00:00
00:00
Hitit Güneş Kursu Anıtı
20.02.2024 23:36
Türkiye’nin yetiştirdiği önemli heykeltıraşlardan biri olan Nusret Suman’ın tasarladığı Hitit Güneş Kursu, 1978 senesinde tamamlanmıştır ve bu şık anıt Sıhhiye Meydanı’nda yer alır.
Alacahöyük’te gerçekleştirilen ilk kazılarda Hatti adlı bir eser bulunur ve o dönem bu bulgu büyük bir ilgi uyandırır. Dönemin belediye başkanı olan Vedat Dalokay, burayı adeta şehrin bir sembolü haline getirir. Hitit Güneş Kursu Anıtı ortaya çıkarılırken buranın bir kopyası oluşturulur. Kazılardan çıkarılan orijinal eserlere ise Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nden ulaşmak mümkündür. Bu projenin hayata geçirilmesine Anadolu Sigorta’nın da ciddi katkıları olur. Hitit Güneş Kursu Anıtı’nın şehrin merkezinde konumlanması, daha kolay keşfedilmesini sağlar.
Ulus’un girişinde yer alan anıt, Hattiler’in bir mirası olarak büyük ilgi görür Bilindiği üzere Hattiler, Anadolu topraklarının bilinen en eski uygarlıklarından biridir. Hitit Güneş Kursu Anıtı’nın üst bölümünde yer alan çıkıntılar, üremeyi temsil eder. Aynı anıtta bulunan kuş figürleri ise özgürlüğün bir sembolü olarak kendine yer bulur. Yuvarlak hatlar ise dünyayı ve güneşi anımsatır. Kısa sürede sadece Ulus’un değil aynı zamanda Ankara’nın da sembollerinden biri haline gelir. Hitit Güneş Kursu Anıtı, aynı zamanda Ankara Üniversitesi’nin de sembolü olarak kabul görür. Anıt, her ne kadar kopya bir eser olsa bile ihtişamı ve özgün yapısıyla büyük hayranlık uyandırır. Gerek Ankara gerekse de Anadolu’ya dair çağrışımlar dikkat çeker. Hitit Güneş Kursu, bir tür dini ayin nesnesi olarak bilinir.
Eserin orijinaline ulaşmak adına yapılan kazı çalışmaları ilk olarak Atatürk’ün emriyle 1935 senesinde başlar. Hitit Güneş Kursu, tunç malzemeden oluşturulur. Bundan yaklaşık olarak 4 bin sene önce pek çok dini ayinde ya da merasimde etkin şekilde kullanılır. Hititler Anadolu’ya gelmeden yaklaşık 300 sene kadar önce Hatti krallarının bu tip sembollerle beraber gömülür.
Yorumlar