Şanlıurfa'dan Alınabilecek İsot Ürünleri - GeziBilen Dijital Rehber
Şanlıurfa'dan Alınabilecek İsot Ürünleri

Şanlıurfa'dan Alınabilecek İsot Ürünleri


Hanımefendiler, beyefendiler; geldik Şanlıurfa keşfinin sonuna… Misafirperverlikleriyle içinizi ısıtan, acısıyla ciğerinizi yakan, sokaklarıyla cezbeden, yemekleriyle iştahınızı açan bu nadide kentten giderken elimiz boş dönmemek gerek elbette!

İyi, tamam ama ne almalısınız? Birçoğunu bizzat tattınız, gördünüz, işittiniz… Ama sevdiklerinize, eşe, dosta yahut kendinize ne almalısınız; öyle değil mi? İnce eledik, sık dokuduk… Bizdeki liste öyle uzundu ki naçizane 10 kişiden oluşan küçük bir kurul oluşturup; o kuruldan çıkan oylamalar sonucunda yalnızca iki ürünü belirledik. Sizler elbette Urfa yağı, bakırdan yapılan ürünleri, halı, kilim, nargile gereçleri, şark köşesi ya da yöresel kıyafetleri de tercih edebilirsiniz… 

Ve karşınızda nokta atış önerilerimiz…

İsot

İsot, Şanlıurfa’ya özgü yetiştirilen bir biberin adıdır. Aynı zamanda bu bölgeyle özdeşmiş kurutulmuş bibere verilen isimdir. Dolayısıyla kırmızı bibere de siyah ekşimtırak olan baharata da Şanlıurfalılar isot diyor. 

Şanlıurfa’da yetişen acı biberler, güneş gören düz alanlarda, tohumları çıkarılarak temiz bir zemin üstünde kurumaya bırakılıyor. Birinci gün toplanan kurutulmuş biber kırmızı, ikinci gün mor, üçüncü gün ise siyah rengini alıyor.

Siyah rengi alan kurutulmuş biberler dövülerek, zeytin yağı ve bir miktar tuz ilave edilerek isot haline getiriliyor. Genellikle Ağustos ayında yetişir. 

Bir de bunun kırmızı hali vardır ki bu da evlerinizde kullandığınız kırmızı pul biberdir aslında. Fakat Şanlıurfa’da üretilenler biraz daha farklıdır. Çünkü onlarınki biraz daha yağlı olduğu için bu baharata ‘İpek İsot’ diyorlar. Aklınızda bulunsun/

İsot Reçeli

Tohumları temizlenerek iyice yıkanan biberlerin kalanı 3-4 parçaya ayrılır. Kıyma makinesinde et gibi çekilerek geniş tepsilere konulur ve suyunu çekmesi için güneşe bırakılır. Sabah, öğlen, akşam olmak üzere günde en az 3 defa karıştırılır. Tamamen suyunu çekince diğer malzemeler de eklenir ve karıştırmaya devam edilir. Bir gün daha güneşte bekletildikten sonra cam kavanozlara konularak serin yerlerde saklanır. Genellikle kahvaltılarda yenilir.

Urfa ağzında biber salçasına isot reçeli denir.

Yorum Yap
GeziBilen

Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

GeziBilen Logo
Google Play Badge
AppStore Badge
AppGallery Badge
İletişim

0 (212) 274 2121

merhaba@gezibilen.com

Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

  • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

    2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

  • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

    Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

  • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

    Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

Diğer İçerikler