Fenai Ali Efendi Camii
12.09.2024 22:42
Fenai Ali Efendi Camii, İstanbul Üsküdar içinde yer alan tarihi camiler arasındadır. Tam olarak Boybey Sokak üzerinde bulunan Fenai Ali Efendi Camii’nin yapım tarihi kayıtlara 1714 olarak geçer. Tarihi caminin minaresine 1767 senesinde yıldırım düşer. Bunun üzerine cami kullanılamaz hale gelir. Mehmed Emin Efendi, buranın yeniden inşa edilmesini sağlar. Kavalalı Mehmed Ali Paşa’nın kızı olan Zeynep Hanım’ın da bu süreçte önemli katkıları olur. Neticede cami 1876 senesinde yeniden hizmete açılır. Benzer bir onarım 1996 senesinde, bu defa İmam olan Hacı Süleyman Bilir’in girişimleri sonucu gerçekleşir. Bu onarımda aynı şekilde cemaat de oluşuma katkı sunmayı başarır.
Fenai Ali Efendi Camii, tek minarelidir ve tek şerefelidir. Cami bahçesinde ziyaretçilerin epey ilgi gösterdiği önemli türbeler bulunur. Kimi zaman halk arasında Yaldızlı Tekke Camii olarak anıldığı da görülür. Caminin banisi olan Ali Efendi’den de yazılı kaynaklarda zaman zaman Kütahyalı Şeyh Seyyid Ali Efendi şeklinde bahsedilir. Yapıldığı dönemde burası Çavuşbaşı Mektebi ile karşılıklıdır. Kâgir bir yapısı olan tarihi caminin iç bölümü mansurelidir. Seyyid Ali Efendi, Celveti Tekkesi’nin ilk şeyhidir. Mehmed Şakir Efendi de aynı tekkenin biline son şeyhidir. Bu tekkede o dönemlerde ayin günleri Çarşamba olarak belirlenir. Kütahya’da doğan bu değerli zat, Fenai’yi mahlas olarak tercih eder. Özellikle pek çok şiir yazdığı için bu mahlasa ihtiyaç duyar.
Caminin duvarlarında moloz taşlar ve tuğlalar kullanılır. Bunları üst bölümleri özenle sıvalanır. Ayrıca çatı için Marsilya tarzı denilen kiremitlerin tercih edildiği görülür. Caminin toplamda iki ayrı kapısı vardır. Kapılardan önce dikdörtgen şeklindeki sofaya geçebilirsiniz. Fenâî Ali Efendi’nin mezarı buradaki türbede yer alır.
Yorumlar