Sayılarla Edirne - GeziBilen

Sayılarla Edirne

Sayılarla Edirne

Osmanlı Devleti’ne uzun yıllar başkentlik yapmış, Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurulana kadar da her daim “İkinci Payitaht” olarak anılmış Edirne’nin son sayımlara göre nüfusu 413 bin 903’tür. 210 bin 304 kişi ile yüzde 50,81’lik kısmını erkeklerin oluşturduğu şehir nüfusunun 203 bin 599’la yüzde 49,19’u kadınlardan meydana gelir.

6 bin 279 kilometrelik yüzölçümüne sahip olan Edirne’nin kilometrekare başına düşen insan sayısı da buna bağlı olarak 68’dir. 41 derece 40 dakika 37.6752 saniye Kuzey enlemi ve 26 derece 33 dakika 20.5776 saniye Doğu boylamında bulunan şehir sınır boyunda olduğundan Bulgaristan ve Yunanistan’a da komşudur.

Merkez, Enez, Havsa, İpsala, Keşan, Lalapaşa, Meriç, Süloğlu ve Uzunköprü adında dokuz adet ilçesi bulunan Edirne’nin Merkez ilçesinde 24 adet mahallesi ve 37 tane de köyü bulunur.

Türkiye’yi Avrupa’ya bağlayan karayolunun üzerinde yer alan şehrin coğrafi konumuna göre şekillenmiş olan iklimi hem Akdeniz’in ılıman iklim kuşağından izler taşır hem de Orta Avrupa’nın karasal ikliminin soğuğunu bünyesinde barındırır. Buna bağlı olarak Akdeniz ikliminin görüldüğü yıllarda kış mevsimleri ılık ve yağışlı geçerken Orta Avrupa iklim kuşağının etkisi altında kaldığı dönemlerde oldukça sert ve soğuk kış ayları gözlemlenir. Yıl içerisinde ortalama sıcaklık değerleri 13,4 derece santigrat olarak hesaplanan Edirne’nin şimdiye kadar ölçülmüş en yüksek sıcaklığı ise 41,5 derece santigrattır. Yıllık ortalama yağış miktarı 585,9 milimetre olan kentin yine yıl içerisindeki ortalama nemliliği de yüzde 70’tir.

Bitki örtüsü ağırlıklı olarak Ergene Havzası ve çevresinde şekillenmiş olan Edirne topraklarının yüzde 57’lik kısmında tarım yapılırken yüzde 14’ü mera ve çayır kısımlardır. Şehrin yüzde 25’lik kesimi fundalık ve ormanlardan oluşan Edirne’nin yalnızca yüzde 4 oranındaki kısmı ekime elverişsizdir. Ormanlarında genellikle meşe, kızılçam ve karaağaç bitkilerinin görüldüğü Edirne’nin plaka numarası 22, telefon kodu ise 284’tür.

Yorumlar

    GeziBilen

    Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

    GeziBilen Logo
    Google Play Badge
    AppStore Badge
    AppGallery Badge
    İletişim

    0 (212) 274 2121

    merhaba@gezibilen.com

    Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

    • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

      2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

    • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

      Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

    • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

      Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

    Diğer İçerikler