Sayılarla Erzurum - GeziBilen

Sayılarla Erzurum

Sayılarla Erzurum

Türkiye’nin en kalabalık 29’uncu şehri olan Erzurum’un yapılan son sayıma göre nüfusu 767 bin 848’dir. Bir önceki yıla göre yüzde 0,97’lik artış gösteren şehrin nüfusunun yüzde 49,94’lük oranla 383 bin 435’ini erkekler oluştururken, yüzde 50,06’lık kısmını ise 384 bin 413’le kadınlar oluşturur. Neredeyse eşit bir nüfus dağılıma sahip olduğu söylenebilecek olan Erzurum aynı zamanda 2017 yılı içerisinde Türkiye’nin en çok genç nüfusa sahip şehri ilan edilmiştir. Bir diğer yandan şehrin nüfus yoğunluğuna ve yüzölçümüne bakıldığında kilometrekare başına 30 insan düşmekte olduğu görülür.

25 bin 66 kilometrekarelik yüzölçümü ile bu alanda Türkiye’nin en büyük 4’üncü şehri olan Erzurum 39 derece 57 dakika 23 saniye Kuzey enlemi, 41 derece 10 dakika 12 saniye Doğu boylamında bulunur. Erzurum’un Yakutiye, Palandöken, Aziziye, Horasan, Oltu, Pasinler, Karayazı, Hınıs, Tekman, Karaçoban, Aşkale, Tortum, Şenkaya, Çat, Köprüköy, İspir, Narman, Uzundere, Olur ve Pazaryolu olmak üzere 20 adet ilçesi vardır. Bunlardan en çok bilinenleri kuşkusuz kayak sporu nedeniyle turizmde büyük rol oynayan Palandöken ve en çok nüfusun bulunduğu Yakutiye’dir.

Türkiye’nin en soğuk ve en yüksek rakımlı kentlerinden biri olan Erzurum’da iklim türü de buna bağlı olarak karasaldır. Kışların oldukça sert ve soğuk, yazların ise kurak ve aşırı sıcak olarak kayıtlara geçtiği şehirde yılın 70 günü aralıksız olarak karlarla kaplı günlerden oluşur. Yaz mevsiminin en yüksek sıcaklıklara ulaştığı mevsimler Haziran ve Temmuz’dur. Bu dönemde tepe kesimlerde eriyen karlarla şehrin akarsuları beslenir.

Karasal iklim nedeniyle şehirde kışın sıcaklık ortalaması -30 derece santigrat iken; yazın bu değer +35 derece santigratlara kadar çıkar. Şehirdeki bitki örtüsü de iklimine bağlı olarak şekillenmiş olup, bozkır şeklindedir. Daha önceki yıllarda yapılan yüzölçümü çalışmalarında şehrin yüzde 9’luk kısmının orman ve fundalık kısımlardan oluştuğu belirlenmiş olup, ayrıca sarıçam ve meşe ağaçların da yetiştiği kaydedilmiştir.

Ekonomik gelir kısmındaki genel ağırlığını tarım ve hayvancılığın oluşturduğu şehrin plaka kodu 25, telefon kodu ise 442’dir.

Yorumlar

  • kirtantou
    15.05.2022 00:30

    buradı neresi ?

GeziBilen

Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

GeziBilen Logo
Google Play Badge
AppStore Badge
AppGallery Badge
İletişim

0 (212) 274 2121

merhaba@gezibilen.com

Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

  • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

    2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

  • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

    Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

  • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

    Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

Diğer İçerikler