Çanakkale’den Ne Alınır? - GeziBilen

Çanakkale’den Ne Alınır?

Çanakkale’den Ne Alınır?

Türkiye’nin İstanbul ile birlikte iki kıtada toprağı olan ikinci şehri Çanakkale’nin merkezi boğazın Asya tarafında kalırken Avrupa yakasında da Gelibolu yarımadası bulunur. Elbette yine Çanakkale’ye bağlı Gökçeada ve Bozcaada’yı da hesaba katınca, üstelik bu şehrin tarihi ve doğal güzellikleri de işin içine girince, ‘Ne Alınır?’ sorusunun cevabı farklı alanları kapsayabiliyor.

Çanakkale’de alışveriş denildiğinde hemen herkesin aklına içimizi buran Çanakkale türküsünün içinde adı geçen Aynalı Çarşı gelir.  Ve evet, alışveriş için özellikle hediyelik eşya konusunda Aynalı Çarşı hala popülerliğini koruyor. 

Şimdi gelelim Çanakkale'den alabileceklerinize…

Domates Reçeli: Kendine has koku ve tadıyla Çanakkale’nin domatesi dünyaya adını duyurmuştur. Yine dünyaya adını duyuran bir başka şey de domates reçelidir! Özellikle Bozcaada’da kapış kapış satılan bu reçel, iyi bir alışveriş önerisi olacaktır.

Seramik: Şehirde yer alan fabrikasının etkisi olsa da, bu coğrafyada seramik önemlidir. Seramikten yapılan vazo, saksı ya da fincan gibi ürünlerin albenisine karşı koyamayabilirsiniz. Fakat aman iyi sardırın ki güzelim seramikleriniz yolda heba olmasın;) 

Halı: Çan, Bayramiç ve Ayvacık gibi yörelerin halıları çok meşhurdur. Yün ve pamuk ağırlıklı halılar, kendilerine ait bir dokuma tekniğiyle yapılır. Ayvacık ve Yenice’de sarı renk daha sık kullanılırken Çan yöresinde bu rengin kullanımı fazla yaygın değildir. Çan halılarında ağırlıklı olarak bitkisel motifler kullanılmış ve bu motifler oluşturdukları kompozisyonlara göre yöre kadınları tarafından isimlendirilmişlerdir. 

Ezine Peyniri: Peyniri peynir yapan en önemli konu süttür. Lakin Kaz Dağları’nın havasını soluyan, doğal bitki ve su kaynaklarından beslenen koyun, keçi veya ineklerin sütü başkadır… Ezine peynirinin tadı ise bir harikadır! 

Bozcaada Şarapları: Adanın dört bir yanına yayılan üzüm bağlarından üretilen Bozcaada şarapları; artık sadece ülkemizde değil, dünyada da bilinen lezzetler arasında. Adada üretim yapan birkaç firma var. Dilerseniz ada merkezindeki mağazalardan şarap satın alabilirsiniz.

Gelincik Şerbeti: Kırlarda Mayıs-Haziran aylarında gördüğünüz gelincik çiçeklerinden toplanarak yapılan şerbettir. İçimi ferahlatıcıdır ve daha çok Bozcaada bölgesinde satılır.

Bayramiç Kürek Helvası: Çanakkale’de helva Bayramiç ilçesinde meşhurdur. Kırmızı helva olarak bilinen lezzet hafifliğiyle de tüm dikkatleri üzerine çekiyor.

Efi Badem Kurabiyesi: Meydani Pastanesi'nin Efi Badem Kurabiyesi çok ünlüdür. Bu kurabiyeyi eskiden Gökçeada'da yaşayan Rumlar Paskalya törenlerinde, Noel'de yaparlarmış. Çanakkale merkezinden ya da Gökçeada'dan alabilirsiniz. 

Zeytin ve Zeytinyağı: Zeytin üretiminde dünyada sayılı ülkeler arasında olan ülkemizde Çanakkale’de yetişenler de oldukça meşhurdur. Daha çök etli zeytinin yetiştirildiği bölgede, üretim tamamen organik olarak yapılıyor.

Yorumlar

  • mustafaalii
    23.03.2023 09:27

    Zeytin Yağını nereden alabilirim gidince ?

GeziBilen

Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

GeziBilen Logo
Google Play Badge
AppStore Badge
AppGallery Badge
İletişim

0 (212) 274 2121

merhaba@gezibilen.com

Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

  • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

    2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

  • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

    Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

  • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

    Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

Diğer İçerikler