Halil Paşa Türbesi
21.08.2024 03:56
İstanbul’da yer alan Halil Paşa Türbesi, tarihi ve manevi açıdan kıymetli bir yapıdır. Özellikle yerli ziyaretçilerin dua etmek için sıkça geldiği bu özel türbe, kesme taşlardan inşa edilir. Halil Paşa Türbesi konum itibariyle Aziz Mahmut Efendi Sokağı’nda yer alır. Türbe görece meyilli bir arazi üzerine yapılır. Kesme taş ve kemerli olan kapı üzerinden toprak avluya giriş yapılır. Çevresini bir bölümü yıkılan, yüksek ve pencereleri olan bir duvar yapı kaplar. Toprak avlunun hemen sağ bölümündeki ufak hazirede günümüzde sadece altı kabir bulunur. Şahideler ise tümüyle ortadan yok olur. Türbenin sadece alt kısmındaki kaideler varlığını sürdürür. Hazirenin ön tarafında medreseden adeta eser kalmaz. Medrese o dönemler “Celveti Dergâhı” adına yaptırılır. Bu aynı zamanda Kapıcı Tekkesi olarak da anılan bir dergâhtır. Zaten bu isim hemen yan taraftaki sokağa da verilir.
Avlunun karşı kısmında iki ayrı türbe dikkat çeker. Bu türbelerden biri büyük, diğeri görece epey küçüktür. Büyük olan türbe Halil Paşa’ya, küçük türbe ise oğlu olan Mahmut Bey için yaptırılır. Hatta çok yakınlarda da Aziz Mahmud Hüdayi Efendi’ye ait bir türbe daha vardır. Önemli türbelerin birbirine yakın olması buranın ilgi görmesinde etkili olur. Arkeoloji Müzesi bilgilerine göre Halil Paşa Türbesi 1759 senesinden önce inşa edilir.
Üsküdar sınırları içinde bulunan Halil Paşa Türbesi, kolay bir ulaşıma sahiptir. Türbede sandukası bulunan Halil Paşa, Osmanlı’nın önemli isimleri arasındadır. Kendisi Kayseri şehrinde Tavlusan’da çeşme, kütüphane ve cami yaptırır. Bu yapılar farklı nedenlerden dolayı bugüne ulaşamaz. Halil Paşa yaşadığı dönemde adil bir devlet adamı olarak tanınır. IV. Murat ve II. Osman dönemlerinde sadrazamlık görevini başarıyla yürütür.
Yorumlar
buseats2
09.11.2022 07:21Dış cephesinde Çeşme, hemen karşı köşesinde Çeşme kalıntıları (Şehzade Beyazıt Çeşme) var.