00:00
00:00
İvaz Paşa Camii
03.02.2023 08:17
Bursa’nın tarihi camileri arasında yer alan İvaz Paşa Camii, Pirinç Han’ın hemen karşı tarafında konumlanır. Buranın mimarı olan Hacı İvaz Paşa aynı zamanda Yeşil Külliyesi’nin de mimarıdır.
İvaz Paşa Camii, II. Murat döneminde inşa edilmiştir ve Tavuk Pazarı isimli semtte yer alır. Bazı kaynaklarda bu cami İmadiye Mescidi olarak da anılır. Hatta nadiren de olsa yöre halkı tarafından Tavuk Pazarı Camii de denir.
Cami 1642 senesine dek rutin ibadetler için tercih edilir; ancak bu süreçten sonra vakfedilen minberle beraber camiye dönüşür. 1958’de bölgede çok büyük bir yangın meydana gelir. Bu yangından 12 yıl sonra Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumu, bölgeyi tamir eder. Aynı zamanda Kazım Koyuncu adlı bir vatandaşın da önemli bir maddi desteği olur. Mekan bu süreçte aslına uygun şekilde restore edilir. Caminin planı incelendiği zaman kuzey-güney doğrultusunda olduğu görülür.
Dikdörtgen bir plana sahip olan tarihi mekan iki kubbe tarafından örtülür. Beden duvarlarında kesme taşlar kullanılır. Tek minareli camileri arasında olan İvaz Paşa Camii, Bursa’ya gelen yerli ziyaretçiler tarafından mutlak suretle gezi planlarına dahil edilir. Cami minaresinin saçakları özgün dokusunu hala korumayı başarır. Bu durum şerefe altı için de geçerlidir. Minare mekanın güneybatı bölümünde bulunur ve basık bir külaha sahiptir. Caminin ölçüleri ise 7 çarpı 15 metre şeklindedir.
Ulu Camii’ye de yakın olan İvaz Paşa Camii’ye adını veren mimarın o dönemlerde iyi bir asker olduğu bilinir. Aynı zamanda Tokatlı bir ahi olan Bayezid’in de oğludur. Plan şekli olarak daha çok Oruç Bey Camii ya da Abdal Camii’ni andırır. 1990’larda yeniden onarım sürecinden geçirilir.
Yorumlar
caliskanahmt
07.03.2023 13:34Bu eserlerin restorasyonu gerçekten bir harika. İnsan geçmişin izlerini çok net görebiliyor