Boğa Heykeli
07.03.2024 23:55
Sadece Kadıköy ilçesi değil, aynı zamanda tüm İstanbul’un simge yapılarından biri olan ve sayısız yerli ve yabancı turistin mutlaka önünde fotoğraf çekildiği Boğa Heykeli, en az görünüşü kadar ilginç bir hikayeye sahiptir. Kadıköy’ün en ünlü buluşma noktalarından biri olan Boğa Heykeli, “gücün simgesi” olarak nitelendirilen boğa hayvanından ilham alınarak tasarlanmıştır.
İnşa tarihi 1860’lı yıllara kadar uzanan ve ünlü Heykeltıraş Isidore Bonheur’un Paris’te yaptığı Boğa Heykeli, Alman İmparatoru II. Wilhelm tarafından İttihat ve Terakki Cemiyeti’ne 1917 senesinde hediye edilmiştir. O döneme dek pek çok kez el değiştiren heykel, 1870 yılında Sedan Muharebesi ile birlikte güç ve öfkeyi simgelemesi nedeniyle Fransa’dan Almanya’ya getirtilmiştir.
İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin Enver Paşa’ya hediye ettiği Boğa Heykeli, bilinenin aksine ilk etapta Beylerbeyi Sarayı’nın bahçesine taşınmıştır. Sonradan Yıldız Sarayı Şale Köşkü serası önüne yerleştirilen heykel uzunca bir süre orada kalmıştır. Yıldız Şale Köşkü’nden sonra da Bilezikçi Çiftliği’ne nakledilen Boğa Heykeli maalesef ki yaklaşık 50 yıl kadar orada unutuldu. Hilton Oteli’nin bahçesine, sonradan da Taksim Gezi Parkı’na götürtülen Boğa Heykeli’nin, tarihler 1970’li yılları gösterdiğinde ise iki yaka arasında yolculuğu başladı.
Adeta şehrin hatta dünyanın sayısız yerini gezmek kaderiymiş gibi Kadıköy’de şu anki yeri değil de Şehremaneti binası (bugünkü Tarih, Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi’nin olduğu yer) önüne yerleştirilen Boğa Heykeli, 20 yıl kadar orada kaldıktan sonra 1987 yılında son durağı olan Altıyol’a taşındı. Zaman zaman Fenerbahçe formasının, soğukta ise hırkaların, çorapların örülerek giydirildiği Boğa Heykeli, halen daha Kadıköy’ün simgesi durumundadır.
Yorumlar
ardacetinkaya
05.09.2022 12:31Kadıköyün simgesi her arkadaşın buluştuğu tek nokta 😂
kenanus
10.07.2022 23:12Heykelcilikte bir numaradır Kadıköy. 😂 ama İstanbul'un simge yapılarından biridir deyişi de abartılı olmuş.