İstanbullu Ünlüler - GeziBilen

İstanbullu Ünlüler

İstanbullu Ünlüler

Bilen bilir, “Nerelisin?” sorusuna “İstanbulluyum” cevabını verirsen kabul görmezsin. Her daim “Aslen nerelisin sen onu de bakalım?” diye ikinci bir soru muhakkak gelir. Hal böyleyken çoğu eski İstanbullu da gerçekten bu şehirli olduğunu kanıtlamak adına “Biz 7 göbek İstanbulluyuz. Soyumuz taaa saraya dayanır.” der durur. Hatta çoğunun dedesi mutlaka bir sarayda genellikle “ibrikçibaşı”dır. Biz de madem Türkler arasında İstanbullu olmak imkansız olarak kabul görülüyor, o halde İstanbul’da doğmuş, onun kültürüyle büyümüş ve özdeşleşmiş ünlülerimizin bir listesini yapalım dedik. Hazırsanız lafı çok uzatmadan kimmiş bu ünlüler birlikte öğrenelim.

Yıldız Kenter

Listemizin ilk ismi tabi ki Yıldız Kenter. Kadın oyuncuların idolü, Türkiye’deki en iyi kadın tiyatrocu olarak görülen, kalplere taht kuran bir isimdir kendisi. 1928 yılının 11 Ekim günü İstanbul’da doğan ve oyunculuk hayatı boyunca 100’den fazla oyunda boy gösteren bu usta isim, vefat etmesinin ardından bile en çok anılan ve takdir edilen Türk sanatçılarımızdandır.

Adile Naşit

Üzgünüz ama bu yazımız azıcık pozitif ayrımcılık içerebilir. Bu yüzden de ilk sıraya usta kadın sanatçılarımızı koyduk. Ancak tüm bu pozitif ayrımı sonuna kadar hak eden bir başka isimdir Adile Naşit. Duyduğunuzda gülümsemeden edemediğiniz kahkahası, her daim gülen yüzü, anne şefkatiyle harmanlanmış oyunculuğu ve özellikle 80’ler çocuklarını anlattığı masallarla mışıl mışıl uyutması dillere destandır. İstanbul doğumludur ve sesi tüm Türkiye’nin kulaklarında unutulmaz yerini halen korumaktadır.

Türkan Şoray

Biri “Sultan” mı dedi? Evet, Sultan lakaplı Yeşilçam güzelimiz Türkan Şoray da İstanbul doğumludur. Güzelliğinden, geçen yıllara rağmen asla ödün vermeyen, kibarlığı ve oyunculuğuyla yüreklere taht kuran ismimiz de dünyanın en güzel şehrinde doğup, şehrin gelmiş geçmiş en güzel kadını olarak anılmayı başarmış. Yıllardır yeni bir projeye imza atmamasına rağmen hayran kitlesi azımsanmayacak kadar da fazladır. Özellikle Beyoğlu’nun arka sokaklarında yürürken onun yüzünü ve güzeller güzeli gözlerini duvarlarda graffiti şeklinde görmeniz de oldukça olasıdır.

Halide Edip Adıvar

Türk edebiyatının güçlü kalemi, Kuvva-i Miliye’nin en güvenilen isimlerinden biri olan Halide Edip Adıvar da İstanbul’da hatta Ihlamurdere’de mor salkımlı evde dünyaya gelmiştir. Edebi kişiliği, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurulmasına yönelik başlanan harekata katkıları ve kadın haklarını ne denli savunduğu anlatmakla bitmez. Ancak kendisinin İstanbul’un havasını, suyunu aldığı her halinden belli olan bir idoldür kendisi. Ruhu şad olsun.

Ayşen Gruda

İnanın içimiz acıyor şu anda kendisinden bahsederken. Oldukça kısa bir süre oldu çünkü onu kaybedeli… Türk sinemasının en ihtişamlı çağı olan Yeşilçam’ın aranılan yüzü, samimiyeti, içtenliği ve yeteneğiyle adından her daim iyi sözlerle bahsettirmiş bir kişi olan Ayşen Hanım da İstanbul doğumludur.

Ayla Algan

Eminiz ki çoğu genç kız zamanında onun gibi bir ses tonuna sahip olmayı ve onun kadar naif konuşabilmeyi istemiştir. Oyunculuğu, okuduğu şarkı ve şiirleri, Devlet Sanatçısı unvanını alışına kadarki geçen sürede yaptığı her biri birinden başarılı projeler ve daha neler neler… Bu değerli sanatçımız da İstanbul’da dünyaya gelmiş pek kıymetli hanımefendilerimizdendir.

Anta Toros

Yeşilçam filmlerinin genellikle kötü ve deli karakterine gizliden gizliye büyük bir hayranlık duyanlar toplansın! Evet, saçı başı dağınık haldeki rolleri, oynadığı kötü karakterleri ve daha nicesiyle akıllara kazınan ancak her haliyle güzeller güzeli olan Anta Toros da İstanbulludur.

Ajda Pekkan

Türkiye’nin Süperstarı’dır kendisi. Bugün 70’lerinde olmasına rağmen 18’lik genç kızlara taş çıkartan enerjisi, hayata karşı sevgisi, şarkıları ve başarısıyla dillerden düşmeyen bir İstanbul güzelidir. Türkiye’nin Madonna’sı desek yanlış olmaz herhalde. Yeni şarkılarını dört gözle beklediğimizi de belirtelim. Çok seviyoruz kendisini ne edelim.

Şevval Sam

Biri bülbül gibi ses mi dedi? Evet, kendisi sesinin güzelliği, oyunculuktaki yeteneği ve güzelliğiyle göz dolduran, “Allah’ım bir kişiye bu kadar da yetenek biraz fazla değil mi ama?” sorusunu sorduran sanatçımız da İstanbul doğumludur. Başka sözümüz yok.

Demet Akbağ

Özellikle “Bir Demet Tiyatro” ile hayatımıza giren ancak “Sen Hiç Ateş Böceği Gördün mü?” ya da “Bana Bir Şeyhler Oluyor” gibi tiyatro oyunlarıyla da adından söz ettiren, Yılmaz Erdoğan ile sayısız projeye imza atan ancak oyunculuğunun her anının muhteşemliğiyle takdirleri her an toplayan Demet Hanım da İstanbul doğumludur. Bu arada Nuri Bilge Ceylan’ın bol ödüllü "Kış Uykusu" filminde de hatırı sayılır bir performans sergileyerek kendini bir kez daha ayakta alkışlatmayı başarmıştır. Şimdiye kadar bu filmi izlemediyseniz de ufak bir tavsiye; hemen açın ve izleyin!

Bergüzar Korel

İşte bambaşka bir güzeller güzeli kadın oyuncumuzla daha sizlerleyiz. Gerçi bu birazcık televizyon programı açılışı gibi oldu kabul ama Bergüzar Korel her türlü güzellemeyi hak eden değerlerimizden. Ve evet, o da İstanbul doğumludur. 

Ve artık erkek sanatçılarımıza geçebiliriz.

Ediz Hun

Biliyoruz, çok fazla İstanbul doğumlu erkek sanatçımız, değerimiz var ancak Ediz Bey’le başlamazsak olmazdı. Kendisinin kaç neslin ilk aşkı olduğunu vallahi biz sayamadık. Ancak halen tüm karizmasını ve asaletini koruyan İstanbul Cihangir doğumlu jönümüz, Türkiye’nin gelmiş geçmiş en iyi erkek oyuncularının başında gelir.

Erkin Koray

Anadolu Rock müziğinin usta ismidir kendisi hiç kuşkusuz. Cem Karaca ile paylaştığı Türk rock müziği tahtını bugün bile elinde tutan ve elektro bağlamayı icat eden sanatçımız da İstanbul Kadıköy doğumludur. Yazımızı okumayı bitirdikten sonra size tavsiyemiz özellikle “Sevince” şarkısını dinlemeniz.

Münir Özkul

Yeşilçam’ın hocası, “Kel Mahmut” lakaplı, oyunculuğu bugün bile ayakta alkışlatan rahmetli usta sanatçı Münir Özkul da İstanbul doğumludur. Genellikle orta direk aile babası rollerini üstlenmiş, oynadığı rollerle şefkat kelimesini Türk halkının yüreklere ilmek ilmek işlemiş bu kıymetli sanatçımız, dramadaki başarısını komedide de göstermiş ve bize turşunun hasının limonla olacağına inandırmıştır. Ruhu şad olsun.

Müjdat Gezer

Bugün bünyesinde sayısız değer yetiştiren ve kendisiyle aynı adı taşıyan bir sanat okulu bile olan başarılı aktör Müjdat Gezen de İstanbul doğumludur. Magazinde özellikle simetri rahatsızlığıyla bilinen ve oturduğu evin karşısındaki binanın çatısı yamuk diye yeniden yaptırmasıyla da her daim gülerek anılan Gezen, aslında Türkiye’deki oyunculuk tarihinin yadsınamaz başarılı isimlerindendir.

Metin Akpınar

Yeşilçam’ın Zeki ile Metin’inden Metin olanı, özellikle komedi ve dramı bir arada başarılı bir şekilde oynaması ve gülen gözleriyle hafızalara kazınması onu bu listede olmazsa olmazlar arasına ekliyor. İstanbul doğumlu olan usta oyuncumuz Metin Akpınar, bugün tüm Türkiye’nin her filmini izlediğinde tebessüm etmesi ve ardından bir damla göz yaşı dökmesini sağlayan tarifsiz bir yetenektir.

Rutkay Aziz

Kim istemez ki onun gibi bir ses tonuna sahip olsun! Muzip kişiliği, bir yandan ödün vermediği zarafeti ve asilliğiyle bilinen Türk tiyatrosunun en kıymetli isimlerinden Rutkay Aziz de İstanbul doğumludur.

Ali Sami Yen

Galatasaraylı olan taraftarlarımız bu yazımızı okurken şimdiye kadar “Neden Ali Sami Yen yok?” demiş olabilir çoktan. Ancak onu unutamayız. Bugün Türkiye’deki üç büyükler olarak da anılan Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe’den Galatasaray Spor Kulübünü kuran kişisidir kendisi. İstanbul doğumlu olan Yen, günümüzde bile taraftarlar tarafından en çok adı anılan kişidir.

Ceyhun Yılmaz

Ağzından çıkan tek bir kelime bile aşk acısı çekmenizi sağlayacak biri olsa da kendisi gerek aşkı tanımlaması gerek hayata bakış açısı ve gerekse de yaşama sevinciyle dolu olan kalemi anlatılmaz, yaşanır cinsten. Radyo programlarından şiir kitaplarına uzanan hayat yolculuğunda güçlendirdiği kalemiyle yazdığı şiirleri mutlaka yüreğinizde bir yer bulacaktır. Ve evet, o da İstanbul doğumludur.

Daha kimler var kimler… Sinan Çalışkanoğlu, Zihni Göktay, Ahmet Hamdi Tanpınar, Murat Ülker, Tevfik Fikret, Kayhan Yıldızoğlu, Uğur Dündar, Mustafa Alabora, Göksel Arsoy ve Aras Bulut İynemli… Hata dana niceleri… Hepsi de İstanbul doğumlu, hepsi de başarı kelimesinin TDK’deki temsili…

Yorumlar

  • gok
    27.06.2022 07:36

    😇😇😇

  • omerpehlivan
    16.06.2022 10:51

    Metln Akpınar ile sokakta karşılaştım çok şeker bir insan 🥰🥰🥰

GeziBilen

Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

GeziBilen Logo
Google Play Badge
AppStore Badge
AppGallery Badge
İletişim

0 (212) 274 2121

merhaba@gezibilen.com

Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

  • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

    2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

  • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

    Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

  • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

    Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

Diğer İçerikler