Sayılarla Hatay - GeziBilen

Sayılarla Hatay

Sayılarla Hatay

Akdeniz'in doğusundaki kıyı şeridinde yer alan Hatay 36 derece 15' Kuzey enlemi ile 36°08' Doğu boylamı arasındadır. Nüfus yoğunluğu bakımından Türkiye’nin en kalabalık 13’üncü şehri olan Hatay’ın bugünkü nüfusu 1 milyon 609 bin 856’dır. Her yıl ortalama olarak yüzde 2’lik artış sergileyen şehir nüfusunun yüzde 50,28’lik oranını 809 bin 484 kişi ile erkekler oluştururken; onları yüzde 49,72’lik oranla 800 bin 372 kişiden oluşan kadın nüfusu takip eder.

Yüzölçümü 5 bin 867 kilometrekare olan Hatay’ın kilometre başına düşen insan sayısı 274’tür. Milattan önce 100000 ile 40000 yılları arasında tarihlenen kalıntılara ulaşılan şehir yerleşim yeri olarak dünyanın en eski şehirleri arasındadır. Mezopotamya’nın liman şehri olan Hatay’ın Akdeniz’e açılan güzeller güzeli kıyısı 186 kilometre uzunluğundadır.

Coğrafi oluşumlar konusunda da oldukça zengin olan şehrin yüzde 46,1’lik kısmını dağlar oluştururken onu yüzde 33,5’lik oranla ovalar ve yüzde 20,4’lük bir payla platolar izler. Yükseltisinin önemli bir kısmını oluşturan Nur Dağları’ndan ihtişamını alan şehrin en yüksek noktasını 2 bin 240 metrelik rakımıyla Mığırtepe oluşturur.

Akdeniz iklim kuşağına dahil olan Hatay’ın doğal bitki örtüsü de buna göre şekillenmiş olup, boyları 4 ile 5 metre arası değişkenlik gösteren tüylü yapraklara sahip makiden ve ormanlardan meydana gelir.

Yıllara meydan okuyan şehir Hatay’ın en önemli su kaynağı Asi Nehri’dir ki bu Nil Nehri’nden sonra ters akışa sahip dünyadaki ikinci nehirdir. Deliçay, Mersin Çayı, Arsuz Çayı, Gülcihan Çayı ve Burnay Suyu’yla birlikte Asi Nehri’nin dışında beş adet akarsuyu daha bulunan Hatay’ın ayrıca Tahtaköprü, Yayladağı, Yarseli ve Arsuz Gönen isimli dört adet de barajı bulunur.

Su bakımından oldukça zengin olan Hatay’ın Amik Gölü başta olmak üzere Gölbaşı, Yeşil Göl ve Kızılgöl’le birlikte dört tane de gölü bulunur. Büyük bir kısmı Akdeniz iklimine sahip şehrin yüksek kesimlerinde karasal iklim görülür. Genellikle kışları yağışlı ve ılık, yazları ise kurak ve sıcak geçen şehrin yaz aylarındaki ortalama sıcaklığı 28,6 derece santigrattır.

Kış aylarındaki ortalama sıcaklığı 11,9 ile 8,1 derece santigratları arasında değişiklik gösteren Hatay’ın yıl içerisindeki genel sıcaklık ortalaması ise 18,2 derece santigrattır. Yıl içerisinde karlarla kaplı gün sayısı 1 olan şehrin yıllık yağış miktarı ortalaması ise 562,2–1216,3 mm’dir.

Yorumlar

    GeziBilen

    Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

    GeziBilen Logo
    Google Play Badge
    AppStore Badge
    AppGallery Badge
    İletişim

    0 (212) 274 2121

    merhaba@gezibilen.com

    Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

    • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

      2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

    • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

      Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

    • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

      Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

    Diğer İçerikler