Edirne Mimarisi - GeziBilen

Edirne Mimarisi

Edirne Mimarisi

Yüzyıllar boyunca Osmanlı’nın gözbebeği olmuş Edirne’nin mimarisi de yine Osmanlı döneminde şekillenmiş, bugüne onun izlerini taşıyarak gelmiştir. Şehrin en güzel ve en özel mimari yapılarını inceleyeceğimiz bu yazımıza lafı fazla uzatmadan başlayalım dilerseniz. Bakalım bu karşı konulamaz güzellikteki şehrin mimarisinde ne gibi detaylar göze çarpıyor?

Sinan’ın Ustalık Şehri

Enez (Ainoz) antik yerleşim yeriyle de dikkat çekse Edirne, Roma ve Bizans dönemlerinden kalma eserler de… Ancak şehrin mimari dokusunu ağırlıklı olarak Osmanlı’dan kalma eserler oluşturur. Osmanlı İmparatorluğu’nun mimari yaratıcılıkta ulaştıkları son noktaların izleriyle oluşmuş ve bugüne kadar gelmeyi bilmiş olan Edirne’nin mimari değer açısından tüm dünyada önemli olarak belirtilen eserleri, görenleri etkisi altına alır.

Aslında Edirne’deki Osmanlı mimarisi ilk olarak Çelebi Sultan Mehmet dönemine kadar uzanır. Ardından Sultan II. Murat gelir ve Sultan Bayezid, derken II. Mehmet ve daha niceleri… Kanuni Sultan Süleyman’ı da unutmamak gerek bu şehrin mimari düzeninin orturtulmasında, Edirne adının tüm dünyaya yayılmasına sebep olan Selimiye Camii’yi “Ustalık Eseri” olarak yapan Koca Mimar Sinan Ağayı da…

Kimler kimler, hangi güçlü isimler geçmedi ki bu topraklardan... Her biri de izler bıraktı Osmanlı’dan! Garından camisine, külliyesinden eski evlerine kadar buram buram Osmanlı kokan, onun izleriyle bütün olan Edirne’nin mimari güzelliği anlatmakla bitmez. Akademik dille pekiştirmeye de iştah kabarmaz ve ömür yetmez. Biz iyisi mi Edirne’nin bizde hissettirdiği duygulardan bahsederek sonlandıralım yazımızı.

Meriç’in kıyılarındayken tekil bir yalnızlığın yanında çoğul bir bütünlük kaplar içinizi… Ferah sokaklarında gezinirken huzurla karışık sakinlik dolar bedeninize bu şehirde ve camilerini, hamamlarını, külliyelerini, garını ve daha sayısız mimari güzelliklerini inceleyip ihtişamını irdelerken kaybeder sizi düşüncelerinizde bu şehir. Yeniden buluşa doğru bir kayboluşun kapılarından geçtiğiniz izlenimini ruhunuzda uyandıran Edirne’nin mimarisi her ne kadar Mimar Sinan’la pekiştirilmiş olsa da günümüzde, tüm Osmanlı’nın sevgisini ve bilgisini içerir.

Yorumlar

    GeziBilen

    Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

    GeziBilen Logo
    Google Play Badge
    AppStore Badge
    AppGallery Badge
    İletişim

    0 (212) 274 2121

    merhaba@gezibilen.com

    Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

    • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

      2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

    • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

      Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

    • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

      Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

    Diğer İçerikler