Halep Pasajı
16.03.2024 16:18
İstanbul’un Beyoğlu semti, sadece şehrin değil aynı zamanda tüm Türkiye’nin en özel mekanlarına ev sahipliği yapar. Beyoğlu’nun sembol yapılarından birisi olan Halep Pasajı bu anlamda sene boyunca yerli ve yabancı ziyaretçilerden büyük ilgi görür. Beyoğlu’nun ruhunu ve kendine has atmosferini yansıtan bu pasaj, en az Halep Pasajı, Atlas Pasajı ya da Terkos Pasajı gibi ilgi görür. Halep Pasajı, konum olarak Atlas Pasajı’nın tam olarak karşısında yer alır. Caddeye adeta hücum eden yoğun kalabalıklar, mutlak suretle pasaja ilgi gösterir.
Halep Pasajı’nı bu denli özel kılan en önemli yönü içinde barındırdığı tarihi sinemadır. Beyoğlu Sineması’nın varlığından dolayı burası bazı kaynaklarda doğrudan Beyoğlu Pasajı şeklinde de anılır. Halep Pasajı’na ilk giriş yapıldığında sizi gümüşçü dükkanları karşılar. Bu dükkanlarla beraber CD dükkanları girişe önemli bir renk katar. Biraz ilerlediğinizde ise karşınıza özel baskı yapan tişörtçüler, dövmeciler ve posterciler çıkar. En güzel film afişleri ile burada karşılaşmak mümkündür. Burası illa alışveriş mantığıyla ziyaret edilen bir yer değildir. Pasajın alt ve üst katlarında keşfedebileceğiniz oldukça ilginç mekanlar ve publar, size büyük keyif verecektir. Üst katta yer alan pubların özellikle müdavimleri bulunur. Halep Pasajı, Taksim bölgesinin en eski ve hareketli pasajları arasında gösterilir.
İstiklal Caddesi’ndeki konumu nedeniyle bir tür kültürel bir buluşma noktası olarak görülen pasajın geçmişi, oldukça eskiye dayanır. Yazılı kaynaklarda pasajın 1885 senesinde inşa edildiği bilgisi mevcuttur. Cadde bölümüne doğru bakan kapıda bu ve benzer bilgiler yazılıdır. Rivayete göre o dönemde soyadı Halep olan birisi tarafından yaptırıldığı için pasajın adı bu şekilde belirlenmiştir. Halep Pasajı aynı zamanda Ortaoyunu tiyatro toplulukları için de önemli bir yere sahiptir.
Yorumlar