lezzetlidir!

Şambali Tatlısı

İzmir sokaklarını süsleyen meşhur tatlı! Zamanında almak için herkesin para biriktirdiği bile söylenir, öyle sevilen bir tatlıdır bu. Alsancak’ta nostaljik bir arabada Ali Remzi Eslek bu geleneği devam ettiriyor. Giden olursa nostaljik arabanın önünde bir fotoğraf mutlaka çekilin. Demedi demeyin.

Asma Yaprağında Barbunya

İzmir’de aslına bakarsanız denizin bereketi balıklar, genel itibarıyla yeşilliklerle giydirilip değişik şekillerde pişiriliyor. Pazı, ıspanak gibi yeşil sebzelerle balıklar sarıldığı gibi asma yaprağı da en meşhur formunu oluşturuyor. Özellikle özel bir sosa bulanan barbunyaları, asma yaprağıyla sarıp fırınlayan bu insanlar; gerçekten ağzının tadını biliyor!

Yorumlar

  • ssedatylmz
    22.03.2023 11:12

    Boyoz Ve Kumru tabiki bide gevrek

  • 9zCf9ilB
    01.08.2023 07:05

    Barbunya fasulyagillerden sebzedir. Asma yaprağında sarılan Barbun balığıdır. Güzel İzmir'in Kızı Zekiye Erürkmez Sevgi ve Saygıyla..💕😊💕

  • karavancitaskin
    06.01.2023 17:57

    BOYOZ-GEVREK

  • rrKO20YL
    11.11.2022 13:34

    Kumru

  • unaloykuus
    25.05.2023 06:02

    İzmirin her lezzeti ayrı ayrı güzel

  • aslidemirr
    05.05.2023 11:18

    Boyaz ve şambali

GeziBilen

Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

GeziBilen Logo
Google Play Badge
AppStore Badge
AppGallery Badge
İletişim

0 (212) 274 2121

merhaba@gezibilen.com

Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

  • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

    2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

  • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

    Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

  • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

    Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

Diğer İçerikler