
Handanağa Camii
17.04.2024 11:00
İstanbul’un tarihi açıdan önemli camileri arasında gösterilen Handanağa Camii, zaman zaman Kuşkonmaz Camii olarak da anılır. Şehrin tarihi ilçelerinden biri olan Beyoğlu içinde bulunan cami, tam olarak Hasköy semtindedir. Haliç’e de yakın bir konumda yer alan Handanağa Camii, III. Mehmet döneminin önemli ağalarından biri olarak öne çıkan Handan Ağa tarafından inşa edilir. 15’inci yüzyılda yapılan caminin iç bölümü, bir sonraki yüzyılda İznik çinileri ile süslenir. 19’uncu yüzyılda ise mayolika çinileri dahil edilir. Cami ilk inşa edildiği dönemlerde alt bölümü bir kayıkhane olarak değerlendirilir. Toprakla doldurma işlemlerinden dolayı kıyıdan uzaklaşır. Kayıkhane bölümü sonraki dönemde ibadet mekanı şeklinde değerlendirilir ve yapıya dahil edilir. Handanağa son büyük onarımını 1960 senesinde geçirir. Bunun haricinde 1700 ve 1800’lü yıllarda iki defa daha onarılır.
Handanağa Camii, yapı olarak dikdörtgen planlıdır. Tarihi caminin sadece tek bir minaresi bulunur. Minaresi tuğladan yapılmıştır ve sıvayla kaplıdır. Çatısında ise kızıl kiremit örtü hemen dikkat çeker. Handanağa Camii ya da bir başka ifadeyle Kuşkonmaz Camii’nin yenileme çalışmalarında III. Selim ile III. Ahmed’in destekleri dikkat çeker. Camiye adını veren Handan Ağa, Fatih Sultan’ın hizmetindedir. 1807 senesinde yapılan yenilemede hünkar kasrı dahil edilir. Handanağa Camii toplamda 300 metrekarelik bir alanı kaplar. Avluyla beraber bu alan 470 metrekareye kadar yükselir.
Hünkar kasrının her iki tarafından da camiye giriş bulunur. İlk kat görece geniş bir alanken ikinci kat iki odalı olarak dizayn edilir. Hünkar kasrı ve son cemaat alanının tam olarak ortasında konumlanan minare kare biçiminde bir kaidenin üstünde oturur. Son cemaat yeri toplamda dört metrelik bir genişliğe sahiptir. Şerefenin altında ise taş konsollara yer verilir.
Galeri



