00:00
00:00
Türk İslam Eserleri Müzesi (Yeşil Medrese)
04.04.2024 05:40
Günümüzde artık Türk İslam Eserleri Müzesi’ne ev sahipliği yapan Yeşil Medrese, halk arasında ‘Sultaniye Medresesi’ olarak da bilinir. Bu medresenin bugüne ulaşabilen bir inşa kitabesi bulunmaz. Külliyenin inşa edildiği dönem 13’üncü yüzyılın başı olarak tahmin edilir. O dönem Bursa’da pek çok eserde imzası olan Hacı İvaz Paşa, buranın mimarıdır. Açık eyvanlı medreseler sınıfında değerlendirilen bu tarihi mekan, mozaik çini süslemeleri ile ön plandadır. Medresesin tüm bölümlerinde Bizans döneminden kalma sütunlar dikkat çeker. Avlu kısmı ise genel anlamda yüksek revaklarla çevrilidir. Medresenin hemen her yüzyıl içinde onarımdan geçtiği görülür. Yeşil Medrese, Cumhuriyet dönemine dek işlev görmeye devam eder.
Medrese, 1923 senesinde Türk Arkeoloji Müzesi olarak işlev görmeye başlar. Bu durum 1975 senesinde dek kesintisiz şekilde devam eder. O sene Türk İslam Eserleri Müzesi’ne dönüştürülmesi fikri ön plana çıkar. Bu sayede tarihi medrese, ilim yayma işlevini böyle bir yolla gerçekleştirmeye başlar. Müze içerisinde sizi 13 ve 20’nci yüzyılların arasında oluşturulan pek çok çini ya da seramik eser, oyma-ahşap eser ya da Osmanlı sikkeleri karşılar. Bunun dışında geleneksel kıyafetler, metal eserler, maden sanatına ilişkin örnekler, müzeye önemli bir renk katar.
Türk İslam Eserleri Müzesi toplamda sekiz ayrı odaya sahiptir. İlk odasında kemik kakmalı eserlere ve sedef eserlere yer verilir. İkinci oda sikkeler için ayrılır. Üçüncü oda çini ve keramiklere, dördüncü oda hamam eşyalarına özel olarak düzenlenir. Beşinci oda, sizi tekkelere ait eşyalarla karşılar. Altıncı ve yedinci odalarda maden sanatından örnekler teşhir edilir. Sekizinci ve son odada ise hat sanatının büyüleyici yolculuğuna dahil olmanız mümkündür. Müzenin bahçe bölümünde ise Bursa mezar taşları sergilenir.
Yorumlar
HjA5F9fu
02.10.2022 11:31Nerde