Konya’nın Huzur Simgesi: Mevlana - GeziBilen

Konya’nın Huzur Simgesi: Mevlana

Konya’nın Huzur Simgesi: Mevlana

Milattan önce 7000’li yıllardan beri birçok medeniyetin yaşadığı ve çok önemli isimlerin yetiştiği bir şehirdir Konya… Anadolu Selçuklu Devleti’nin başkenti, tarihin en büyük aşk kenti ve Mevlana’nın izinde unutulmaz bir maneviyat yolculuğudur. Mevlana ve Nasreddin Hoca ile şehrin ismi çokça anılagelse de kuşkusuz en fazla Mevlana’nın ünü tüm dünyayı sarmıştır. Yaşamını “Hamdım, piştim, yandım” sözleri ile özetleyen Mevlana, bugün felsefesiyle dünyada adından en çok söz edilen büyük ustalar arasında yer alıyor. Öyle ki Madonna, Chris Martin, Pink, Beyonce, Brad Pitt gibi ünlüler dahi Mevlana’nın sözlerini dövme yaptırıyor hatta çocuklarına ‘Rumi’ ismini bile veriyor.

Küçük yaşta Konya’ya gelen ve türbesi de Konya’da bulunan; tüm dünyada manevi aşkın, sabrın ve hoşgörünün sembolü olan Mevlana aynı zamanda Konya’nın da simgeleri arasındadır. Hz. Mevlana Celaleddin-i Rumi, 30 Eylül 1207 tarihinde Belh’de doğup en büyük aşkı olan Rabbine 17 Aralık 1273’te Konya’da kavuşmuştur.

Tasavvufu oldukça ileri bir noktaya götürerek dansı, müziği ve şiiri dinsel ritüellere katmasıyla İslam Rönesans’ını yaşatan Mevlana Celaleddin Rumi; Türk ve İslam aleminin en büyük mutasavvıflarından biri olarak kabul edilir. Keza Konya’da nereye giderseniz gidin kendisini hatırlatacak bir obje, bir isim, bir cadde, bir hediyelik mutlaka görürüsünüz.

Hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile Konya’da çok sayıda gezilecek yer bulunur. Ancak kuşkusuz her taşın altında, her sokağın köşesinde, her rüzgarın esişinde Mevlana’nın öğretileri sizi bulur. Yazımızı noktalamadan evvel bir de hatırlatma yapalım.

Her sene Aralık ayında Konya’da Şeb-i Arus törenleri yapılır. Bu tören; sema töreni olarak da adlandırılır. 7 Aralık itibariyle başlayan ve 17 Aralık tarihlerinde 11’i akşam 4’ü gündüz olmak üzere toplam 15 sema töreni gerçekleştirilen Şeb-i Arus zamanı bu muhteşem atmosferi sakın kaçırmayın!

Yorumlar

    GeziBilen

    Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

    GeziBilen Logo
    Google Play Badge
    AppStore Badge
    AppGallery Badge
    İletişim

    0 (212) 274 2121

    merhaba@gezibilen.com

    Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

    • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

      2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

    • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

      Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

    • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

      Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

    Diğer İçerikler