Hırka-i Şerif Camii
02.08.2024 18:44
Hırka-ı Şerif Camii, aynı adı taşıyan mahalle üzerinde konuşlanır. Caminin 1850 senesinde Sultan Abdülmecid tarafından inşa edildiği bilinir. Bilindiği üzere caminin adında bahsi geçen hırka Hz. Muhammed’in Veysel Karani’ye hediye ettiği hırkadır. Cami, bu hırkanın çok daha güvenli bir ortamda muhafaza edilmesi düşüncesiyle yapılır. Hem bu sayede insanların Hırka-ı Şerif’i ziyaret etmesi daha da kolaylaşır. Hırka-ı Şerif Camii, tam olarak Akseki Caddesi üzerinde yer alır. Rutin ibadetlerin dışında bu özel hikayesinden dolayı buraya çok özel bir ilgi olur. Özellikle mübarek zamanlarda burada yoğun kalabalıklarla karşılaşmak mümkündür.
Veysel Karani’nin vefat etmesi ile beraber Hırka-ı Şerif, Üveysi sülalesi tarafından korunur. İlk zamanlar bu caminin yakınlarında yer alan bir evde ziyarete açılır. Çorlulu Ali Paşa bu ziyaretlerin daha güvenli bir yerde gerçekleşmesi gerektiğini söyler. Kagir bir hücre ve bir imaret inşa edilir. 1780’de caminin bugün olduğu yerin kuzey bölümünde ziyaretler devam eder. Sultan Abdülmecid, 1851 senesinde de günümüzdeki camiyi inşa ettirir. Hırka-ı Şerif Camii, kesme taşlardan inşa edilir. Sekiz köşeli ve tek kubbeli olan tarihi camide toplamda 16 ayrı pencere yer alır. Bu pencerelerin sekiz tanesi küçük, diğer sekiz tanesi büyüktür.
Hırka-ı Şerif Camii’nin yapımında oldukça özenli davranılır. Yapımın toplamda dört senede tamamlandığı aktarılır. Toplamda iki katlı olan caminin üst katı Hırka-ı Şerif ziyaretleri için ayrılır. Giriş ve çıkış koridorları dışında Hünkar Dairesi, Meşruta ve Hırka-ı Şerif Odası gibi bölümleri bulunur. Giriş bölümünde sizi hemen son cemaat mahfili karşılar. Minarelerin ampir üslubu göze çarpar. Şerefeye ait korkuluklar sekiz köşelidir. Külah kısmı ise kurşunla kaplıdır.
Yorumlar