Nevşehir’in Simgesi Peri Bacaları İsmini Nereden Alıyor? - GeziBilen

Nevşehir’in Simgesi Peri Bacaları İsmini Nereden Alıyor?

Nevşehir’in Simgesi Peri Bacaları İsmini Nereden Alıyor?

Nevşehir denilince akla şarapları, çömlekleri, patatesleri, balon turu hatta güvercinleri gelse de ana simgesi kesinlikle Peri Bacaları'dır. İnsanlığın yeni yeni oluşmaya başladığı Paleolitik dönemden bu yana varlığını sürdüren bu yapı, aslında soğumuş lavları rüzgarın aşındırmasıyla oluşmuş. Zaman içerisinde kolay oyulabildiği için de insanlar içlerini oyarak hem ev hem de ibadethane olarak kullanmış. 

Peri Bacalarına dair gerçek hikaye bu olsa da yüzyıllardır kulaktan kulağa dolaşan efsanesi de dinleyenleri masal alemine götürür. Görenleri kendisine hayran bırakan bu yapı için yöre halkının anlattığı tatlı hikayeyi de sizlerle paylaşmak istedim. Otantik havasını içinize çektiğiniz, misafirlerini masallar diyarına sürükleyen bu tatlı şehre dair efsanelere konu olan hikayesi de şöyledir: “Bir zamanlar bu coğrafyanın yerle gök arasındaki topraklarında, korkunç devler yaşarmış. Devler kızdıkları anda dağların doruklarından insanların üzerine gürültülü ateş toplarını gönderirmiş. Devlerden kendilerine bir zarar gelmesin diye insanlar ülkenin yüksek dağlarına çıkar, dua ederlermiş... Derken günlerden bir gün periler ülkesinin padişahının yolu bu topraklara düşmüş. Padişah insanların bu çaresizliğini görünce bundan çok etkilenmiş ve onlara yardım etmeye karar vermiş. Perilerini çağırıp; “Ey perilerim, insanlar zor durumda! Eğer biz dağların ateşini söndürüp devleri yer altına kaçırırsak onlar da sayemizde rahata kavuşur.” demiş. Padişahın emriyle periler, zirvesinde kar eksik olmayan dağlara çıkmış. Kardan avuç avuç alıp tepedeki ateşe atarak söndürmeye çalışmışlar. Günlerce çabaladıktan sonra ateşi söndürmeyi başarmışlar. Gücünü ateşten alan devler, bu durumdan korkup yerin altına kaçmışlar. İnsanlar perilerin bu zaferini coşkuyla kutlamış, günler geceler boyunca şenlikler düzenlemişler. O günden sonra insanlar ve periler arasında uzun süren bir dostluk kurulmuş. İnsanlar mağaralarda oydukları deliklerde yaşarken periler de sivri kayalarda bulunan küçük odacıklarda yaşamış. Üzüm çiğneyip şıra yapan insanların yanında periler de onlara eşlik edermiş… Ta ki aralarında anlaşmazlık çıkana kadar! Gel zaman, git zaman derken bir süre sonra insanlarla perilerin arası bozulmuş. İnsanlar, perilerin gitmesini istemiş ama periler bu dostluğun devam etmesinden yanaymış. Ne insanlar üzülsün istiyorlarmış ne de gitmek! İki arada bir derede kalan periler sonunda kendi aralarında bir karar vermişler. Hepsi ansızın güvercine dönüşerek bir anda odalarından dışarı çıkmışlar. İşte o gün, bugündür güvercinlerin peri olduğuna inanılan Peri Bacalarında güvercinler hiç eksik olmaz!

Yorumlar

  • leylakorkmazz
    05.05.2023 13:55

    Nevşehirde Çömlek yapmak balona binmek yeni lezzetler tatmak çok keyifli

  • irembozz
    29.03.2023 08:16

    Peri bacalarında kim fotoğrafı olsun istemez ki ?

GeziBilen

Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

GeziBilen
Google Play Badge
AppStore Badge
AppGallery Badge

İletişim

0 (212) 274 2121

merhaba@gezibilen.com

Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

  • GeziBilen Gezi Noktaları

    2.500 gezi noktası

    2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

  • GeziBilen Ülkeler

    4 Farklı Dil Seçeneği

    Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

  • GeziBilen Rotalar

    185 Tematik Rota

    Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota