İstanbul’un Lezzet Kültürü - GeziBilen

İstanbul’un Lezzet Kültürü

İstanbul’un Lezzet Kültürü

Baştan belirtelim, bu yazımız “Nerede ne yenir?” ve “İstanbul ile özdeşleşmiş yiyecekler nelerdir?” adlı iki başlık altında hazırlanmıştır. Dilerseniz lafı çok uzatmadan hemen başlayalım! İlk olarak sokak lezzetleri, sonrasında ise bu şehrin yemekleri.

Boza

Bugün ağırlıkla darıdan yapılan ancak buğday ve türevleriyle de yapılabilen boza, esasen açık sarı renkli, hafif ekşimtırak ancak daha ziyade tatlı bir içecektir. Kesinlikle İstanbul ile özdeşleşmiştir ve Vefa’daki Vefa Bozacısı’nda içilmelidir!

Adres: Mollahüsrev Mah., Vefa Cad., No: 66, 34134 Fatih/İstanbul

Telefon: 0212 519 49 22

Simit

Kahvaltı için inanılmaz güzel bir alternatif olan simit, bugün her ne kadar açılan simit saraylarında yense de aslı Boğazkesen Caddesi’ndeki fırında yenir. Ayrıca belirtelim ki çıtır çıtır bir adet simit, güne harika başlamanızı sağlayacak yegane lezzetlerden de biridir.

Meşhur Tarihi Boğazkesen Simit Fırını

Adres: Tomtom Mah., Boğazkesen Cad., No: 65, 34433 Beyoğlu/İstanbul

Telefon: 0212 244 40 59

Tavuk-Pilav

Bugün Türk ailelerinin mutfaklarından eksik olmasa da pilav, tavuk-pilav denince akla ilk olarak Meşhur Unkapanı Pilavcısı gelir. İnanın bize, bu iki sade tadın bir araya geldiğinde nasıl ihtişamlı bir lezzete dönüştüklerine inanamayacaksınız!

Adres: Hacı Kadın Mah., İ.M.Ç. Çarşısı 5. Blok, No: 5569

Telefon: 0212 514 27 74

Midye

Midye dolmanın ne kadar çok hayranı olduğunu anlatmak zor. Ancak bugün bir oturuşta 100 tane midye dolma yiyenini bulmak bile mümkün! Şimdi vereceğimiz adreste özellikle soslu midyeyi yemenizi tavsiye ederiz. Bu arada alkol kullanıyorsanız birayla da çok iyi gittiğini belirtelim.

Midyeci Ahmet

Adres: Yıldız Mah., Çırağan Cad., No: 22, 34349 Beşiktaş/İstanbul

Telefon: 0212 444 41 76

Kokoreç

Vedat Milor’un bile “İstanbul’da yediğim en iyi kokoreç!” dediği bir yerden bahsedeceğiz şimdi size. İnanın bize, bu lezzeti başka yerde bulabilme ihtimaliniz yok! Çünkü Ozzie's Kokoreç bu işin 1968’den beri hakkını sonuna kadar veriyor!

Adres: Asmalı Mescit Mah., Tünel Geçidi, General Yazgan Sok., No: 3/B, Beyoğlu/İstanbul

Telefon: 0212 361 91 23

Kumpir

Közde pişirilmiş büyük bir patates hayal edin şimdi. Pamuk gibi olmuş içi ve ortadan ikiye kesip önce tereyağı sonra da bolca kaşar ekleyip karıştırarak hemhal ediyorlar hepsini… Sonra da içerisine siz ne isterseniz onu koyuyorlar. Kısır, Amerikan salatası, sosis, zeytin ve daha neler neler… İşte bu eşsiz lezzetin adresi tam olarak Ortaköy’ün merkezi! Pek çok alternatifi var ancak biz yine de size en eskisinin adresini verelim, adı Ortaköylü Kumpircisi.

Adres: Ortaköy Mah., Mecidiye Köprüsü Sok., No: 1-3, 34347 Beşiktaş/İstanbul

Telefon: 0553 876 52 04

Waffle

Son yıllarda İstanbul’la hemhal olmuş bir diğer sokak lezzeti ise hiç kuşkusuz waffle! Tıpkı kumpir gibi o da Ortaköy ile özdeşleşmiş durumdadır. Yine pek çok alternatifi var ama biz en çok içimize sineni tavsiye vereceğiz size. İsmi ise Ortaköy Waffle.

Adres: Mecidiye Mah., Mecidiye Köprüsü Sok., No: 1/13, Beşiktaş/İstanbul

Kuru Fasulye 

Türk ailelerin en çok sevdiği yemeklerden biridir kuru fasulye. Ancak ne kadar güzel yapılırsa yapılsın ev mutfağında, Süleymaniye’deki gibi olmaz, olamaz! Yüz yıllık döküm tencerelerde pişirilen ispir fasulyesi, bakliyat sevmeyenlerin bile deyim yerindeyse vazgeçilmezi! Sıra sıra dizilmiş 10’dan fazla “kurucu” içinden bizim tavsiyemiz ise Mimar Sinan Tarihi Süleymaniye Kuru Fasulyecisi.

Adres: Süleymaniye Mah., Profesör Sıddık Sami Onar Cad., No: 29, D: 37, 34896 Fatih/İstanbul

Telefon: 0212 511 92 68

Kanlıca Yoğurdu

İsmi bile mekanın kendisiyle bir olmuştur bu lezzetin. Özellikle eski İstanbulluların, Beyoğlu’nda yaşasalar bile hiç üşenmeden haftada en az bir kez kalkıp gittikleri bu yerde yoğurt yemeden olmaz. 

Adres: Kanlıca Mah., Barış Manço Cad., No: 4, 34810 Beykoz/İstanbul

Badem Ezmesi

İstanbul’la özdeşleşen başka bir lezzet de hiç kuşkusuz badem ezmesidir. Onu bu denli meşhur eden yer de Bebek’te yer alan meşhur yeridir. 1904’ten bu yana şehrin göbeğinde en tatlı kaçamak olan badem ezmesi için gerekli bilgileri verelim şimdi de.

Meşhur Bebek Badem Ezmesi

Adres: Bebek Mah., Cevdet Paşa Cad., No: 53-C, 34342 Beşiktaş/İstanbul

Telefon: 0212 263 59 84

Acıbadem Kurabiyesi

Bir tek kurabiyeden sokak lezzeti mi olur demeyin. Siz hele onu bir güzel çaya batırıp yiyin, sonra konuşalım. Nedendir bilinmez, İstanbul’un has lezzetleri genellikle bademlidir. Eski İstanbulluların evlerinde pişen pilavlar da bademli olur, bayram şekerleri de bademli seçilir. Hatta Beyoğlu sokaklarında dolaşan ve buzlu badem satanlar bile vardır. Badem ezmesinden zaten bahsettik, şimdi de acıbadem kurabiyesinin adresini verelim. Kendisi Beşiktaş’ın en bi eskisi olan 7/8 Hasanpaşa Fırını’ndan başka bir yer değil! İsminin anlamını ise gittiğinizde alışveriş yaparken tatlı bir anlatımla dinleyebilirsiniz.

Adres: Sinanpaşa Mah., Şehit Asım Cad., No: 8, 34353 Beşiktaş/İstanbul

Telefon: 0212 261 97 66

Mumbar Dolması ve Şırdan

Kokoreçten, midye dolmadan bahsetmişken bu iki harikulade lezzetten bahsetmeden olmaz. Gerçi onlar İstanbul’a has lezzetler değildir, tüm Anadolu’ya özgü güzelliklerdir. Ancak en güzelleri İstanbul’da, Kadınlar Pazarı’nda yenir.

Kadınlar Pazarı: Zeyrek Mah., İtfaiye Cad., No: 25, D: 21, 34083, Fatih/İstanbul

Tulumba Tatlısı

Şu minik minik kalori günahlarına kim hayır diyebilir ki?! Hiç uzatmadan yerinin Meşhur Balkan Tulumba ve Dondurma olduğunu belirtip adresini verelim.

Adres: Alibeyköy Mah., Gazi Osman Paşa Cad., No:2, 34060 Eyüpsultan/İstanbul

Telefon: 0212 627 45 41

Makaron

Üzgünüz ama dünyanın neresine giderseniz gidin, İstanbul’daki kadar güzel bir makaron yiyemezsiniz. İstanbul’un en güzel makaronunu da Markiz Pastanesi’nden başka yerde bulamazsınız.

Adres: Şahkulu Mah., İstiklal Cad., No: 231-A, 34440, Beyoğlu/İstanbul

Telefon: 0212 244 28 90

Sultanahmet Köftesi

Türkiye’de tamı tamına 317 çeşit birbirinden farklı köfte çeşidinin olduğunu biliyor muydunuz?! İşte bu 317 çeşidin İstanbul’da en bilineni ve sevileni Sultanahmet Köftesi’dir ve tabi ki Tarihi Sultanahmet Köftecisi Selim Usta’da yenir.

Adres: Alemdar Mah., Divan Yolu Cad., No: 12, 34110, Fatih/İstanbul

Telefon: 0212 513 64 68

Balık-Ekmek

Nasıl anlatsak bilemiyoruz, içimiz içimize sığmıyor. O deli dolu neşe dolu biz değiliz sanki, sanki…Şarkımızdan da anlayacağınız üzere GeziBilen ailesi olarak balık-ekmek keyfi bizim için tam bir “Kara Sevda” niteliğinde! Martı sesleri, Marmara Denizi’nin iyot kokusu, Galata Kulesi manzarası ve Tarihi Galata Köprüsü’nde balık tutanları izlemenin keyfiyle birlikte yenen balık-ekmek gibisi yok! Size tam bir mekan ismi vermeyeceğiz ancak Eminönü Sahili’ndeki teknelerden dilediğinizi seçip bu lezzetin tadına varabilirsiniz.

Sokak lezzetlerinin sonuna geldik. Şimdi de saray mutfağına göz atalım. Bakalım bakalım Osmanlı saray mutfağının meşhur lezzetleri nelermiş ve İstanbul’da nerelerde yenirmiş.

Kebap

Kebabın her bir çeşidi ayrı bir güzeldir. Bu yüzden size Adana, Urfa ya da beyti gibi özellikle çeşit çeşit belirtmekten ziyade hepsini en iyi yapan yeri söylemek istedik. Sultan Köşesi Restaurant’ta istemediğiniz kadar kebap çeşidini bir arada bulabilirsiniz.

Adres: Sultan Ahmet Mah., Küçük Ayasofya Cad., No: 6, 34122 Fatih/İstanbul

Telefon: 0212 516 66 06

Filibe Köfte

Size tam 317 adet köfte var bu topraklarda demiştik! İşte bir başka köfte çeşidi, ismi Filibe Köftesi. Ezme, domates sos ve etin muhteşem uyumu desek yeterli olur herhalde. Lafı uzatmadan adres verelim.

Ades: Hoca Paşa Mah., Hoca Paşa Sok., No: 3, 34112 Fatih/İstanbul

Telefon: 0212 519 39 76

Balık

Üzgünüz, bu sefer tek bir mekan ismi veremeyeceğiz ancak İstanbul’da gerçekten güzel bir balık yemek istiyorsanız Boğaz’a gitmelisiniz!

Matbah Restaurant

Bu sefer yemeğe özel restoran değil, restorana özel yemek veriyoruz. Sıra dışı tarifleri ve yine sıra dışı isimleriyle tadına doyamayacağınız lezzetlerin başkentidir Matbah Restaurant.

Adres: Sultanahmet Mah., Caferiye Sok., No: 6/1, İstanbul (Ottoman Hotel Imperial içerisinde)

Telefon: 0212 514 61 51 

Osmanlı Saray Mutfağı Asitane Restaurant

Ve işte son tavsiyemiz ve yine yemeğe mekan yerine mekana yemek önereceğimiz bir başka yerdeyiz. Bu arada belirtelim ki burası Edirne, Topkapı ve Dolmabahçe saray mutfaklarının reçetelerini hazırlıyor. Reçete derken de öyle üstü açık değil, baya dolu dolu araştırmaların sonucunda gün yüzüne çıkararak derlenen tarifler bunlar. Bu işletme İstanbul’daki Beyazıt ve Millet Kütüphaneleri’ndeki belgeler, 1539 yılı Kasım ayında Edirne Sarayı’nda düzenlenen Kanuni Sultan Süleyman’ın oğulları Şehzade Bayezid ve Şehzade Cihangir’in sünnet düğününe ait “Bir Ziyafet Defteri” adlı eser, Sürnameler ve eski Osmanlı sözlükleri gibi birçok orijinal kaynaktan yararlanarak 200’den fazla tarihi reçeteye günümüzde tekrar hayat veriyor.

Adres: Dervişali Mah., Kariye Cami Sok., No: 6, 34240 Fatih/İstanbul

Telefon: 0212 635 79 97

Yorumlar

  • gunessygz
    22.03.2023 10:13

    Eminönünde Derya balıkta balık ve turşu suyu efsane olur 👍🏼

  • ardacetinkaya
    05.05.2023 14:25

    Gece Bozacıları Güzel olur. Seyyar Satıcıdan alınma…

GeziBilen

Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

GeziBilen Logo
Google Play Badge
AppStore Badge
AppGallery Badge
İletişim

0 (212) 274 2121

merhaba@gezibilen.com

Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

  • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

    2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

  • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

    Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

  • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

    Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

Diğer İçerikler