Sayılarla Gaziantep - GeziBilen

Sayılarla Gaziantep

Sayılarla Gaziantep

Türkiye’nin ve dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Gaziantep’in yapılan son sayıma göre nüfusu 2 milyon 69 bin 364’tür. Nüfusun neredeyse eşit bir dağılıma sahip olduğu şehirde 1 milyon 44 bin 799 kişi ile yüzde 50,49’luk kısmı erkeklerden oluşurken, 1 milyon 24 bin 565 kişiyle yüzde 49,51’ini kadınlar oluşturuyor.

Yüzölçümü 7 bin 642 kilometrekare olan şehrin kilometrekare başına düşen insan sayısı 369’dur ve Türkiye’nin dokuzuncu en kalabalık şehridir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin Orta Fırat bölümünde ve 37 derece 2 dakika 26 saniye Kuzey ile 37 derece 18 dakika 25 saniye Doğu koordinatları arasında bulunan Gaziantep’in aynı zamanda doğusunda Şanlıurfa, batısında Osmaniye ve Hatay, kuzeyinde Kahramanmaraş, güneyinde Suriye, kuzeydoğusunda Adıyaman ve güneybatısında Kilis bulunur.

Coğrafi konumu itibariyle Akdeniz ikliminin yanında karasal iklimin de görüldüğü şehirde özellikle yaz ayları ve sonbahar mevsiminin ilk ayı olan Eylül oldukça sıcak geçer. Aralık, Ocak ve Şubat aylarında bir hayli soğuk bir kış yaşanan şehirde buna bağlı olarak şimdiye kadar kaydedilmiş en yüksek sıcaklık 44 derece santigratken; en düşük sıcaklık -13 derece santigrat olarak ölçülmüştür.

Yıl içerisinde en çok yağışı Aralık ve Şubat aylarında alan şehrin yine coğrafi konumundan kaynaklı oluşmuş iklimi sebebiyle de mevsim geçişlerinde gece ve gündüz arasında oldukça yüksek denebilecek ısı farkları oluşur. Denize kıyısı olmamasından kaynaklı nem oranı oldukça düşük olan şehirde hava ne kadar soğuk olursa olsun bu sebeple sert olmaz. Yıl içerisinde ortalama olarak yerler 15 gün karla kaplıdır.

En kalabalık ilçesi Şahinbey olmak üzere Şehitkamil, Nizip, İslahiye, Nurdağı, Araban, Oğuzeli, Yavuzeli ve Karkamış isimli dokuz adet ilçesi bulunan Gaziantep’in 194 mahallesi bulunur. Şehrin yüzde 99’luk kısmı tarıma elverişlidir. Bu nedenle toprağının yüzde 63’lük bölümü ekili ve dikili alanlardan meydana gelir. Ormanlık alanı az olan şehrin genelini fundalıklar kaplar. Dağları ova, yaylalar, otlak ve orman görünümüne sahiptir.

Son olarak plaka kodu 27 olan şehrin telefon kodu ise 342’dir.

Yorumlar

    GeziBilen

    Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

    GeziBilen Logo
    Google Play Badge
    AppStore Badge
    AppGallery Badge
    İletişim

    0 (212) 274 2121

    merhaba@gezibilen.com

    Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

    • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

      2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

    • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

      Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

    • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

      Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

    Diğer İçerikler