00:00
00:00
İplikçi Camii
14.05.2024 17:20
Selçuklu mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak bilinen İplikçi Camii, 1201 yılından bu yana ayakta kalmayı başaran eserler arasındadır.
İplikçi Camii, Alaaddin Tepesi’nin hemen doğusunda, şehrin merkezinde yer alır. Eserin yapımında büyük rol oynayan Necibüddin Ayaz, aynı zamanda caminin mimarı olarak kabul edilir. Günümüze ulaşılamayan ancak tarih sayfalarından varlığı bilinen Altunapa Medresesi’nin bilgi defterinden öğrenilir ki cami, hemen yanındaki iplikçiler çarşısından ismini alır. İlk zamanlar İplikçiler Camii olarak adlandırılan cami zamanla İplikçi Camii ismiyle anılır.
Dikdörtgen planıyla tuğladan inşa edilen eserin girişi, zamanla gerçekleşen asfalt çalışmalarıyla yükselen kaldırımlar nedeniyle çukurda kalır. Doğu yönünde kalan iki şerefeli minaresi çok sonra yapıya eklenir. Tebrizli Ebul Fazl Abdülcebbar’ın yaptırdığı bu muhteşem yapı, Konya din turizmi açısından da oldukça önemli bir yere sahiptir.
İplikçi Camii, 1333 yılında Somuncu olarak da bilinen Elhac Ebubekir bin Mesud tarafından aslına sadık kalarak yenilenir. 1431’de ise Turgut oğlu Ebul Fazl Ahmed Bey, caminin iç ve dışındaki onarımları için fazlasıyla yardım eder. Zamana yenik düşmesine izin verilmeyen ve geçmişe duyulan saygının bir göstergesi durumunda olan İplikçi Camii, son olarak 16’ncı yüzyılın sonlarına doğru Hacı Emrullah tarafından yeniden tamir ettirilir.
Yorumlar