Haşimi Emir Osman Camii
24.08.2024 18:31
İstanbul, tarihi ve kültürel açıdan çok yoğun bir mirasa sahiptir. Bu mirasın önemli sac ayaklarından bir tanesini de ibadet mekânları oluşturur. İstanbul’un tarihi camilerinden biri olan Haşimi Emir Osman Camii bu kapsamda değerlendirilir. Camiye adını veren Seyyit Haşimi Emir Osman Efendi, aslen Sivaslıdır. Kendisi camiyi 1547 senesinde inşa ettirir. Tarihi caminin geçmişi kadar mimari yapısı da oldukça etkileyicidir.
Kare planlı olan Haşimi Emir Osman Camii’nin duvarları moloz taşındandır. Çatı kısmında ise ahşap malzemelerin kullanıldığı görülür. Tek şerefeli olan minare kısmı taştan ve tuğladan oluşturulur. Camii son olarak 1985 senesinde kapsamlı bir onarımdan geçirilir. Kubbe kısmı çatının altından görünmez. Bu bölüm yarım kubbe biçiminde yapılmıştır. İç bölümü büyük ölçüde çini ile kaplanır.
Haşimi Emir Osman Camii avlu kapısının dış bölümünde tarihi bir çeşme bulunur. Çeşmenin 1620 senesinde Sadrazam Çelebi Ali Paşa’nın yaptırdığı bilinir. 1702 senesinde ise Solak Nezir Ağa, çeşmenin tamirini üstlenir. Camii haziresi incelendiğinde Şeyh Haşimi Emir Osman Efendi ve haleflerine ait toplamda 16 sandukanın yer aldığı görülür. Bu sandukaların tamamı ahşap malzemeye sahiptir. Mezar taşlarında zevatın mesleğine ilişkin çeşitli semboller ve yazılar bulunur.
Tarihi caminin avlu bölümünde altı adet şadırvan yer alır. Caminin hemen yanında yer alan bölüm erkek Kur’an kursu olarak değerlendirilir. Aynı zamanda caminin üst bölümü de bu amaçla kullanılır. Haşimi Emir Osman Camii, konum olarak Beyoğlu ilçesindeki Kasımpaşa semtinde yer alır. Avantajlı konumu nedeni ile camiye ulaşım sağlamak oldukça kolaydır. Kadı Mehmet Mahallesi üzerinde yer alan Haşimi Emir Osman Camii’ne adını veren değerli zat, Hazreti Ali kuşağından geldiği için Seyyit ya da Emir lakabı ile anılır.
Yorumlar
caliskanahmt
02.03.2023 11:25Mistik bir havası olan eski derviş geleneğiyle tek kat düz olarak inşa edilmiş cami ve türbe hazinesi
omrkazncc
11.01.2023 13:24Tarih kokuyor türbe ve Camii