Troya Müzesi - GeziBilen Dijital Rehber
Troya Müzesi
00:00
00:00

Troya Müzesi

14.01.2024 05:37


Çanakkale’nin yaklaşık 32 kilometre güneyinde konumlanan Troya Müzesi, Truva Harabeleri’nin girişinde yer alıyor. Milattan önce 3000 ile milattan sonra 400 yılları arasında yaşantısını sürdüren antik kentte yürütülen arkeolojik çalışmalarda bulunan çok sayıda kap-kaçak, biblolar, cam eşyalar, heykeller ve mimari buluntular bu müzede sergileniyor. Yeni bir müze olmasına rağmen, 90 bin metrekarelik toplam alanıyla dikkat çekici bir büyüklüğe sahip. Teşhir alanlarına ek olarak sosyal donatı, depo gibi kısımları da mevcut. Üç kattan oluşuyor, batı medeniyeti başta olmak üzere büyük önem veren Helenistik döneme ışık tutan eserler çeşitli başlıklarda görülebiliyor. Bunlar; Troas Bölgesi Arkeolojisi, Tunç Çağı buluntuları, İlyada Destanı, Troya Savaşı, Antik Dönem, Doğu Roma ve son olarak Osmanlı Dönemi bunlar arasında öne çıkıyor. Rampaya çıkılıp daha sonra inilerek başlanan ziyaret, bu sayede antik döneme dair farklı yüzey katmanları, fotoğraflar, heykeller ve canlandırmalarla başlıyor. Giriş alanında arkeoloji ile ilgili bilgilerin yer aldığı kısımlar göze çarpıyor. Bu kapsamda şemalar, metin ve çizimlerden yararlanılmış. Ardından da Assos, Parion ve çevresindeki kentlerin kadim tarihi ve halkın yaşamı çeşitli buluntularla zemin kattan adeta günümüze uzanıyor. Kukladan mermer eserlere, kemik aletlerden maskelere çok sayıda obje görenleri hayran bırakıyor. Bu alanda ayrıca çocuklara yönelik bilgilendirme alanları da mevcut. Altıkulaç Lahti, Troas altınları gibi çarpıcı değerlerin ardından ilk kata çıkılıyor. Birinci katta kent yaşamına ilişkin ticari faaliyetlere atıflar öne çıkıyor. Bu kattaki teknolojik öğeler de çarpıcı… Örneğin kentin terk edilişi efektler ve yansıtmalarla görsel bir şölen eşliğinde anlatılıyor. İlk katta demir aletler ve çanak-çömlekler de incelenebiliyor. Müzenin ikinci katında ise Arkaik Çağ- Doğu Roma İmparatorluğu arasındaki dönemler işlenmiş. İlyada ve Troya Savaşı Destanı; maketlerden sikkelere, eşyalardan dijital programlara farklı yöntemlerle ama tüm yönleri ile aktarılıyor. İkinci katta gölge oyunundan esinlenerek hazırlanmış Troya Savaşı anlatımı da dikkat çekenler arasında yer alıyor. Son katta gelenekler, sosyal ve ekonomik uğraşlar eşliğinde Osmanlı Dönemi öne çıkıyor. Ek olarak 9’uncu yüzyıldan sonraki arkeologlarla ilgili bilgilendirmeler bulunuyor.

Galeri


Troya MüzesiTroya MüzesiTroya MüzesiTroya Müzesi

Konum


Yorumlar

  • fatmagulsever
    18.07.2022 09:36

    dışarıdan küçük gibi gözüksede içerisi tam bir tarih cenneti. kademe kademe kat çıkarken bir yandan da geçmişten günümüze yakın çevredeki tarihiedeniyetleri ve olayları öğrenebiliyorsunuz. ziyareti hak eden bir yer

  • sudekilic
    05.08.2022 07:07

    2018 yılında açılan ülkemizin en modern ve yerinde müzelerinden oldu Troya aynı yıl troya yılı da ilan edilmişti.

  • ankaraseyahatnamesi
    28.10.2022 07:41

    Dış görünüşüyle müze olduğunu anlamak zor. Troia antik kentinden çıktıktan sonra 600 mt ilerde sağda kalıyor. Mutlaka gidilip görülmesi gereken bir yer. Biz gezerken cok keyif aldık.

GeziBilen

Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

GeziBilen Logo
Google Play Badge
AppStore Badge
AppGallery Badge
İletişim

0 (212) 274 2121

merhaba@gezibilen.com

Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

  • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

    2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

  • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

    Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

  • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

    Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

Diğer İçerikler